Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Barokk nosztalgiák egy hónapig

A zene világnapján, október 1-jén a győri filharmonikusok koncertjével kezdődik, és október 28-án vetélkedővel zárul a XI. Barokk Nosztalgiák Művészeti Fesztivál. A költségekhez hárommillió forinttal járult hozzá a győri önkormányzat.
Egy hónap alatt 15 programot kínálnak a szervezők, akik ebben az esztendőben nagyjából a győri önkormányzattól kapott hárommillió forintból gazdálkodnak. Nem kevés ez az összeg, ha hozzátesszük, hogy a társintézmények, amelyek a kezdetek óta támogatói az eseménynek, szereplésükért alig valamit vagy még inkább semmit sem kapnak.

(A győri filharmonikusok, a Gyermekek Háza, a TIT Győr Városi Szervezete, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és a Grácia Művészeti Intézet is hozzájárul a fesztivál színesítéséhez.) A programok egyébként – ahogyan azt a tegnapi sajtótájékoztatón a szervező Zichy-palota igazgatónője, Keglovich Ferencné elmondta – „hagyománykövetőek, és valószínű, hogy a gazdag kínálat a helyi érdeklődőkön kívül az ország más tájáról is hoz majd érdeklődőt Győrbe".

S hogy mivel találkozhatnak a Shakespeare-t, Schillert, Goethét és Bachot is megidéző programokon kívül azok, akik egy barokk fesztiválváros hangulatát szeretnék átélni? A sétálóutca fölé kifeszített hirdetménnyel és plakátokkal a város jó néhány pontján, valamint azokkal az igazán igényesen elkészített programfüzetekkel, melyekhez a Tourinform irodájában, a fesztivál helyszínein és a győri művelődési házakban lehet hozzájutni. Jut transzparens a révfalui és a Baross hídra is. Ennél látványosabb elemekre azonban nem lehet számítani. Tóth Nándorné, az önkormányzat kulturális irodavezetője kifejtette: lehetne díszesebb is a város, hiszen készültek már barokk zászlók, ám amikor azokat egyszer kirakták, beszedni már nemigen tudták, mert eltűntek. Ugyanez a folyamat lejátszódott az Európa-nap után is. A csillagos lobogóknak is lába kelt. Vagyis a szervezők hiába szeretnének díszíteni, ha a városlakók közül néhányan a díszeket otthonukban látják inkább szívesen.

A program hírverésére azért nem lesz panasz. Az, hogy Czigány Györggyel a Játék és muzsika élőben jelentkezik majd a Zichy-palotából, önmagában országos reklám, de ezenkívül az interneten számos portál, valamint szombaton a Kisalföldben megjelenő kétoldalas melléklet is népszerűsíti a fesztivált.
(Részletes program a www.zichypalota.hu és a www.kisalfold.hu oldalakon található.)

Győr az európai kultúra barokk fővárosa?

A 2005-ös győri költségvetés elfogadásakor derül majd ki, a város mennnyit szeretne fordítani arra, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa legyen, vagy ezt legalábbis megpályázza. Schmidt Péter kulturális ügyekért felelős alpolgármester a barokk fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, még nem tárgyalt az illetékesekkel, de mindent megtesz azért, hogy a barokk múlt segítségével a pályázat elinduljon, hiszen Győrnek van mire alapoznia, s miért ne lehetne a barokk kulturáltság, könnyedség is része a pályázatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortalanul a kórtalanságért

Sikeresen mozdított meg időseket, gyerekeket az egészség megőrzése érdekében szervezett szombati,… Tovább olvasom