Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Barokk díszkút a főtéren?

Néhány év múlva római katonai fürdő romjaiban gyönyör- ködhetnek a turisták a győri Rába-parton.

Korabeli felvétel.
Kattintson a képre >>

Elképzelhető, hogy néhány év múlva római katonai fürdő romjaiban gyönyörködhetnek a turisták a győri Rába-parton, és egy „új", háromszáz éves díszkút növeli a Széchenyi tér szépségét. A polgármester nem zárkózik el több régészeti emlék bemutatásától.
Győr és környéke évezredek óta lakott, a múlt emlékeinek zömét azonban a föld mélye rejti. A régészeti szakemberek szerint új látványosságai lennének a városnak, ha ezek egy részét bemutatnák. Dr. Szőnyi Eszter régész-főmuzeológus a Kisalföldnek három ilyenről is beszélt.

A Xántus János Múzeum szakemberei 1998–1999-ben ásatást végeztek a Széchenyi tér 200 négyzetméteres területén. Három és fél-négy méteres mélységben a II. század végéről, a III. század elejéről származó római házak maradványait tárták fel, előtte kavicsozott úttal. Az épületeket nem építették teljesen egymás mellé, közöttük vízelvezető csatorna húzódott. Ezeket úgy lehetne bemutatni a közönségnek, hogy egy legalább 100 négyzetméteres föld alatti termet építenek, ahová a turisták lemehetnek. A speciális építési mód miatt sok tízmillió forintra rúgnának a költségek.
Egyszerűbb a helyzet annak a díszkútnak a felszínre hozásával, amelyet ugyancsak a Széchenyi tér alatt találtak a régészek, közel a Mária-oszlophoz.

Ezt von Heister generális, várkapitány téglavetőjéből származó 1712-es téglákból rakták ki, és gyönyörű, kupolaszerű, fedett tetővel készült.
Az ásatáson kiderült, hogy vize ma is kristálytiszta. Dr. Szőnyi Eszter szerint a kút a felszínig felfalazva, korhű vörös márvány kávával ellátva a tér látványossága lehetne.

A szakember hozzátette: a városnak akár romkertje is lehetne. A XVI. századi utazó, Francisco de Gotha leírta, hogy régi népek házmaradványai találhatók Győrben a kettős híd lábánál. Ebből arra következtettek, hogy az egykor a Káptalandombon létező római katonai tábor fürdője feküdt a Rába partján. Ezt azóta igazolták a régészek. A hetvenes évek végén egy gázcső-rekonstrukciónál a Klastrom folyó felőli oldalán, szinte teljesen a felszín alatt jól megépített római falra bukkantak, amely olyan technikával épült, mint az említett erőd. Felfedeztek egy fűtőcsatornát, ami nyilván a padlófűtéshez kellett, valamint egy erős habarccsal készült vízcsatornát is, amellett pikkelypáncél-töredéket is találtak.

Dr. Szőnyi Eszter elmondta: valószínű, hogy a fürdő egészen a Rába partjáig húzódik, mert a harmincas-negyvenes években, amikor felszedték az ipari vágányokat, a mai Klastrom-parkoló helyén romokat találtak. A régész elmondta: egyszerű próbafeltárással ki lehetne deríteni, hogy valóban megvannak-e közvetlenül a föld alatt a fürdő romjai.

Lapunk megkereste Balogh József polgármestert, aki elmondta: nem zárkózik el a díszkút felszínre hozásától, mert az akár bele is illene a megújult Széchenyi tér képébe, amire európai uniós támogatásra pályázik az önkormányzat. Ehhez persze kellene a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye is. A római házak drága bemutatására szerinte nem lesz pénz, azt meghagyják a boldog utókornak. A politikus hangsúlyozta: ha a római katonai fürdő próbafeltárása nem kerül sok pénzbe, arra akár már jövőre sor kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskúti majális 2005

Tovább olvasom