Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Barokk ceremóniák

A háromnapossá bővült győri barokk hétvége idén számos újdonsággal várja az érdeklődőket. A pompás barokk esküvő mellett például szerenádot és táncházat is rendeznek. Természetesen nem maradhat el az ügyességi torna sem.
(illusztráció)
A századokkal ezelőtti ceremóniát idéző programok azoknak sem tűnhetnek unalmasnak, akik már részt vettek a tízéves múltra visszatekintő rendezvény keretében tartott korábbi esketések valamelyikén.

A rendezvény szervezői, a Családi Intézet munkatársai szeretnék, ha minél több turista és helybeli részese lenne a páratlan látványosságnak. Az ugyanis biztos, hogy remek szórakozás részesei lehetnek augusztus 16. és 18. között a Győrbe látogatók. Mintegy száz barokk jelmezes kíséri majd végig a városon az egybekelőket, akik a ma már szokatlannak hangzó, de a hajdani ceremóniához hozzátartozó virágnyelven beszélő versikéket tanulják. Ezt szívesen teszik, hiszen már régóta készültek arra, hogy a barokk esküvő főszereplőiként mondják ki az igent.
A barokk esküvők előtti viadal hagyományát felelevenítő ügyességi torna rendezői szintén készülődnek. Összeállították a tavalyihoz hasonló próbasort. Idén – akárcsak tavaly – egy brassói, egy erfurti és két győri csapat méri össze erejét. Az igazi újdonságot azonban az jelenti, hogy a közönség tagjainak sem kell tétleneknek maradniuk. Benevezhetnek a kötélhúzó vagy a fáklyafényes futóversenyre. A barokk életöröm átadása mellett persze a szervezők a korhű részletekről is előre gondoskodnak. Így új jelmezek is készülnek. Például a hajdani városi elöljáró szerepét vállaló anyakönyvvezetőnek, aki összeadja a fiatalokat. Öltözete tervét Királyfalvyné Molnár Gabriella már papírra is vetette.

Az már szinte természetesnek tűnik a barokk rendezvények visszatérő vendégeinek, hogy az esküvő előtt lesz fáklyafényes szerenád, az esküvő után pedig korhangulatot idéző táncház. Igazi kulturális csemegének ígérkezik idén még Goldoni A patikus, avagy az orvos is lehet tisztességes című darabja, melyet Mikó István főszereplésével láthat a nagyérdemű. Sőt, a gasztronómiai élvezetekről sem kell lemondaniuk a barokk iránt érdeklődőknek, Paár András vendéglátós vállalkozónak köszönhetően szombaton és vasárnap korhű ételeket kóstolhatnak a programokra kilátogatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleházavatás Héderváron

A Szigetköz egyik legszebb településén, Héderváron már tizennegyedik éve működik a Hédervári Baráti… Tovább olvasom