Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Barna Borbála, Kiss Kadosa Zoltán és Kürti Tímea Melinda kiállítása

Barna Borbála bőkezű osztogató. Zavarba ejtő és jelképes ez a kiállítása Kiss Kadosa Zoltánnal és Kürti Tímea Melindával együtt. Családi körben. Mindenki részesedhet örömeiből, szépségeiből ízlése és igénye szerint.

Zavarba ejtő ez a kiállítás, mert nem csupán egy vagy kettő, netán néhány, hanem számos üzenete van. A jelekben rögzülnek a művészi szándékok. A legerőteljesebb szándék szerintem az, hogy mindhárom alkotó (együtt és külön is) megmutatja önmagát. Barna Borbála összegez, egy alkotói ívet mutat be, a két fiatal csupán felvillant képeket világlátásukból.

Képalkotó módszerük  vezérfonala a hagyomány. A fotózásban is van történeti és esztétikai hagyomány. Zoltán és Tímea eszközhasználatban és témaválasztásban is hagyománykövető. A képek hazai és európai tájról készült. Észlelhető bennük a fotózás két iránya: a pillanat örökké valóságba emelése, illetve a látvány „újra rajzolása", komponálása. Érzetem szerint  nem valószínű, hogy a két alkotó kezében ez programszerű alkotói módszer. Inkább spontán vállalás. Benne van a „természetes" hagyomány. Benne van a sztori, a pillanat heve, de benne van az elmúlt pillanat, a history rajzolata. Fedezetül mindkét fotós egyénisége szolgál. Pontosabban a személyes élmény világuk.

Barna Borbála ugyancsak hagyomány követő.  Ez az asszony gyermekkora óta a hagyományos képzőművészeti eszközök megszerzésének igyekezetében él. Kislány korában felfedezték benne rendkívüli rajzkészségét. A körülményei dacára maradt benne olthatatlan szomj, tudta, tapasztalta, hogy a kreáció, az alkotás nemesít. Azért is zavarba ejtő ez a kiállítás, mert Barna Borbála alkotásai, művei által elsőként a megnemesedett lelkét látjuk. Megszerzett ismereteit, tudását Borbála bőkezűen osztogatta, amikor rajzot tanított, amikor nevelt, amikor aurát teremtett maga körül. E pillanatban nem tudom, hogy mesterségbeli fogások, vagy művészi kvalitások ügyében gazdagabb-e a hagyaték, amelyet Borbála mestereitől kapott. Zavarba ejtő, ahogy hűségét reprezentálja azok iránt, akiknek tanítását követte.

Nézzenek körbe: ezért láthatók eltérő technikával képei, és sík- és térplasztikai, tűzzománcai, üvegmozaikok, gobelinek és persze rajzok és grafikák.

Mesterségbeli tudása tiszteletet parancsol. Nem a sokféleség miatt, hanem a rajztudás késztet tiszteletre. Az alkalmazott grafikában a legmeggyőzőbb. Rézkarcai, kőnyomatai nagyon szépek. E sokszorosító grafikai eljárásokban jut legközelebb a raffaelloi tiszta ideához, a vonalhoz, amely a rajz lelke. Tudjuk, hogy az alkotó művész e nyomatokat több példányban eljuttatja a közönséghez. Ahogyan gyakran mondjuk: bőkezű osztogatók akadnak a művészek közt, ha nem is sokan.

Barna Borbála bőkezű osztogató. Zavarba ejtő és jelképes ez a kiállítása Kiss Kadosa Zoltánnal és Kürti Tímea Melindával együtt. Családi körben. Mindenki részesedhet örömeiből, szépségeiből ízlése és igénye szerint.

(Részlet Varga Lajos  újságíró  kiállítás-megnyitójából)

Elhangzott Győr-Ménfőcsanakon, a Bezerédj-kastélyban, 2011. január 14-én délután 5 órakor

Fotók: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra nyit a hétfőn bezárt GYÁÉV uszoda Győrben

Nem öntötte el a víz az uszodát, pénteken vagy szombaton újra nyitnak. Tovább olvasom