Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Bármilyen drága a benzin, a mentőknek, tűzoltóknak menni kell

A mentőknek egyforintnyi üzemanyag-áremelkedés évi 4 millió forint pluszköltséggel jár.


A növekvő benzinár miatt sokan végleg leteszik az autóikat, de vannak, akik nem mérlegelhetnek. A mentők, tűzoltók, a közlekedési társaságok a méregdrága üzemanyaggal is róják az utakat, sok mindenről lemondanak, hogy tankolhassanak.

A rendszerváltás idején komoly sokkot váltott ki az emberekből a benzináremelés, ami ellen 1990. október 25-én a taxisok blokáddal tiltakoztak. Azóta számtalan alkalommal növelték az üzemanyagok árát, legutóbb szerdán, előtte múlt szerdán.

A benzin és a gázolaj ára két hét alatt több mint tíz forinttal növekedett, előbbiért átlagosan 396 forintot, utóbbiért 383 forintot kell fizetni. Noha van árkülönbség az egyes töltőállomások között, az azonban tény, hogy az egyre magasabbra emelkedő lélektani határt már jócskán túlszárnyalta az ár.

Sokan mondanak le végleg az autóról, vannak, akik csak a hétvégi bevásárlás idejére veszik elő a garázsból, míg mások nagyot nyelnek, s még mélyebbre nyúlnak a pénztárcájukba. A mentők, tűzoltók, a közlekedési társaságok az utóbbi csoportba tartoznak. Nem mérlegelhetnek, a drága gázolajjal is mentenek, viszik az utasokat.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, járműveik évente körülbelül négymillió liter üzemanyagot tankolnak, Győr-Moson-Sopron megyében az évi futásteljesítmény közel egymillió kilométer.
Egyforintnyi üzemanyag-áremelkedés évi mintegy 4 millió forint pluszköltséggel jár. Ezt a dologi keretükből, átcsoportosítással gazdálkodják ki, így kevesebb jut papírra, tollra, kesztyűre, munkaruhára. A tűzoltók is azt a tájékoztatást adták, hogy emberéletben, vagyonban nem eshet kár, így vonulás nem maradhat el, s nem is mérlegelnek, mennek, ha hívás érkezik.

Kiadásaik átcsoportosításával kezelik az üzemanyagár-emelkedés okozta változásokat. – Az ország 898 tűzoltóautója éves szinten több mint 6,5 millió kilométert tesz meg, Győr-Moson-Sopron megyében öt hivatásos tűzoltóság van, melyek összesen 53 járművel rendelkeznek – sorolta Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

– Súlyosan érint minket az árváltozás, hiszen évente 10 millió liter üzemanyagra van szükségünk – kezdte Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója. – Tízforintos áremelés 100 millió forint többletkiadást jelent, aminek kigazdálkodása komoly fejtörést okoz a közlekedési társaságoknak. Szerencsére mi még hitel nélkül, önerőből el tudjuk látni feladatainkat, de ez országos szinten már nem mindenkiről mondható el.

Szerződés szerint kell dolgoznunk, s bármekkora is az árnövekedés, azt év közben nem háríthatjuk át az utasokra, tehát veszteségként jelentkezik nálunk a különbség. Spórolni nehezen tudunk, hiszen a közlekedők nem szenvedhetnek kárt, minden járatot el kell indítanunk, ami az önkormányzattal kötött megállapodásban szerepel.

Gépkocsivezetőinket viszont arra ösztönözzük, csak akkor járassák a motort, ha az indokolt, s gyakoribbá tesszük a szervizelést, így időben kiszűrhetjük az esetleges meghibásodásokat, s megelőzzük a nagyobb bajt, hogy így is takarékoskodjunk az üzemanyaggal.

Más területen próbálunk spórolni, zöldfelületeinket például kevesebbszer nyírjuk, s a pénztárak nyitva tartását is csökkenthetjük ott, ahol lehet, mert így a humánerőforrással, s ezen keresztül a munkabérrel spórolunk. De sajnos új buszokra sem futja, egy középkategóriás jármű ára ugyanis 50–60 millió forint – tudatta a vezérigazgató.

Olvasóink írták

 • 3. Rigó 2011. szeptember 29. 08:29
  „Vizes dolgok körül kellene kutakodni, a gázolajos és a benzines is kevesebbet kér.”
 • 2. misskittina30 2011. szeptember 28. 07:17
  „Ha lenne a Kormányban egy kis gerinc (ami ugye sajnos nincs) legalább a mentősöknél eltörölnék a benzin jövedéki adóját teljesen, és akkor mindjárt jobb lenne a helyzetük 1 fokkal.”
 • 1. kibic-elek 2011. szeptember 26. 11:44
  „az a legcsodálatosabb, hogy ezzel lényegében eljátsza az egyik kezemből adok a másikkal ugyanabból elveszek műsort az állam, magának gerjesztett ezzel pluszköltséget amit majd nagyon kreatívan a 2/3 kiskirályok kikompenzálnak majd ilyen címszó alatt kivetett sarcokkal, hogy
  fingadó, káromkodási-kompenzáció, tüsszentési járulék, ja meg majd jön az állampolgári hozzájárulás az örökös sarc mert voltál szerencsétlen és ide születtél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nyelvek Európai Napja Győrben

A Europe Direct Információs Hálózat Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Pontja, a Hatos és… Tovább olvasom