Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Bármikor megkezdődhet a szúnyogirtás: 100 millióért gyérítenek

Folyamatosan figyelik a szúnyoglárvák számának alakulását a GYŐR-SZOL Zrt. Városüzemeltetési Üzletágának munkatársai.

Az eddigi időjárás szerencsére nem kedvezett a vérszívók elszaporodásának, de ha változik a helyzet, azonnal megkezdődik a repülőgépes szúnyoggyérítés.

2011 tavaszi hónapjaiban a korábbi évekhez képest kevesebb szúnyog jelent meg Győrben és környékén. Ennek oka, hogy az időjárási viszonyok nem kedveztek az élősködők elszaporodásának: a viszonylag kevés csapadék miatt nem alakultak ki még a vízpartok mellett sem pangó vizek, tocsogók, kevesebb a szaporodásnak kedvező vizes élőhely.

Éppen emiatt ebben az évben még nem volt szükség a gyérítés megkezdésére.

A városüzemeltetési üzletág folyamatosan figyelemmel kíséri a szúnyoglárvák számának alakulását. Jelenleg a mérések a tocsogókból vett vízminta alapján literenként 40-50 db lárvát mutatnak. Ha ez a mennyiség meghaladja a 70 db/litert, illetve közelít a 100 db/literhez, akkor várhatóan 5-10 napon belül kifejlődnek, és a lakosság számára is érzékelhetően megjelennek a csípő szúnyogok.

Ezzel párhuzamosan a városüzemeltetési szakemberek folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben ez meghaladja az óránkénti 60-70 db csípésszámot, megkezdődik a gyérítés.

A jelenlegi lárva- és csípésszámot valamint az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve még nincs szükség beavatkozásra. Amennyiben ezek a körülmények kedvezőtlenül változnak, legkorábban június közepén kerülhet sor gyérítésre, amit a GYŐR-SZOL haladéktalanul elvégez.

A társaság a gyérítéshez szükséges minden eszközzel, szerződéssel és engedéllyel rendelkezik. A beavatkozás alvállalkozó igénybevételével, repülőgéppel történik. Szükség esetén két gép egyszerre is felszállhat, sőt lehetőség van lokális gyérítésre például egy-egy jelentősebb közösségi rendezvény helyszínén. A GYŐR-SZOL összesen mintegy 5000 hektáron végez szúnyoggyérítést, egy-egy felszállás alkalmával 1700-1800 hektár lefedésére van lehetőség.

A gyérítéshez olyan vegyszereket használnak, melyek az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatalának engedélyével rendelkeznek. A kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek. Bizonyos vegyszerek a méhcsaládokra lehetnek hatással, ezeket kizárólag naplemente után alkalmazzák, amikor a méhek a kaptárba visszarepültek. Ilyen anyagokat a gyérítésre évek óta használnak minden káros következmény nélkül.

2010-ben a város több mint százmillió forintot költött szúnyoggyérítésre, amit kisebb részben a GYŐR-SZOL, nagyobb részben az önkormányzat finanszírozott. Az idei évben a beavatkozások a tavalyinak megfelelő szerződéses összeggel történnek.

Olvasóink írták

 • 8. Tudós-1 2011. június 18. 19:36
  „Ha 2010-ben 160 millióba került, akkor ez a késői kezdés miatt nem érheti el a 80 milliót!!!!!!!!!!!!”
 • 7. ortadon 2011. június 16. 22:50
  „6!
  Mert lecsapjuk!
  :-)”
 • 6. Agent 2011. június 16. 19:38
  „Egyébiránt a "hazai" szúnyog a "születési" helyétől egész élete során nem távolodik el 100-500 méternél messzebb.”
 • 5. ombi 2011. június 16. 17:37
  „Először is: a szúnyog nekünk körülbelül annyira élősködőnk, mint amennyire mondjuk a macska élősködője az egérnek. Élősködő az az állat vagy növény, ami a gazdaszervezet külsején vagy belsejében éli le életének egészét, vagy legalábbis annak jelentős részét. Az embernek élősködője például a horgasfejű galandféreg, vagy a fejtetű. A szúnyog nem.
  Másodszor: az a cikkbeli állítás, hogy a "kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek", ORDAS HAZUGSÁG! Kicsi kerti tavamon látom, amikor olyan hirtelen tűnik fel a szúnyogirtó repülőgép, hogy nem marad időm fóliával letakarni a vizet, reggelre a tóban lakó rovarok többsége (például hátonúszó poloskák, csíkbogarak, szitakötő-lárvák) elpusztul, az ebihalak megritkulnak. Gondolom, emiatt a pusztító hatás miatt nem engedik a mérgezést vízfelületek fölött.”
 • 4. anuvuk 2011. június 16. 17:02
  „Tegnap estefele, valóban hallottam a Szigetköz felől a repülő hangját.
  Azt a 100 milliót fontosabb dologra költsük, hamar elfogy!!!!!”
 • 3. LükeAladár 2011. június 16. 15:57
  „Tegnap irtottak. Bár a Bálványos csatorna felett nem repült el a gép, csak a családi házakat szórta meg. Pedig szúnyoggal szinte nem is találkoztam még idén...”
 • 2. zsukov 2011. június 16. 15:24
  „Ne nm nézni irtani nádorvárosi.....”
 • 1. ortadon 2011. június 16. 13:24
  „Remélem az idén nem csak a város fölött kering a gép, hanem kimegy a tenyésztelepekre is!
  Hiába irtanak 1 helyen, ha az a fránya szúnyog nem tudja, hogy oda tilos berepülnie! (40km/nap)
  Pl: Ha gönyüi kikötőt gyérítik, akkor mehetnek egy kört Gönyü-Vének-Szőgye-Kisbajcs-Nagybajcs-Vámosszabadi-Sárás-Győrzámoly-Győrújfalu útvonalon is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyár az intenzív nyelvtanulás szezonja

Nyáron az angol és a német mellé a spanyol, az olasz és a francia is feliratkozik a népszerűségi… Tovább olvasom