Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Bármi okozhatta a bútorgyári tüzet

Győr - Nem tudják, mi okozta a tüzet a győri Cardo gyár raktárépületében. A lángok július 20-án késő este semmisítették meg az objektumot, valamint a benne tárolt gyapjú- és faholmit.
„Higgyék el, mindössze egy dolgot zárhatunk ki biztosan: nem villámcsapás okozta a tüzet" – tudatta tegnap Tolnai László tűzoltó őrnagy. A győri parancsnokhelyettes ezzel kétségkívül többletinformációval szolgált, mivel a villámcsapással komolyan kellett számolni ezekben a napokban, nem beszélve éppen erről a július huszadiki vasárnapról, amikor óriási vihar söpört végig a megye több térségén. A tűz azonban még az égzengés előtt ütött ki, s innentől bármi okozhatta.

Amint múlt hétfői számunkban hírül adtuk: a tűzoltók három fecskendővel és egy vízszállítóval vonultak a helyszínre fél tíz körül, ekkor már majdnem teljes egészében lángokban állt a Kandó Kálmán utcai ötvenszer öt méteres épület. A tűzoltók körülbelül harminc perc alatt oltották el a tűz nagy részét, de a törmelékek alatt sok helyen visszagyulladt, ami éghető volt. A helyiségben két méter hosszú gyapjúhengerek voltak, amelyeket egy 20 négyzetméternyi területről még megpróbáltak kimenteni, ám ami ezen kívülre esett, az porrá égett. Ugyanígy a szivacsok és a szivacsba tekert bútorlapok: a teljes termékkészletnek körülbelül a fele válhatott a tűz martalékává.

Az épület és annak belseje olyan mértékben megrongálódott, hogy a vizsgálat sem tudta kideríteni a tűz okát. Fotó: Kisalföld-archívum
Az épület és annak belseje olyan mértékben megrongálódott, hogy a vizsgálat sem tudta kideríteni a tűz okát. Fotó: Kisalföld-archívum


A legnagyobb kár magában az épületben keletkezett, mivel a hátsó falat tartó vascsövek meghajlottak a forróságtól, a fal kidőlt és végül beszakadt a tető is.

Nem hivatalos információink szerint a biztosító már végzett kárfelmérést, de erről nyilvánvalóan senki nem árulhatott el adatokat, a gyár igazgatója pedig tegnap elérhetetlen volt. Ami pedig a tűz okát illeti, még nagyobb a kérdőjel, mint egy héttel ezelőtt, hiszen azóta már lezárult a vizsgálat.

– Kettes fokozatú riasztást kaptunk, ennek megfelelően jártunk el és folytattuk le a belső vizsgálatot – tájékoztat Tolnai őrnagy. Az épület és annak belseje azonban olyan mértékben megrongálódott, hogy nem ismerjük az okot: semmit nem tudtunk sem kizárni, sem megállapítani. A vizsgálatot tehát lezártuk – mondja a parancsnokhelyettes.

Arra a kérdésre, hogy okozhatta-e a tüzet szándékos gyújtogatás, az őrnagy megismételte kijelentését: „semmit nem lehetett megállapítani vagy kizárni". Tehát ahhoz, hogy a gyanú egyáltalán felmerüljön, nagyobb bizonyosságra lenne szükség, így viszont a rendőrségnek sem kellett továbbítani a vizsgálat eredményét további nyomozás céljából.

Fontos, hogy mindezzel nem sugallunk, hiszen bármi lehet a bűnös, a cigarettacsikktől az elektronikáig – csak a villám nem. Ennyivel már többet tudunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mind gyémánt, amire ráírják

Magyarország - Tiziano csupa nagybetűvel, a szöveg folytatása, a „-nak vélt alkotás" azonban… Tovább olvasom