Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Barbárok urnafülkéket rongáltak meg Győrben - fotók

Az urnafülkékről közel negyven virágtartót törtek le vandálok az elvileg védett nádorvárosi köztemetőben.

Vandál kezek estek neki a kolumbáriumoknak 

"A közelmúltban kimentünk a győri nádorvárosi köztemetőbe, hogy virágot vigyünk a nagymamám sírjára születésnapja alkalmából.

Megdöbbenve vettük észre: az urnafülke virágtartóját, ami bronzból készült, vandál kezek letörték. Panasszal fordultunk az rendészhez, aki közölte: forduljunk a temető gondnokságához. Ezt vasárnap nem tudtuk megtenni, mivel aznap nem volt nyitva.

Következő nap édesanyám visszament az irodára. Közben látta: nem egyedüli áldozatai vagyunk a sírrongálóknak, közel negyven kolumbáriumot tettek tönkre barbár emberek hasonló módon, a virágtartó letörésével" - kezdte a több mint szomorú történetet Pethő Zsoltné.


Barbárok urnafülkéket rongáltak meg Győrben

"Felháborítónak tartjuk, hogy mindez megtörténhetett az elvileg védett temetőben"

"A temetőgondnokságon hárították a dolgot azzal, hogy beszéljünk a rendészettel. Mikor édesanyám közölte: nem vagyunk labda, hogy ide-oda rugdaljanak minket, azt javasolták: forduljunk esetleg a rendőrséghez, ők nem tehetnek semmit.

Felháborítónak tartjuk, hogy mindez megtörténhetett az elvileg védett temetőben. Az esetet súlyosbítja, hogy már nem gyártanak bronzemléktáblákat az urnafülkékre, kizárólag márványból vagy gránitból lehet újat készíttetni.

Márpedig meg kell oldanunk a kialakult helyzetet: virágtartó nélkül a kolumbáriumra nem tudunk virágot tenni" - zárta szavait győri Olvasónk.

"A köztemetők némelyikében található kiépített kamerarendszer"

A kisalfold.hu megkérdezte a temető üzemeltetőjét, a Győr-Szol Zrt.-t. "A győri köztemetőkben az elmúlt időszakban sírgyalázás nem történt. A köztemető közterület, biztosítása kizárólag társaságunknak van bizonyítható elemi kár esetére.

A sírkövek, urnák és virágtartók a hozzátartozók tulajdonát képezik, ezért sírrongálással, lopással kapcsolatban a hozzátartozók - a sírkertek közterületi volta miatt - közvetlenül a hatóságnál tehetnek bejelentést" - tudtuk meg Nagy Csabától.

Arra a kérdésünkre, hogy a győri temetőkben működnek-e kamerák, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere úgy válaszolt: "a köztemetők némelyikében található kiépített kamerarendszer; a rendőrséggel együttműködve használtunk már felvételeket".

Mi a különbség a sírgyalázás és sírrongálás között?

"
A közbeszéd többnyire nem tesz különbséget a két fogalom között. A sírgyalázás, inkább a kegyeleti jog megsértéséhez áll közelebb, s ez alatt az elhunyt személyének, emlékének, becsületének sárba tiprását értjük.

A szóban forgó, sajnálatos esetben sírrongálást követtek el ismeretlen személyek, mely minősített esetben akár három évig terjedő szabadságvesztést is eredményezhet. Ha a temetőkben elkövetett rongálás kárértéke 50 ezer forint alatti, akkor a szabálysértési törvény alapján, 50 ezer forint felett pedig a büntetőtörvénykönyv alapján kell büntetést szabni az elkövetőkre" - közölte érdeklődésünkre Bacsek György ügyvéd.

A barbárok cselekedetéről még egy kis adalék. A bronz kilónkénti felvásárlási ára 850 forint körül mozog. A vandálok 8-10 kilónál többet bizonyosan nem törtek le az urnafülkékről: összesen tehát 6800-8500 forint közötti összeget zsákmányolhattak. Megérte?Több urnahelyet felnyitottak, mert lejárt a megváltási idejük


Fontos megjegyezni: több urnahely megváltási ideje a napokban járt le a győri köztemetőben, ezért ezeket az urnafülkéket az üzemeltető nyitotta fel.

"Az urnahelyek megváltási idejének lejárta után a Győr-Szol a hozzátartozókat értesíti. Ha nem történik hosszabbítás, a rendeletnek és a törvényeknek megfelelően társasáunk az urnahelyet felnyitja, majd a hamvak előírások szerinti megőrzése mellett az urnahelyet újra bérbe adja" - tudtuk meg Nagy Csabától.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy Ford Győrben - fotó

Bár délután is felhős, hűvös idő volt Győrben, ismeretlen okból kigyulladt egy Ford a Kálvária úton… Tovább olvasom