Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Barátság park: barátságtalan parkolás?

Győr - A Barátság park átadása mérföldkő Győr fejlődésében, de hogy a parkolással gondok lesznek Adyvárosban, az már tisztán látszik.

A környező lakók alig tudnak megállni a házak előtt.

˝Hétfő, este 8 óra. Hazaértem. Illetve csak szerettem volna, mert percekig keringve a háztömb körül próbáltam parkolóhelyet találni. Sajnos több lakótársammal együtt hiába! Próbaüzem, focimeccsek. A házakban lakók számára fenntartott parkolóhelyek zsúfolásig megteltek. Még olyan helyeken is állnak, ahol tilos! Ha már a próbaüzem alatt ilyen kaotikus állapotok uralkodnak, mi lesz, ha késő estig nagyüzem lesz? A lakók csak éjszaka tudnak hazajárni?˝ – kérdezte egyik olvasónk, aki leszögezte azt is, örül a park kialakításának, de a probléma megoldását kéri.

Hasonló a véleménye Horváth Lajosnak is, akit a helyszínen szólítottunk meg; épp a parkba indult labdázni Vivien lányával.

Horváth Lajos Viviennel labdázni indul. Amíg ezt gyalog teszik, nincs semmi baj. Fotó: Krizsán Csaba
Horváth Lajos Viviennel labdázni indul. Amíg ezt gyalog teszik, nincs semmi baj. Fotó: Krizsán Csaba

– A péntek és a szombat katasztrófa. Igyekszünk, ha csak lehet, napközben letenni a kocsit, mert öt óra után már alig találunk parkolót. A hétvégén itt egymás előtt-mögött, keresztben-hosszában álltak az autók, ez az állapot biztosan nem tartható. Viszont azt hiszem, a kérdés megoldja saját magát, mert ez a csoda is három napig fog tartani – véli a környékbeli lakó.

Lehet, hogy igaza van, de az biztos, hogy a város három napnál azért többre tervezte a csodát. A lakók panaszait megértik és már régóta hangoztatják az általunk megkérdezett, érintett önkormányzati képviselők. Herkely Ákos szerint mindenképpen orvosolni kell a problémát, de az látható, hogy a környező utcákban terjeszkedni már nem lehet. Ugyanígy a kezdetektől tolmácsolja a lakók félelmeit Horváth Vilmos képviselő is. Hallottunk egyébként olyan véleményt, hogy a Bán Aladár utca melletti benzinkút mögött, a zöldterületből lehetne e célra elkülöníteni egy részt, más szerint pedig a körülkerített parkon belül is vannak még kiaknázatlan területek.

Molnár Péter, a létesítményt üzemeltető sportigazgatóság vezetője elmondta: tizennégy parkolóhelyet alakítottak ki. Tisztában van vele, hogy ez hosszú távon nem oldja meg a parkolási nehézségeket – hozzátéve, hogy a területen korábban is voltak rendezvények. ˝Mindenképpen szeretnénk megoldást találni a problémára˝ – szögezte le a sportigazgató.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. PrettyWoman 2009. szeptember 25. 11:26
  „Tegnap olvastam valami ingyenes bedobós újságban, hogy a Turbék lett a Barátság Park Sportközpont vezetője. Tényleg igaz, hogy a kutya is a dombra kakál. Eddig is állati jó helyen volt a Hunginál, most meg ezt is elnyerte. Hát igen, tudni kell helyezkedni. Ennyit számítanak a jó tőkekapcsolatok. Képzettség nélkül, nyelvtudás nélkül, különösebb intelligencia nélkül jó helyeket betölteni nagy pénzekért. Tényleg, a francnak iskolába járni. Úgy sem az számít.”
 • 47. Bokk 2009. szeptember 23. 17:58
  „Kedves kimo,
  én is azt írtam, hogy nem kötelező a ház előtt megállni, a közterület mindenkié.
  A megoldások:
  1, Ösztönözni a körzet képviselőjét, hogy mielőbb legyen a lent is említett helyeken parkolóhely. Minél többen ba***gatják, annál előbb lesz valami, de így sem egyik napról a másikra. Ha befolyásos, van esély parkoló megnyitására, de ettől az eddigi megállási lehetőségek, mint közterületek továbbra is nyitottak maradnak, és ha a mostani parkoló közelebb van a bejárathoz, akkor a "rosszkor" érkező lakóknak marad a megnyitandó új hely, aki kocsival érkezik mozogni, lazán be fog állni az ajtóhoz legközelebb eső parkolóba, nehogy túl sok legyen a mozgás. :)
  2, Ha a parkoló nem jön össze, lehet pl. a fizetőparkolás bevezetését kérni, rögvest kiürül a parkoló, viszont a lakóknak bérletet kell venniük, ami eddig ingyen volt, pénzbe fog kerülni. (Ennek nyilván nincs realitása, mert nem éri meg ott különállóan ilyet üzemeltetni, de szerintem a lakók többsége is ellenezné, mivel nincs ingyen.)
  3, Meg lehet próbálni észérvekkel hatni az emberekre, és a szolidaritásukra apellálni. Pl. az Ön hozzászólását kihelyezni a kerítésre több helyre, aztán hátha megtisztelik a lakókat az alkalmi látogatók annyival, hogy kicsit odébb állnak meg.

  Annyit még a nem kötelező a lakás előtt megállni gondolathoz, hogy az ember tényleg nem szívesen hagyja odébb az autóját, másik oldalról nézve viszont az a kérdés, hogy erről mindenki pénzéből az önkormányzatnak kell-e gondoskodnia? Ha a lakóknak már nem jut parkolóhely, akkor az önkormányzat kell-e ezért új parkolót nyitnia, hogy mégiscsak úgy lehessen megállni, hogy rálát az ember a gépjárművére, vagy az ott élő egyéneknek kell ennek költségeiből legalább részben anyagilag felvállalniuk? És az szerintem itt nem lényeges, hogy eddig meg lehetett állni, hiszen az közterület, és a köz által választott vezetés e területnek más használati funkciót szánt mostantól, ráadásul a köz többségének megelégedésére. Írom mindezt úgy, hogy ha az Ön helyében lennénk, pont ugyanolyan dühítőnek érezném a helyzetet a saját szempontomból, de ennek ellenére úgy látom, hogy a 3. megoldás az, ami a közösség szempontjából a legcélravezetőbb lenne, az más kérdés, hogy létezik-e jelen társadalmunkban kellő tolerancia és szolidaritás ehhez...”
 • 46. dzsoni 2009. szeptember 23. 17:10
  „Szerintem azért van zárva, mert nincs pénzük minden bejárat elé biztonsági őrt állítani. Egyébként meg aki szeret mozogni az ne legyen lusta elmenni addig a bejáratig. Én szinte naponta kijárok biciklivel. Előfordult, hogy nem volt a biciklimnek sem hely így kénytelen voltam a kerítéshez zárni. Viszont nyugodtan hagytam ott, mert az őr tuti figyel rá! Sajnos még nem nőttünk fel ahhoz, hogy egy ajtót csak úgy nyitva lehessen hagyni! Így viszont szemmel tudja tartani a belépő emberkéket, ami nem árthat!
  Megvédve az apukát, pedig éppen mozogni vitte le a lányát! Csak így tovább, üzenem neki! Sportolni jó és mutasson példát mindenki, vagyis hajrá!:)”
 • 45. kimo 2009. szeptember 23. 17:07
  „Előre bocsájtom, hogy én örülök neki, hogy ilyen szép lett a park. De eddig még csak a negatív hatását érzem. Amig áldatlan állapotok voltak és száraz nyár még a 10. emeleten is állandóan áll a por az ablaknál. A nagyobb orkán erejű szélről már nem is beszélek, amikor kavarta a száraz földet. De túléltük, befejeződött a park építése. Pénteken munkából hazafelé sajnos a fel és lemenő rokonokat tudtam szidni, mert ténylegesen egy gombostűt sem lehetett volna ledobni, annyi hely sem volt. Volt olyan hozzászóló az előbbiekben, aki azt írta, hogy nem kell a ház előtt megállni, lehet gyalogolni. Attól azért megkérdezném, hogy árulja el, ő szívessen hagyná az autóját olyan helyen, ahol nem látja? Mert kétlem. Természetes, ha nem a ház előtt, hanem a másik ház előtt talál az ember parkolót, akkor odaáll. De én pénteken sehol sem találtam. Így kénytelen voltam házban lakó kocsija mögé állni tilosba. Viszont a héten este 20,00-ig dolgozom. Mint a cikkben szerepelt, ténylegesen nem lehet szabad parkolóhelyet találni, gondolom este 10 után majd lesz. Hol tegyem le a kocsit? Én aki munkámból kifolyólag gépjárművel kell közlekednem nem tehet mást. Az viszont, aki ugyis sportolni jön a központba igazán használhatna tömegközlekedési eszközt, vagy kerékpárt. Neki van választása. És annak is nagyon örülnék, ha nem a lakók elől vennék el az eddig is kevés parkolóhelyet. Nem, én nem vagyok este a Bán Aladár útra sem a Tesco parkolóba vinni a kocsit, mivel nekem munkaeszköz. Álljon az oda, aki csak 1-2 órára jön focizni és neki nem kell éjjelre otthagynia. Vagy a lakók este 10 kor menjenek le mert akkor tudnak rendben leparkolni???
  Ezzel előre is számolhattak volna a nagyokosok. Nem csak a nagy csinnadratta kellett volna.”
 • 44. a.h.a. 2009. szeptember 23. 15:28
  „igazmondó
  Látod, így mindjárt jobban hangzik.:)”
 • 43. igazmondó 2009. szeptember 23. 15:09
  „Akkor mija....<moderálva> van annyi bejárat, ha mind zárva van?
  Akkora tragédia reggel hatkor a vahuroknak kinyitnim este 10-kor meg becsukni?
  Biztos valamelyik képviselőnek zár és lakat bótja van, azér van ennyi zár.”
 • 42. a.h.a. 2009. szeptember 23. 10:33
  „Nem várja azt a megvalósítást egy kisöreg sem.
  Aki arra a ricsajra,nyüzsgésre, tolongásra vágyik öreg korára ami ott most van, az szépen szó nélkül és örömmel megtesz azt a két perces sétát!Mert olyan kicsi ez az egész, hogy át lehet köpni. Sajnos!”
 • 41. a.h.a. 2009. szeptember 23. 10:10
  „Gondolkodom.Sőt mindennap arra járok.Idős embernek sem távolság.
  Ez csak egyszerű kötekedés és kész.”
 • 40. Túrabakancs 2009. szeptember 23. 09:08
  „Addig nincsen komoly baj ebben az országban, amíg egy egyszerű parkolási probléma
  ekkora vitát tud kifejteni egyesekben. Ez valamilyen szinten azért megnyugtató is...”
 • 39. mayzsolt 2009. szeptember 23. 08:51
  „Kedves a.h.a!

  Előbb gondolkodjon mielőtt véleményt ír! Valaki azt írta, hogy az idős embereknek nem nagy távolság a padok elérése, így hogy körbe kell kerülni viszont az. Az éremnek mindíg két oldala van. A felvetett problémára pedig igéretet kaptak az itt élők. Ők csak várják a megvalósítást! A türelem pedig szép lassan fogy.”
 • 38. juhit 2009. szeptember 23. 08:02
  „Igazmondó!

  Komolyan mondom én szégyenlem a pofámat helyetted.....
  Biztos "bátor gyerek" lehetsz. Ilyen "ki ha én nem", ugye? Az ilyenekkel tele a padlás.”
 • 37. a.h.a. 2009. szeptember 23. 07:13
  „"Igazmondót" erre tanították, nem tehet róla.
  Jó, hogy ekkora problémájuk van ezzel a mayzsoltival együtt.
  Én úgy látom mindenki betalál aki csak akar!
  A tömegből ítélve.De lehet, hogy ők tudnak repülni és nem keresik a bejáratot?”
 • 36. adamasz1977 2009. szeptember 22. 23:48
  „Igazmond!

  Az olyan "emberekre" mint te, nincs szükségünk! Rongáld anyuci- apuci házát!”
 • 35. igazmondó 2009. szeptember 22. 19:44
  „de legalább a viktorkát meg lehetett hívni a megnyitóra. <moderálva durva>”
 • 34. igazmondó 2009. szeptember 22. 19:42
  „Ha nem nyitják meg napközben a barátságpark összes bejáratát. akkor esküszöm én leszek az első, aki rongálni fog, mert tokostul rugom ki a Kodály utca felőlieket.”
 • 33. mayzsolt 2009. szeptember 22. 18:29
  „A parkolási gond jelenleg csak egy a sok közül!
  A parkba gyalogosan csak egy irányból lehet bejutni. (Ifjúság körút felől)
  Minden más kapu ZÁRVA van!
  Sok ígéret elhangzott már az előzetes egyeztetések alatt, de SEMMI NEM VALÓSULT meg azokból!
  Fontosabb volt a "KIRAKAT MEGNYÍTÓ" a dísz vendégekkel!”
 • 32. a.h.a. 2009. szeptember 22. 17:47
  „Ifjúság körúti benzinkút mögött van egy hatalmas tér,20m3 murvát leszórni és kész is a parkoló.
  Nem zavarná a lakókat és a parkolás is megoldódna.”
 • 31. Jandex 2009. szeptember 22. 17:38
  „PrettyWoman
  Mikor és hol lehet megízlelni?:)”
 • 30. PrettyWoman 2009. szeptember 22. 17:19
  „Jandex, ízlés dolga. Igaz, nagy se vagyok.”
 • 29. Jandex 2009. szeptember 22. 17:13
  „PrettyWoman "én se voltam szép kisgyerek" És nagynak szép vagy? :)”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Major József súlyos balesetet szenvedett: elütötte egy terepjáró

A győri sportolót edzés közben ütötte el egy figyelmetlen sofőr az Egyesült Államokban. Az ötszörös… Tovább olvasom