Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Barátság park: Az aláírásgyűjtés és a lobbi meggyőzte az üzemeltetőt

Nyolcvannégy aláírást gyűjtött össze a győri Barátság park mellett élő lakóközösség, hogy a szeptemberben átadott sportlétesítményt ne csak egy bejáraton át lehessen megközelíteni.

Jó hírünk van: a bezárt kaput addig döngették, amíg kinyílt.

Sok idős és aránylag nagyszámú mozgássérült él a sportcentrum szomszédságában, akik évtizedek alatt hozzászoktak ahhoz, hogy le tudnak itt ülni. Örültek is, amikor a sportpark kialakításáról olvastak, de mint mondják, örömük rögtön alábbhagyott a beruházás átadása után.

Kiderült ugyanis, hogy a park és a nagy értékű eszközök védelmében csak az Ifjúság körút felőli oldalon lehet bemenni. Létezik ugyan kapu a túloldalon, de a biztonsági őrizet költségei miatt ezek éjjel-nappal zárva vannak.

Hamarosan kinyílik a kapu. A környéken sok idős és mozgássérült ember lakik. Fotó: Krizsán Csaba
Hamarosan kinyílik a kapu. A környéken sok idős és mozgássérült ember lakik. Fotó: Krizsán Csaba

– Próbáltunk már az illetékeshez fordulni, de olyasmi választ kaptunk a polgármesteri hivataltól, hogy jólesik egy kis séta – mondja az aláírásgyűjtés kezdeményezője, Ferencziné Herczeg Terézia. – A férjemnek amputálták a lábát. Neki nem esik jól a kis séta. Ha addig a fáig elmegyünk – mutat tíz méter távolságra –, már le kell ülnie. Itt sok mozgássérült lakik. Panelsorról van szó és ezen az oldalon még kilépők sincsenek. Nyáron megfulladunk a lakásban. Eddig a nap legkellemesebb programja volt, amikor lesétáltunk és leülhettünk a kőpalánkra. Kőpalánk már nincs, a bejárat pedig több száz méter. Ezért kezdeményeztük az aláírásgyűjtést: szeretnénk leszögezni, hogy örülünk ennek a beruházásnak, csak azt ne kelljen elfogadnunk, hogy többé nem jutunk ki a levegőre. Mert mi itt igen sokan már nem tudunk nekivágni a városnak, hogy keressünk egy csendes parkot – panaszolja többedmagával az asszony.

Tudni kell, hogy csak azok léphetnek majd itt be, akik igényelnek mágneskártyát.
Miután munkatársunk a lakókkal beszélt, kiderült, hogy a több mint fél éve döngetett kapu kinyílik. A levelek elérték a hatást és a sportigazgatóság megpályáztatta a volt Verseny Áruház felé eső kapu kialakítását. Turbék István, a Barátság Sportpark vezetője elmondta: beérkeztek a pályázatok, a kivitelező megbízása után megkezdődik a kapu átalakítása. Tudni kell viszont, hogy itt csak azok léphetnek majd be, akik igényelnek mágneskártyát. Arról még nem született döntés, hogy hány kártyát adnak ki, de az nyilvánvaló, hogy erre az itt élők lesznek jogosultak, azok, akik számára ez tényleg indokolt. Az is valószínű, hogy a kártyát rendszeresen meg kell újítani és ha valaki ezzel a jogosultsággal visszaél – másoknak adja a belépőjét –, az elesik a lehetőségtől. Turbék István szerint pár héten belül megtörténik a kivitelezés, lehetséges az is, hogy egy-két pad áthelyezésével nagyobb kényelmet tudnak biztosítani a rászorulóknak.

Kérdésünkre, miért nem eleve ilyen feltételek mellett adták át a parkot, a vezető annyit felelt: azóta sok panaszt kaptak, ami indokolta a változást. 

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. szocdem 2010. május 11. 10:04
  „25. igazmondó 2010.05.10. 12:08

  Az orrát kellett volna csavargatni, hogy nagyobbra nőjön.. legalább most mindenki látná hogy jár z aki sokat hazudozik..:))
  Bár akkor is egységesen rájuk szavaztak volna a bolsik, akik már Kádár menesztése óta a megváltót várják..”
 • 27. Sanyi32 2010. május 10. 13:58
  „Krisztina figyelj!!! Lopják a , lopják a motort...
  :)”
 • 26. -krisztina- 2010. május 10. 12:52
  „Múltkor ellopták a lányom lábbal hajtós motorját a Barátságparkból. Minek is vannak a biztonsági őrök???
  Amúgy megtaláltam a <moderálva> c**ánygyereket, aki elvitte, 12-14 éves volt...
  A játszótér annyi gyereknek, amennyi szeretne ott játszani, azoknak pici. Persze a gyerekeket (meg a szüleiket is) elküldeném egy jómodor tanfolyamra. pl 10 évesen ne akarjon a babahintában ücsörögni, vagy kiskamasz ne poénkodjon az apjának, hogy "nézd egy kerékkel motorozok" - rugós motor hintán... stb.

  Az én véleményem is az, hogy vagy zárják be teljesen, ne is legyen rajta bejárat, vagy bontsák le az egész kerítést.”
 • 25. igazmondó 2010. május 10. 12:08
  „hát igen, régóta mondom én is, hogy nem kellett volna akkorákat ütni a fejére... Vagy talán sokkal nagyobbat kellett volna? ;-)”
 • 24. szocdem 2010. május 10. 09:51
  „9. igazmondó 2010.05.08. 17:54

  Csodálom, hogy a parkot még nem nevezték át Szijjártó "Lufifejű" Péterre, csak mert gyerekkorában ott rúgta ő is a bőrt. Illetve hát csak rúgta volna, mert általában őt rúgták. Istenem, mekkora kokikat adtunk neki... Meg is hülyült bele.

  Szégyeljétek magatokat! Most ezért áll bosszút az egész városon! Mert vertétek a takonyevőt... Igazán sejthettétek volna mi lesz belőlle így ha felnő..
  Másrészről a nevét fogja adni a parkhoz, ne aggódj.. Ott lesz majd a park közepén Orbánnal meg Borkaival a szobra, és még a parkot őrző magánmartalócok is csak vigyázzlépésben mehetnek el előtte..

  Egyébként a park kerítéséről mindíg a Fűvészkert jut eszembe.. vajon miért érzem azt hogy valakik agyilag súlyosan visszafejlődtek??”
 • 23. urbaniastapista 2010. május 10. 07:38
  „A farok (üzemeltető) csóválja a kutyát (tulajdonos).
  Ez a tulajdonost minősíti.
  .”
 • 22. kiki24 2010. május 09. 16:57
  „Eleve úgy kellett volna megépíteni, hogy minden oldalról be lehessen menni, ne csak 1 bejárata legyen. Na de mágneskártya???? Ez úgy hangzik, mintha valami szupertitkos létesítménybe akarnának bejutni az ott lakók.”
 • 21. háté 2010. május 09. 16:55
  „Egy közparkban, ami a kikapcsolódásra a pihenésre épült, magán üzemeltetésű "szabadidőparkot" csinálni? --ez a fityesz vezette városvezetés, hülyesége.
  Fizess ha adódból létesített közparkban kikapcsolódni-pihenni akarsz!
  A nemzet felemelkedésén, az emberek életkörülményeinek javításán dolgozunk,---köszönjük fidesz-kdnp városvezetés.
  --vajon melyik népcsoportnak a szokása a területek bekerítése, őrző-védőkkel ellenőrzése?--

  Lehet jobb lenne itt egy hiper?--ezeknek mindegy!”
 • 20. Tabornok 2010. május 09. 12:31
  „"Az aláírásgyűjtés és a lobbi meggyőzte az üzemeltetőt" Az aláírásgyűjtést értem, ki volt a lobbi?
  grafit 2010.05.09. 11:06
  Felszámolták a Faház büfét?”
 • 19. grafit 2010. május 09. 11:06
  „Egy közterületre mágneskártyás beléptetőt telepíteni nem semmi megoldás. A köztulajdont szerintem is védeni kell, de erre van azért más módszer is. Ebben a parkban harminc évig sportolhatott, mozoghatott, sétálhatott bárki, sőt ha akarta egyszerüen keresztülmehetett rajta lerövidítve az útját. Aki nem sietett a "Faház" büfében még egypár sört is le tudott gurítani.”
 • 18. thermál 2010. május 09. 07:19
  „Lesz majd furatos amibe láncot vagy zsinórt füzhetünk, olyan nyakba akasztós, gazdagoknak , okosoknak vastag lánc, fütyülős, hogy otthon ne felejtsük a KÁRTYÁT . Az egészre ráépülhet néhány üzleti vállalkozás. Jelszó : " fűre lépni tilos" .....stb!”
 • 17. Tabornok 2010. május 09. 03:32
  „"Az is valószínű, hogy a kártyát rendszeresen meg kell újítani és ha valaki ezzel a jogosultsággal visszaél - másoknak adja a belépőjét -, az elesik a lehetőségtől." Ezeknek sem kell hülyeségért a szomszédba menni!
  Szórják a pénzünket rendesen.”
 • 16. Tabornok 2010. május 09. 03:30
  „jg 2010.05.08. 21:15
  Ez aztán a szakszerű hozzászólás, mint egy párttitkár!”
 • 15. VJack 2010. május 09. 00:34
  „Szerintem meg le kellene zárni a Széchényi teret is. Meg a töltéseket. Meg a Batthyányi parkot.A legvégén pedig városunk elqrtnál-elqrtabb (Széchényi tér, parkolóházak, össze-vissza módosított közlekedés, olajgyári elvetélt kultúrközpont, stb.) döntéseit hozó vezetőit kellene lezárni. Mondjuk javasolnám a Jókai utcánál található intézményt e célra... :)”
 • 14. kisem 2010. május 08. 23:32
  „ad. #12.)
  Az talán elárul valamit, hogy tudom melyik az É-i vagy a D-i zárt kapu. Arra meg emlékszem, hogy a felújítás megkezdésekor nem arról volt szó, hogy a sétány mentén kihelyezett padok üresek legyenek, hogy a parkon átvezető gyalogút térkövei között fűnek kell majd sarjadni.
  Azt -mint írtam- megértem, hogy védeni kívánják a park és létesítményei állagát, de azzal nem érthetek egyet, hogy egy hajdani közparkot elvegyenek az ott élőktől, gyakorlatilag zárt sportparkká átminősítve azt.
  A tervezett kártyásdi meg úgy marhaság, ahogy kitalálták. Pénzköltésre nagyon alkalmas, másra nem, csupán megerősíti a közpark megszűntének a tényét.”
 • 13. mir 2010. május 08. 22:28
  „12.

  A városban élők nagy része messze elkerüli. Inkább kimennek futkározni a parkokba vagy a püspök erdőbe és a töltésekre. Focizásra alkalmas pálya is van elég csak azért mert ezek műfüvesek oszt akkor mi van? Különben meg nem kell rögtön arra gondolni hogy csak azok kritizálnak itt akik nem kedvelik a fideszt.”
 • 12. jg 2010. május 08. 21:15
  „Kiváncsi lennék, hogy az eddigi hozzászólók hányszor jártak a barátság parkban! Tegyétek le a népszabadságot, kapcsoljátok ki az ATV-t és gyertek le SPORTOLNI!”
 • 11. kata68 2010. május 08. 18:54
  „nemcsak a bejáratokkal van gond kérem szépen hanem a fél éve egyidőben beadott pályázat , a parkolók számának növelése projektel is , kérem szépen tisztelettel aki ittlakik nemtud leparkolni vagy órákat vár egy helyre ,mert az épp itt diszelgő autóknak nincs szabályos parkolási helyük . Nehogymár mi igazodjunk az itt sportolok miatt .......”
 • 10. arrabonem 2010. május 08. 18:23
  „Be kell zárni az egészet "a nagy értékű eszközök védelme" miatt. Lezsírozni, lelakatolni az egész kócerájt. Félévente egyszer nyílt napot lehetne tartani, hogy milyen tuti városban élünk, van egy milyen jó kis parkunk, épületünk, és odanézz! az egész milyen jó állapotban van! A nép örülne, venne kis emléktárgyakat az aktuális városvezetés fotóival díszítetteket, aztán újra bezárnák az egészet. Mindenki boldog lenne, ha már ő nem, más sem, és mindig milyen újszerű és szép...”
 • 9. igazmondó 2010. május 08. 17:54
  „már amikor kezdet kezdetén elkezdték, hogy kerítéssel veszik körbe, akkor mondogattam mindenkinek, hogy figyelje meg, "halandó panelproli" többet nem teheti be a lábát a parkba. S lőn.
  Most meg mágneskártyázni akarnak. Persze... öreganyám majd nekiáll mágneskártyát igényelgetni, mikor a tévét se meri távirányítóval használni, mert hátha félrenyom és elromlik. Inkább a tévén kapcsolgat.

  Csodálom, hogy a parkot még nem nevezték át Szijjártó "Lufifejű" Péterre, csak mert gyerekkorában ott rúgta ő is a bőrt. Illetve hát csak rúgta volna, mert általában őt rúgták. Istenem, mekkora kokikat adtunk neki... Meg is hülyült bele.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az esélyegyenlőség kiemelt ügy

˝Az esélyegyenlőség ügye nem mindig pénzkérdés – legfontosabb a szemléletbeli változás, a… Tovább olvasom