Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Barátok segítettek az újjáépítésben

A tápi Kovács család szerencséjének és szomszédainak köszönheti életét. Azt pedig Kovácsné kollégáinak, munkaadójának, hogy három hét után pótolni tudták, ami a februári tűzben elenyészett.
A házat a barátok, ismerősök segítségével sikerült ismét lakhatóvá tenni.
Kovácsék lakóházának tetőszerkezete február 5-én éjszaka gyulladt ki Tápon, nem kis zajt keltve, ugyanis a tűzben pattogott a tetőfedő pala. Erre ébredt fel Kovácsék szomszédasszonya, az egyedül élő Szabó Kálmánné.

Nehezen ébredtek

Telefonált az égő ház gazdáinak, ám a telefoncsöngésre se ébredtek fel, noha akkorra a lángok már átterjedtek a nappalira.

Szabóné ekkor a vele szemben lakó Kántor Attilát riasztotta, a férfi pedig hívta a tűzoltókat, majd szaladt át Kovácsékhoz. Lekapcsolta a gázórájukat és felébresztette a családot. Hinni se akarták, a tűzoltók alig húsz perc alatt ott voltak, aztán szempillantás alatt eloltották a lángokat. A tűz belül, a lakásban keletkezett, s aztán a teljes tetőszerkezet megsemmisült. Okát máig sem sikerült kideríteni.

„ Fáradtan kerültem ágyba"

– Csütörtök éjszaka történt mindez, s ugye mögöttünk volt már három hétköznap – mondja Kovács Józsefné. – Rendszeresen hajnali fél négykor kelünk, a férjem a Rába futóműüzemébe jár be, én a Győri Keksz Kft. kekszüzemében dolgozom. Történetesen aznap szabadságon voltam, így aztán otthon pótoltam, ami egyébként elmarad. Végigrobotoltam a napot, s holtfáradtan kerültem ágyba. Három lányunk közül ketten már férjnél vannak, a 18 éves Bernadett él velünk. Kántor szomszéd mondta, hogy mikor átjött, a kutyánk, Lédi őrjöngve csaholt az ajtónál, mindhiába. A halálba aludtuk volna magunkat, percek kérdése volt és mindhárman megfulladunk, ha nincsenek a szomszédok. A nagy megkönnyebbülés, a csoda, hogy életben maradtak, reggelig tartott. El lehet képzelni a helyzetüket: ott állt a ház üszkösen, tető nélkül.

A második csoda

Az asszony cukorbeteg, a bizonytalanság, a kilátástalanság a végzete lehetett volna. Aztán a csoda másodszor is megtörtént a családdal. A ház biztosítva volt, ám ez kevés lett volna az újrakezdéshez. A Győri Keksz Kft. szakszervezete gyűjtést szervezett, a társaság tulajdonosa pedig munkabérelőleget adott az asszonynak. Leszedték a tetőből, ami megmaradt, leponyvázták a házat. Az időjárással is szerencséjük volt, három hét alatt új gerendázat és új tető került a lakóházra. Kovácsné azt mondja, nem tud elég hálás lenni a sorsnak. S ezalatt nemcsak a szerencséjüket érti, hanem sok jó ember barátságát, megértését, s a családi összefogást, mert arra is szükség volt, hogy három hét után újra megtalálják nyugalmukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett határőrök

Ünnepi állománygyűléseken emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire a… Tovább olvasom