Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Bank, hitel, logika: mai történet okulásul

A banki ügyintézés logikáját józan paraszti ésszel nehéz követni, ezért kéri S. R. olvasónk, okulásul közöljük történetét.

Olcsóbb ajánlat

Személyi kölcsönt vett fel, ám egy idő után jelentkezett nála egy másik pénzintézet képviselője, olcsóbb hitelt ajánlva, s hogy cserében elintézi még a régi adósság kiváltását is. Olvasónknak tetszett a javaslat, hiszen kevesebb havi törlesztésre számított. A kiváltáshoz szükséges összeget át is utalták a másik banktól az első bankhoz.
Ekkor hiba történt. Olvasónkat nem figyelmeztették, hogy az átutalást követően régi bankjánál rendelkeznie kell az összegről. Hiába áll ugyanis az átutalás „közlemény" rovatában a „hitel-visszafizetés" megjegyzés, a banki ügyintézőt ez a számlatulajdonos rendelkezése nélkül semmilyen tranzakcióra nem jogosítja fel.

Egy helyett kettő

Olvasónk egy ideig rá sem döbbent, hogy egy helyett immáron két hitel terheli, hiszen az átutalással részéről az ügyet lezártnak tekintette. Eközben régi bankja, az eredeti kölcsönmegállapodásnak megfelelően, a számlára hitelkiváltási céllal utalt összegből havonta vonta a törlesztőrészleteket...
A bankárlogika szerint ennek az lett az eredménye, hogy mire olvasónknak végre „leesett a tantusz" és a számlán lévő összegből régi adóssága kiváltását kérte, addigra az eredetileg elegendő összeghez már jóval több mint százezer forintos többletköltség rakódott.

Maradt a követelés

Így aztán, amikor kérésének megfelelően törlesztették az adósság nagy részét, az időközben keletkezett többletköltséget – mivel olvasónk kifizetni nem tudta – havonta csaknem háromezer forintos részletekben, az eredeti hitel lejáratának megfelelően, továbbra is követelték tőle.
Tehát hogy is van ez?

Egy ma kiváltott hitel olcsóbb, mint egy hat hónap múlva kiváltott hitel, hiába fizetjük közben a törlesztőrészleteket?
Józan paraszti számítás szerint hat hónap múlva nem kevesebbnek kellene lennie az adósságunknak, mint ma?
Lehet ezt követni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két emelet magasan tört fel a vízoszlop

Győrben, a Marcalváros II. buszvégállomása melletti füves területen állítólag egy kamion szombaton… Tovább olvasom