Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Bandó ontja a könyveket

Győr - – Néha már abnormális a munkatempóm, túltengnek az ötleteim, és már-már anyám hangját vélem hallani: fékezd már magad, te gyerek! – nyilatkozta a Kisalföldnek Nagy Bandó András, akinek idén jelenik meg a huszadik kötete.
– Nyolcadik éve ontja a könyveket, idén túl lesz a huszadik megjelent kötetén is. Elképesztő teljesítmény, még ha a könyvsikernél nem is a darabszám számít. Honnan a késztetés?

– Egy ismeretlen magasságú épület lépcsőházában lépdelünk: ahhoz, hogy a padlástérig érjünk, lépcsőfokok követik egymást, közbeszúrt pihenőkkel. Lentről indulva nem számít, hány fok van hátra. Aki a tetőig akar érni, elindul, és egyik fokról a másikra lép. Szintenként érhetnek meglepetések, a pihenőknél átgondolhatjuk a mögöttünk hagyott lépcsősort, válthatunk ritmust, de nincs mese, menni kell. A monotóniát magunk törhetjük meg az újabb és újabb ötleteinkkel.És persze ott a hátunkon a sorstól kapott batyunk, benne a ránk bízottakkal. Nem maradhat benne az, amit ki kell rakodnunk, odaadva a címzetteknek. Én is üres batyuval szeretnék átérni a túlsó partra.

– Öt verseskötetet adott már a gyermekek kezébe, és most újabb hárommal rukkolt elő. Hisz abban, hogy maradnak még irodalombarát gyerekek?

– Másképp nem írnék se verset, se mesét. Bár a minap elgondolkodtam, amikor meghallottam, hogy az orfűi óvodában a homokozó mellett állva valami „Fásymulatós" dalt énekelt egy kislány. Remélem, a Szivárványhíd versei több gyereknek jelentenek majd örömöt. A Keresztnévsor névnapos verseivel pedig még többen fognak összebarátkozni.

– Nagy könyvbe vágta fejszéjét, amikor a Kiskalácsai királyság című hétestés meséjét megírta.

– Igen, de hallatlanul élveztem. Két hónapon keresztül éltem együtt a különleges, kedves és mulatságos mesehősökkel, azóta már az unokámon is teszteltem, bevált. Ugyanígy kipróbáltam a kiadónk által jegyzett, két kutyáról szóló Spenót és Papucs című Méhes Ká-
roly mesét és Búth Emília Biccentő Gilice és Cérnapocok című mesekönyvét. Emi kerekes székes, nem mellesleg vak, és tündéri világot álmodott. Lázár Ervin kegyeltjeként futott be, nem érdemtelenül.

– Három naplókönyve került a könyvheti listára.

– Igen, ezek a Kalandáriumok, 2005-ből, 2006-ból és 2007-ből, valóban üdítő kalandozással. Együtt olvashatók benne a Kisalföldnek írt humoreszkjeim és publicisztikáim, egyéb jegyzeteim, és még sok minden más. Közben persze íródik a 2008-as Kalandárium is, elvégre jövőre is lesz könyvhét.

Olvasóink írták

  • 2. Fékezd már magad te gyerek! 2008. július 18. 21:03
    „Hallgass anyádra!”
  • 1. Bandó? Ugyan már... 2008. július 18. 19:07
    „Kár erőlködni, kevesebb több volna, bár az is nagyon kevés lenne.
    Valaki vagy kiemelkedőt írjon, vagy semmit.
    Bandónak én az utóbbit javasolnám...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumtól múzeumig és az ásatásokig két keréken

Győr - Munkába járáshoz kerékpárt használ a Xántus-múzeum munkatársainak többsége. A jövőben az… Tovább olvasom