Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Bánatpénzt kaszálhat parlagfűért

A Komszol 50 ezer forintot fizet, ha a bejelentés után 48 órán belül nem kezdi meg a parlagfű irtását.
A Győr városképéért felelős társaság igazgatója 50 ezer forint bánatpénzt fizet annak a bejelentőnek, akinek önkormányzati területre vonatkozó bejelentésére a cég 48 órán belül nem kezdi meg a parlagfű irtását.
A törvénymódosítás szerint június 30-ig a tulajdonosoknak végre kell hajtaniuk a terület parlagfű-mentesítését. Ennek elmaradása esetén a parlagfüves terület a tulajdonos minden előzetes értesítése nélkül lekaszáltatható. A védekezés költségét, illetve a kiszabott – 30 ezer és 2 millió forint közötti – bírságot a tulajdonos köteles megfizetni.
A parlagfűvel kapcsolatos bejelentéseket az 516-612-es telefonszámon várják a Komszolnál.
A győri önkormányzat 7,5 millió forintot különített el a város kezelésében lévő területek parlagfű-mentesítésére.

– A 7,5 millió forintból kaszálógépet vásároltunk, felállítottunk egy gyorsszolgálati csoportot, amelynek tagjai azonnal reagálnak az allergiát okozó gyommal kapcsolatos bejelentésekre. Ehhez egy telefonvonalat is üzembe helyeztünk – mondta el Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) ügyvezető igazgatója.
– Először kiderítjük, hogy az adott területnek ki a tulajdonosa. Amennyiben önkormányzati kezelésben van, azonnal kaszáljuk. Ha másé, akkor Győr területén a polgármesteri hivatal közigazgatási irodájának, a külterületi részeken a talaj- és növényegészségügyi szolgálatnak továbbítjuk az  információt, a tulajdonos megjelölésével együtt – hangsúlyozta az igazgató.

Ahhoz, hogy a városban ne legyen parlagfű, nagyon sok szereplőnek kell felelősen viselkednie. Ezek közül a Komszol csak az egyik. Elsőként az ingatlan tulajdonosának a felelőssége a gyom irtása.
– A védekezés nemcsak az ingatlanra vonatkozik, hanem az az előtti részre, egészen a közútig terjedő sávra is. Ez a magántulajdonon kívül a jogi személyiségű tulajdonosokra, a cégekre is kötelező. Ha valaki nem vállalja önként, a hatóság rákényszeríti – mondta a társaság vezetője.
Kovács Barnabás meglepő bejelentést tett tegnap:
„A felelősség példamutatásaként felajánlok 50 ezer forint bánatpénzt a saját fizetésemből annak a bejelentőnek, akinek az észrevétele önkormányzati területre vonatkozik, s ahol azt követően társaságunk 48 órán belül nem kezdi meg a munkát."
– Hittel vallom, hogy nincs akkora kockázata kijelentésemnek, hogy kénytelen legyek fizetni. Tudom, hogy társaságunk időben felvonul a munka elvégzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Harmónia nevében

Cikkünk elolvasása után a Harmónia kht.… Tovább olvasom