Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Balogh nem támogatja az Országzászlót

A jobboldal meggondolatlan provokációra készül, amikor Győrött újra fel akarja állítani a Trianon-emlékművet – mondta Balogh József országgyűlési képviselő.
A jobboldal meggondolatlan provokációra készül, amikor Győrött újra fel akarja állítani a Trianon-emlékművet – mondta nyilvánosságra hozott nyilatkozatának kommentálására az MSZP városi szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján Balogh József országgyűlési képviselő. A város korábbi polgármestere emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat egyszer már döntött arról, ne sokféle emlékmű legyen Győr közterületein, hanem olyan, ami minden hősért vagy áldozatért szól, jelezve, hogy az áldozatvállalás pártsemleges, s a nemzet minden tagjának tragédiája egyben az ország egészének is vesztesége.

A CÉGHELYEKRŐL
Kérdésre válaszolva Gergely Zoltán szóvivő elmondta: mivel a város vagyonának 90 százaléka az önkormányzati gazdasági társaságok tulajdonában van, a szocialisták álláspontja továbbra is változatlan. A város vagyonának, gazdasági tevékenységének ellenőrizhetőségét kívánják elérni, ragaszkodnak hozzá, hogy helyet kapjanak az említett társaságok felügyelőbizottságaiban. A polgármester konstruktív, megoldást kereső hozzáállásának köszönhetően erről érdemi tárgyalások kezdődtek, melyen a Fidesz részéről Dézsi Csaba András, a szocialistáktól pedig Eredics Imre, illetve Neupor Zsolt vett részt. Az MSZP városi elnöksége bízik abban, hogy Borkai Zsolt polgármesteri tekintélye segítség lesz a tárgyalások eredményes folytatásához, és a Fidesz-frakció is hajlandó lesz erre.
Nyilatkozatában Balogh József egyebek között a következőket írja: „E helyett a felfogás helyett az előterjesztők vissza kívánják állítani annak a jobboldali ideológiának szoborba jelenített mását, mely sajnos végül a második világháború katasztrófájához vezetett. Az akkori jobboldal vélt igazára alapozva magyaros daccal indult lelkesedés uszítással folytatódott, majd nemzeti tragédiában végződött... Ami nekünk nemzeti fájdalom, gyász és igazság, az a szlovák, román, szerb, horvát, ukrán népnek az egyesülés, az államalapítás és a saját igazságuk ünnepe. Mert vitéz őseink nem lakatlan szigetre jöttek be erővel a Kárpát-medencébe, hanem itt régóta más népek éltek, élnek mind a mai napig, államok léteztek és léteznek, még az Európai Unió kebelén belül is. Ezért igen könnyen el lehet kezdeni az 1930-as években kölcsönösen felszított és a gyűlölködésig fokozott vitákat. A provokáció viszont provokációkat szül. Ezért jobb lenne a múltat lezárni, nem pedig dacos szoborállítással a semmi hasznosat nem hozó vitát kihívóan elölről kezdeni."


Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fél várost lezárják

Nem kevés türelmet igényel ez a hétvége az emberektől, cserébe viszont Győr ismét egy világversenynek lesz a helyszíne. A Kisalföld térképet ad a lezárt utakról és utcákról, s egyben tippet is arra, merre érdemes kerülni szombaton és vasárnap. A világbajnokság programját szintén megtalálják cikkünkben. Tovább olvasom