Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Balogh József: Tízmilliárdot már kifizettek

Tízmilliárd forint értékben jelennek meg uniós pályázatok a régióban idén. Ugyanennyi pénz már a nyerteseknél van.


A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 55,5 milliárd forint elosztásában, pályáztatásában működött közre tavaly. Ebből 53 milliárd forint volt az európai uniós és 2,5 milliárd forint a hazai forrás – hangzott el Balogh József elnök keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a testület 2009-es tevékenységéről számolt be.


A brüsszeli eurók 28 százaléka a turizmusfejlesztést, 20 százaléka a környezetvédelmet és a közlekedést, 19 százaléka a gazdaságfejlesztést, 16 százaléka a helyi és a térségi közszolgáltatásokat, maradék 17 százaléka pedig egyéb célokat szolgált. A politikus elmondta: a válság hatására jelentős összegeket csoportosítottak át gazdaságfejlesztésre, amelyre így 10,2 milliárd forint jutott a régióban.

Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert


Összesen 114 projektet hirdettek nyertesnek tavaly. A legnagyobb összeg a fertődi Esterházy-kastély felújításának második ütemére és a Fertőrákosi Barlangszínház rekonstrukciójára került, 2 milliárd, illetve 1,3 milliárd forint.

Balogh József kedvezőnek ítélte, hogy az utóbbi időben lényegesen meggyorsultak a kifizetések, így 10 milliárd forint már a nyertesekhez került. Hozzátette: az uniós szabályoknak megfelelően a megítélt támogatást utólag, a projekt egészének vagy egy-egy részszakaszának végén fizethetik csak ki. Megjegyezte azt is, hogy szintén Brüsszel miatt rendkívül szigorú az elszámolás rendje.

Az elnök kifejtette, hogy az idén több tavaly kiírt európai uniós pályázatról születik döntés mintegy 22 milliárd forint értékben, további 10 milliárd forint elosztására pedig új pályázatokat hirdetnek meg, zömét várhatóan áprilisig. Hazai forrás viszont csak a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által megpályáztatott mintegy 600-700 millió forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a szűkös állami költségvetés miatt az önkormányzatoknak ezúttal nem jut pénz a – tavaly még létező – céljellegű decentralizált, a területi kiegyenlítést szolgáló és az útfelújítási keretből. Ebből 693 millió forint került a megyébe 2009-ben.

Olvasóink írták

 • 12. greenie 2010. január 21. 11:16
  „Én nekem néhány itteni és fideszes nyilatkozattal csak egy gondom van: úgy nyilatkoznak, hogy tudomásuk van bűncselekményekről. Ha ez így van, akkor állampolgári kötelességük feljelentést tenni az illetékes hatóságoknál, különben ő maga is bűncselekményt követ el. SZóval ezen analógia mentén valamennyi fidesz-es politikus, aki folyamatos elszámoltatásról és ítéletekről beszél, az maga is törvénysértő magyar állampolgár, aki maga is bűncselekményt követ el, tehát bűnöző! Vagy hogyis van ez? :)”
 • 11. Nooormális? 2010. január 20. 20:19
  „Magyarországon NINCSENEK RÉGIÓK. Magyarországon megyék vannak. A regionális tanácsokat a tolvaj komcsik azért hozták létre, hogy ne a megyei közgyűlések oszthassák el az uniós pénzeket.
  Ebből egyenesen következik, hogy kiknél landol a pénz...
  A kommunisták egy valamihez értenek igazán,-szétosztani olyan javakat, amiket más teremtett meg. (Persze maguk között.)”
 • 10. adalfold 2010. január 20. 18:34
  „JA!JÓZSI, KIFIZETTETEK. MI?
  A MARADÉK 20 MILLIÁRDOT MEG BENNTARTJÁTOK EGY ÉVE, INGYENHITEL NEKTEK MI?

  Ó HOGYNE.
  SAJNÁLOM,HOGY FEL TUDOD VÁLLALNI MAGAD EZEK UTÁN AZ ŐSZINTE KINYILATKOZTATÁS UTÁN ,AMIT A PÁRTOD PRODUKÁLT 2005 ÓTA.
  NEKED IS KELL A LÉ, A HATALOM <moderálva>
  NA MINDEGY SOSEM ÉRTETTEM MINDENT KÖRÜLÖTTED, WERNERNÉT SEM,HOGY IEN EMBERT HOGY ENGEDHETTÉL A TŰZHÖZ MINT Ő.

  DE BELÁTOM TE VOLTÁL AZ EDDIGI LEGJOBB POLGÁRMESTER, ZICHY ÓTA BIZTOS.
  ÜDV: EGY SEMMILYENES POLITIZÁLÓ SZKEPTIKUS EMBER.”
 • 9. t-a-ibi 2010. január 20. 18:30
  „Komcsi főhadúr elfogtok számolni az ellopott vagyonnal!
  Döbbenetes, úgy hazudik, mint akinek a hasa megy.”
 • 8. Révfalusi-szúnyog 2010. január 19. 23:20
  „balog csak nyelelje új barátnőjét, a nemzet anyósát. (lendvai)”
 • 7. Patriot 2010. január 19. 20:20
  „Sok a duma, kevés a pénz!”
 • 6. Komissar 2010. január 19. 18:27
  „1. hozzászólás Spitfire 2010.01.19. 13:32
  Én meg azt hittem az orbán-papa bányáiban.

  3. hozzászólás Patriot 2010.01.19. 16:50
  Tudod, most még a pályázó kapja, valóban a legvégén, tehát utólag kapja vissza. Az Unió a magyar állam számlájára utal, ellenőrzés, kifizetés.
  Ez nyártól annyiban változik, hogy ellenőrzés után elfelejtik kifizetni, így lesz pénze az aranyladik kht- nak is. A pályázó meg le lesz sz-arva.”
 • 5. Igazamvan 2010. január 19. 18:24
  „balogh jóska elvtársnak:nem feledünk mit tettél a városért ,nyugodt lehetsz (meg)fizetünk!!”
 • 4. reggi 2010. január 19. 17:59
  „"a projekt egészének vagy egy-egy részszakaszának végén fizethetik csak ki. Megjegyezte azt is, hogy szintén Brüsszel miatt rendkívül szigorú az elszámolás rendje."
  Ejnye-ejnye...Akkor nem hallgatták Orbán tv-s nyilatkozatát még 2006 környékén, amikor azt jelentette ki: ne vizsgálódjon az EU, hogy mi mire kötsük. Az nekeünk -mármint a támogatás- alanyi jogon jár, ugyanúgy mint a többi államok. "adják ide azt a pénzt, aztán, majd mi tudjuk hogy mire költsük...!"
  Spitfire, dől belőled az irigység! Majd megtapasztalhatod április után, hogy kolbászból lesz akerítésed, csak akkor majd finnyáskodsz, hogy a só kevés vagy sok. Ilyen vagy az életben is, családod, barátaid örömére....”
 • 3. Patriot 2010. január 19. 16:50
  „greenie, az általad emlegetett pénzek még nem érkeztek meg az önkormányzat számlájára! Ha találkozol baloghjóskával egy száraztészta-babgulyással egybekötött szavazatvásárlásos dzsemborin,akkor esetleg megemlíthetnéd neki!”
 • 2. greenie 2010. január 19. 15:47
  „Kedves spitfire! Tudod hol az a sok pénz? A lábad alatt, mikor átsétálsz a Széchenyi téren, az autóbuszokonban, amikor utazol rajtuk, papasztalhatod, mikor a szemetedet nem a pápai úra viszik, majd azt szét fújja a szél, hanem az új lerakóban, stb stb. Te tényleg ennyire suta vagy, hogy mindent beveszel, amiket a szavahihető, a fideszbe sose belépő, független polgármester mond? Ezért érdemes volt ma is felkelned!
  Gratulálok! Hajrá Magyarország! Hajrá emberek! Segítségetekkel a FIDESZ a mi kárunkra nyerni fog!”
 • 1. Spitfire 2010. január 19. 13:32
  „és hol ez a pénz? mert nem látszik... ja az MSZP politikusok, és haveri körének zsebében, hát persze hogy nem látszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy jusson haza az eladó a munkahelyéről?

˝A munkáltatóm köteles-e biztosítani a hazajutásomat a munkahelyről abban az esetben, ha nincsen… Tovább olvasom