Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Balogh István festőművész kiállítása a Napoleon-házban

Megnyílt Balogh István festőművész nagyszabású, retprospektív, önálló kiállítása a Városi Művészeti Múzeumban a Napoleon-házban. A tárlatot megnyitotta Dr. Rechnitzer János műgyűjtő.

Balogh István 1991-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. 1994-ben szerzett Művészdiplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskola Művészképzőjében.1991-től tagja a MAOE-nak. 1998 A RAAB ART alapító tagja.1994 Grúber Béla díj, MKE, Budapest.1996 A Nemzetközi Művésztelep nagydíja, VMM, Győr.

1996 A Pannon TIT Egyesület díja.1997 LITTERA NOVA díj. 1999 Győr Kultúrájáért oklevél, Győr. 1991-től részt vesz hazai és nemzetközi egyéni és csoportos kiállításokon: Győr, Budapest, Pécs, Ingolstadt, Bécs, Eisenstadt, Dortmund, Brassó, Bonn, Wuppertal.

A magánmitológia alkotásának kényszere, folyamatos újrateremtése, átélésének extatikus festészeti rituáléja művészetének fő mozgatórugója.Festményei az európai szellemi hagyaték barokk-romantikus-expresszív vonulatának hagyományára épülő nagyméretű, figurális, kolorista, de jellemzően a „festői írás" keretén belül maradó alkotások.

Balogh István festőművész kiállítása a Napoleon-házban - Fotó: Szük Ödön


A homogén festői közegben a valóság pszichikai-emocionális komplexitásként jelentkezik a szín, a faktúra, a méret, a mozgás, az akció szuverén festői automatizmusával. Végeredménye a totális élményt sugárzó egyetemes igényű kijelentésekre képes autentikus stílus indirekt módon történő építésének lehetősége.

A dinamikus, erőteljes plaszticitással létrejövő festészet az alakzatokban rejlő tér-időbeli keletkezési folyamatot láttatni engedi, és ezáltal nyit kommunikációs csatornát a szemlélő felé, a cselekvés aktív részévé avatja a nézőt. A tér és idősíkok szándékos, az alkotói folyamat során ösztönös váltásai eredményezik a pillanatnyi szituáción túllépő, egyetemes közlés lehetőségét.

A figurális elemek minden esetben szimbolikus, allegorikus vonatkozásokat tartalmaznak. A klasszikus és a saját motívumkincs és festészeti eljárások ötvözésének szintézise az egységes stílus.

A kiállítás megtekinthető április 4-ig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvették a műszaki mentő autót

A helyi lakosokon és önkormányzaton kívül több környékbeli önkormányzat is segített, hogy műszaki… Tovább olvasom