Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Balogh–Jancsó vita zárt közgyűlésen

Rendkívüli közgyűlésen próbálták rendezni Győrben a város és a Rába Rt. között kialakult vitát.

Jancsó Péter
Rendkívüli közgyűlésen próbálta rendezni kedden a győri képviselő-testület a város és a Rába Rt. között kialakult vitát. Az ülés megtartását Jancsó Péter Rába-elnök kérte, mivel december 16-án a közgyűlés határozatban marasztalta el őt egy korábbi, a városvezetést kritizáló nyilatkozata miatt. Megoldás helyett – úgy tűnik – a szakadék csak tovább mélyült a felek között. 

A keddi rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontot tárgyalt: a Rába Rt. és a győri önkormányzat (közelebbről Jancsó Péter Rába-elnök és Balogh József győri polgármester) kapcsolatát. A több mint kétórás, zárt ajtók mögötti vita ellenére az álláspontok nem közeledtek, határozat nem született. A közgyűlés nem vonta vissza a Jancsó Péter személyét érintő határozatát, a  Rába-elnök ellenben kilátásba helyezte, hogy igaza védelmében közigazgatási pert indít.

Maga Jancsó Péter kért  alkalmat arra, hogy hiteles tájékoztatást adhasson a személyével, valamint  a Rába Rt.-vel kapcsolatos kérdésekről, és visszavonassa az elmarasztaló határozatot. A vita azért zajlott zárt ajtók mögött, mert Jancsó Péter még az ülés kezdete előtt úgy vélte, elhangozhatnak olyan kijelentések, amelyek nyilvánosságra kerülése sérti a cég üzleti érdekeit. A polgármester ellenérzésének adott ugyan hangot, de aztán maga javasolta a zárt ülés elrendelését, mondván: „Csak Jancsó úr tudja, mit akar mondani." Két és fél óra után sajtótájékoztatót tartott a városvezetés, ahol nyilvánvalóvá vált: a vita lassan öt éve tart a felek között, s ezzel közel sem ért véget.   

Balogh József
A közgyűlést követő sajtótájékoztatóig semmit sem lehetett tudni arról, mi történt a díszteremben, sikerült-e Jancsó Péternek visszavonatnia a képviselő-testülettel a vele szemben hozott elmarasztaló határozatot. A sajtóértekezleten aztán megszületett a válasz, Balogh József polgármester ugyanis bejelentette: nem hoztak semmiféle határozatot, így a korábbiak érvényben maradtak. „Az igaz – tette hozzá a polgármester –, hogy Jancsó Péter kétszer is kérte erre a közgyűlést, de mivel ő maga vendégként ezt nem indítványozhatta, ezért szükség lett volna legalább egy képviselőre, aki megteszi helyette. De senki sem indítványozott a testületből határozati javaslatot, sem a jobb-, sem a baloldalról, így nem is volt miről szavazni..." Jancsó tehát magára maradt. Este a Kisalföldnek úgy nyilatkozott a Rába-elnök: várhatóan a megyei közigazgatási hivatalhoz fordul, emellett közigazgatási perben kívánja bizonyítani az igazát.

A viszály nem mostani keltezésű

Ugyanezen a sajtótájékoztatón a városvezetés – nem kis meglepetésre – nyilvánosságra hozott egy másik, december 16-án elfogadott határozatot, amelyet minden valószínűség szerint nem szántak nyilvánosság elé vinni (zárt ülésen is fogadták el), s amelyben a közgyűlés „átláthatatlan és gyanúkeltő ügyleteket" fogalmaz meg a Rába-igazgatósággal szemben. Emellett felszólítja az önkormányzat által delegált tagot (Apró Antalt), mondjon le igazgatósági tagságáról. Ekkor, s ebből a határozatból kiolvasva vált nyilvánvalóvá: a mostani Balogh-Jancsó viszály kezdete 2000-re datálódik, amikor is megromlott a viszony a Rába rt. vezetése és annak elnöke, Jancsó Péter; valamint az rt.-ben szintén tulajdonos győri önkormányzat között. Balogh József nem kertelt, szerinte a Rába menedzsmentjének „azóta sincs átlátható stratégiája", ezért álszentség Jancsónak ugyanezzel vádolnia Győrt, amelynek viszont van.

Nagy pénzekért hozott vezetők

Apró: „Rajtam verik el a port"

Ahogy kiderült, a Jancsó–Balogh vitát egy másikkal is összemosták, a most már dupla párbaj nagy vesztese első pillantásra Apró Antal, akinek le kell mondania igazgatósági tagságáról. „Nem tudom, miért rajtam verik el a port. Bevallom, nagyon meglepett a határozat, hogy le kell mondanom a tagságról. Még nem tudom, megteszem-e, néhány napig gondolkodnom kell erről. Az biztos, nem érzem, hogy hibáztam volna" – mondta Apró Antal.   
A határozat, amelyet a közgyűlés egyhangúlag, tehát 34 igennel fogadott el csaknem két hete, nagyon komoly kritikákat fogalmaz meg. Eszerint a város évek óta nem értett egyet, „csak kisebbségben lévén kényszeredetten tudomásul vette és az egység látszatáért megszavazta" a menedzsment osztalékpolitikáját. A szöveg külön említi Steiner László korábbi vezérigazgató példáját, akit „nyilvánosan kellett felszólítani arra, hogy ne jelöltesse magát újra". A baj az – idézzük –, hogy Budapestről hatalmas jövedelmekért idehívott, nem pontosan ismert munkaszerződésekkel bebetonozott, a Rába rt. anyagi helyzetéhez képest aránytalanul magas jövedelemmel bíró igazgatók, alkalmazottak nem tudtak semmit a helyi sajátosságokról – mégis ilyen embereket bízott meg az igazgatóság a vezetési feladatokkal. 
A legsúlyosabb kijelentés szerint „átláthatatlan és gyanúkeltő" a Menedzsment kft. üzletrészeinek visszavásárlása, amelyet „árfolyam-karbantartás" ideológiával bonyolítottak le pontosan nem tudni, miképp, de az több száz milliós veszteséget okozhatott az rt.-nek, s persze ugyanekkora hasznot a menedzsmentnek. „Ezen bonyolult – bonyolított – tranzakcióról átlátható képünk nincs, mivel érdemi információt ez ügyben többszöri sürgetés ellenére sem kaptunk" – áll a közgyűlési határozatban.
Jancsó visszautasítja a vádakat

Jancsó Péter visszautasította a „burkolt és valótlan vádakat", mondván, a Rába Menedzsment Kft.-nek a közgyűlés és a polgármester bírálatában szereplő részvény-visszavásárlási akció a törvényi előírásoknak megfelelt és „nyereségről értelmetlen beszélni". A Rába-elnök utalt arra is, a részvénytársaság közgyűlése – amelynek tagja Balogh József polgármester is, mint a tulajdonostárs győri önkormányzat képviselője – tudott mindenről, sőt, el is fogadta azokat 2001-ben. Jancsó értetlenségének adott hangot, hogy miért az öt évvel ezelőtti üzletrészeladást és az igazgatóváltást veszi elő a városvezetés, amikor ő a jelenlegi helyzet tisztázását kérte. „Nagyon csalódott vagyok, s nem értem a városvezetést."

Mikor Jancsót szembesítettük azzal a kijelentéssel, amelyet Balogh József szintén a sajtótájékoztatón tett – a Horváth Ede-féle éveket idézte fel a polgármester, amikor a gyár a hazai ipar zászlóshajója volt, most azonban átlátható stratégia nélkül csak vegetál és feléli vagyonát – a Rába-elnök azt felelte: „Ezt sem értem, miért csinálta, amikor előtte körülbelül húsz perccel épp arról beszéltem, hogy a Rába eredménye idén harmincöt százalékkal jobb lesz a tavalyinál. Én nem ítélem el a városvezetést, mint ahogy azt gondolom, neki, illetve a közgyűlésnek sem lett volna joga ahhoz, hogy a  város egyik legnagyobb adófizető polgárával ezt tegye."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a helyi vállalkozások nyertek

Egy szegedi cég építi meg a Rába-telephelyen épülő Árkád bevásárlóközpontot. Győr egyik legjelentősebb beruházásáról így lecsúsznak a helyi cégek. Bár teljes csendben, de – úgy tudjuk – a napokban eldőlt, ki építi meg a Rába rt. Budai úti telephelyére álmodott Árkád Üzletközpontot. A három esélyes pályázó közül kettő volt győri, de nem helyi cég nyerte meg a pályázatot. Tovább olvasom