Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Ballagás, érettségi - Már pénteken vizsgáznak a diákok

Az írásbelik hétfőn a magyar vizsgákkal folytatódnak.

A hétvégén már országszerte ballagnak a végzős középiskolások, és pénteken megkezdődnek a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv írásbelikkel az idei érettségi vizsgák.

A ballagás kifejezés a latin eredetű valetans (búcsúzó) szóból származik, maga a szokás pedig eredetileg a felvidéki Selmecbányáról, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák… kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.

Ezek után az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás, és a 20. század elejére már teljesen megszokottá, általánossá vált mindenhol. A 1920-as évekre a Ballag már a vén diák kezdetű dalt sok helyen felváltotta az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal. Népszerű szokássá vált még az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat.

A ballagás napján az iskola zászlóját követve sétálnak végig az iskolai folyosókon a diákok, vállukra akasztva egy kis tarisznyát, amelybe az alsóbb osztályokba járó társaik pogácsát, földet, sót, aprópénzt és egy képet tettek az iskoláról.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom és a nemzetiségi vizsgákkal megkezdődnek az idei írásbeli vizsgák.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint középszinten horvát nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 4, német nemzetiségi nyelvből 5 vizsgahelyszínen 57, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 7 vizsgahelyszínen 165, román nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 27, szerb nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 36, szlovák nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 9, szlovén nemzetiségi nyelvből 2 vizsgahelyszínen 6 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 37, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 5 vizsgahelyszínen 195, szlovák nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 10, míg román nyelv és irodalomból egy tanuló tesz írásbeli érettségi vizsgát. Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyból az írásbeli vizsga középszinten 240 percig tart. A vizsgázók két feladatlapot oldanak meg.

Emelt szinten az írásbeli vizsga egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. A vizsga ideje 240 perc. Nemzetiségi nyelv vizsgatárgyból középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő 15 perces szünet után a 30 perces hallott szöveg értése rész következik, majd végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora. Az írásbeli vizsga során 117 pont érhető el.

Az írásbelik hétfőn a magyar vizsgákkal folytatódnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első ˝tavaszi˝ viharból megyénk is kapott - fotók

Megyénk felől elvonult a vihar, pénteken nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felében lehet… Tovább olvasom