Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Bálint gazda volt a vendégünk: Olvasóink kérdéseire válaszolt az ország kertésze

Az ország legnépszerűbb kertészét, dr. Bálint Györgyöt, Bálint gazdát szelídgesztenye-fa ültetésről, nagy fűtőértékű energiafűzről és mindennapjairól is faggatták Olvasóink.

Dr. Bálint György közel 45 percen át volt a kisalfold.hu vendége, s Olvasóink kérdéseire örömmel válaszolt, melyeket hamarosan közlünk.

Az ország legnépszerűbb kertészének ingyenes előadása a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 16 órakor kezdődik.


Bálint gazda a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Mészáros Mátyás.
Bálint gazda a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Mészáros Mátyás.


Kérdések

- Leánderemet piros színű ATKA támadta meg. Az Actara nevű szerrel kezeltük, de sajnos a növényen az Atka továbbra is megmaradt. Mit tanácsol, mit tegyek? A szilvafánkat a szú megtámadta, mivel tudnánk megmenteni a fát?

- Most, betelelés előtt permetezze meg a leander bokrokat/fácskákat DIMILIN nevű atka elleni szerrel. A levelek fonákát különösen gondosan kell permetezni. A szilvafáról a szuvas ágat metssze le, ha a kéreg felvált
volna, azt távolítsa el és a seb et kenje be sebbalzsammal.

- Homoktövis fánk termését, hogy a legkönnyebb leszüretelni?

- A homoktövis kellemetlenül tüskés növény. Az érett bogyók többsége
rázással begyüjthető. Az első fagy után a gyümölcsök könnyebben leválnak a bokorról.

- Milyen haszonnövényt javasol ültetni egy 600 négyszögöles szántóra, ami lehetőleg bírja a megváltozott időjárási viszonyokat és van rá kereslet?

- A helyi természeti és gazdasági körülmények ismerete nélkül felelőtlenség volna erre a kérdésre válaszolni. Ajánlom, hogy kérjen tanácsot a helyi gazdajegyzőtől.

- Kedves Gyuri bácsi, első kérdésem az lenne, hogy van? Jelenleg mennyi ideje jut a kertre?

- Köszönöm szépen a kérdést, remekül érzem magam. Természetesen sok időt töltök a kertben, s az utóbbi időkben sokat írtam is, melynek meg is lett a jutalma: a mai napon jelent meg az új könyvem.

A kötet negyven olyan növényről szól, melynek komoly művészeti és szépirodalmi értéke is van. A Bibliától kezdve Jókai-művekig merítettem a növényeket. A nagy magyar "mesélőről", Jókai Mórról kevesen tudják, hogy a Sváb-hegyen négy hektáros szőlőültetvényt gondozott.

Az egyik kedvenc mondását szívesen idézem mindig, Jókai ugyanis azt vallotta: "a szőlő nem való egyenes embernek, mert nagyon sokat kell a vesszők mellett görnyedni.     

- Tisztelt Bálint Gazda! Mi okozza a körték sorvadását, majd lehullását. Többször tapasztaltam, hogy a körték akár kezdeti, akár közepesen kifejlett állapotban elkezdenek sorvadni, majd barnulni, és lehullanak. Mivel permetezzek, hogy megelőzzem a bajt? Segítségét köszönöm. Önnek jó egészséget kívánok!

- Sajnos, kérdéséből nem teljesen értem, mit ért sorvadás alatt, viszont a körték barnulásának egyértelműen a körterozsda lehet az oka. Elég konok kártevőről van szó, mely azonban gondos, őszi permetezést követően megszűnik.

Réztartalmú, gombaölő szer (legfőképpen a bordói port) használatát javaslom. A körtefa lehullott, beteg lombjait pedig célszerű elégetni az év ezen szakaszában.   

- Kedves Gyuri bácsi, idejében van még, ha két szelídgesztenye-fát elültetek a hétvégén? A Kisalföldön mennyi esélye van annak, hogy évek múlva termést hoznak, mire kell figyelni?


Bálint gazda válasza arról, hogy érdemes-e szelídgesztenye-fát ültetni a Kisalföldön. Videó: Cseh Róbert.


- Ismeri-e az energiafűz nevű kikísérletezett fafajtát? Idén márciusban 600 darab, egy méteres karódugványt telepítettem egy tőzeges, magas vízállású, elvadult, nádas, sásos rétre. Igaz lehet, hogy hat év alatt 25 centiméteres átmérőjű hengerfává cseperednek, melyeknek kiváló fűtőértékük van? Az ültetvényen hogyan lehet megakadályozni a vadak kártevését? Van-e valamilyen "népi" ötlet?

- Ismerem az energiafűz fafajtát; Németh Jenő erdőmérnök foglalkozik ezzel a kérdéskörrel hatékonyan több írásában. Véleményem szerint helyesen végezte el a telepítést, az energiafűz sekélyes gyökerei sok vizet igényelnek. Hat év alatt teljesen reálisnak tűnik, hogy nagy fűtőértékű fává cseperedjenek az Ön által telepített energiafűzek.

Amennyiben komoly kárt okoznak Önnek a vadak, akkor nincs más lehetőség, be kell keríteni az ültetvényt. 

- Azt szeretném kérdezni, hogy a közönséges kószapocok (vagy régebbi nevén vízi pocok) ellen milyen használható praktika létezik (mechanikus csapda, arvalin, stb)?

- Redentinnek hívják azt a hatékony szert, mely kiváló szolgálatot tesz a talajban élő rágcsálókkal szemben. A mérgező szert a pocok túrásában kell elhelyezni, s így hamarosan megszabadulhat a kártevőktől.  

- Ha az ősszel lehulló leveleket teljesen nem gyűjti össze az ember a fűről, akkor ez okozhat komoly károkat a talajban?

- Igen. A jól gondozott gyep ugyanis nem viseli el, ha korhadó levelek "állnak" rajta. Amint elkezdenek hullani a levelek, célszerű hetente 2-3-szor összegereblyézni azokat.

Jó praktika, ha fűnyírógép segítségével gyűjtjük össze a leveleket, illetve komposztládában rövidebb idő alatt lebomlanak a levelek.  

- Tisztelt Bálint gazda! Szeretném megkérdezni az alábbi virág nevét, illetve hogy tud-e erről valami többet. Interneten nem találtam róla semmilyen információt, mert csak a népi nevét tudom: meszelő virág.

Egy nagyon kedves idős hölgytől kaptam a virágot, ami legnagyobb
örömömre már az első ősszel virágzott is. A levelei alapján nem tudtam elképzelni, hogy milyen is az a "meszelő  virág", így nevezte az idős hölgy.

Vidd csak el, majd meglátod, ha virágzik, tetszeni fog - mondta. Nem csalódtam, valóban különleges és tényleg a meszelőre hasonlító
virágot hozott szeptemberben. Még ma is meg van a virága, tartós, nem hervad le gyorsan. Előre is köszönöm is válaszát.

- Valóban nagyon szép virága van a növénynek, melynek külső jegyei alapján télen fűtött szobában van a helye, szereti a meleget. Azt sajnos egyből nem tudom megmondani, hogy pontosan melyik növényről van szó, de ígérem, utána olvasok kérdésének, s amint megvan a válasz, elküldöm.

- Kedves Bálint gazda! Mesélne kicsit a naspolyáról? Annyira elfeledett gyümölcs, a mai fiatalok nem is hallottak már róla.

- A naspolyának valóban nagy értéke van, hisz az év eleji, szűkös, téli gyümölcskínálatot színesíti. A naspolya akkor érik be, amikor az első fagyok jönnek. Karácsonyra kitűnő, ízletes gyümölcs, mely díszítéshez sem utolsó. A naspolya kis termetű, fehér virágot adó fa, mely nagyon csinos növény a kertben, szép lombja jól mutat.   


Vajon milyen virágot látunk?
Vajon milyen virágot látunk?Előzetes

November 13-án (kedden) 15.00 órától 15.30-ig a kisalfold.hu Olvasóinak kérdéseire válaszol Bálint gazda.

Kérdéseiket az online@kisalfold.hu küldjék el, kérjük, a levél tárgyába írják bele: "Bálint gazda".

A népszerű televíziós személyiség 16 órától a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában, a Baross teremben tart előadást.

Az előadás ingyenes, mindenki számára nyitott.

Bálint gazda előadásában a kertészkedés, a mezőgazdasági munkák örömeiről, otthoni praktikákról is beszél.

Az előadást követően személyes konzultációra is lehetőséget biztosítunk, a mezőgazdász, kertész könyveit szívesen dedikálja is az érdeklődőknek.


Az ország legnépszerűbb mezőgazdasági szakembere lesz a vendégünk.
Az ország legnépszerűbb mezőgazdasági szakembere lesz a vendégünk.

Olvasóink írták

  • 1. Hunicum 2012. november 13. 15:30
    „Kedves Bálint gazda!
    Mesélne kicsit a naspolyáról? Annyira elfeledett gyümölcs, a mai fiatalok nem is hallottak már róla. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosok ecsettel és vésővel - kiállítás a győri kórház kápolnájában

A győri kórház kápolnájában található galériában a megnyitás óta számos alkotás volt megtekinthető. Tovább olvasom