Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Balettmustra spiccel, emeléssel

Győr - A szépség mellett a fegyelmezett, összpontosított munkáról, a technikai tudásról is számot adott hét végzős balettnövendék Győrben. A fiatalok szigorú, szakmai zsűri előtt vizsgáztak. A képesítő mindenkinek sikerült, a pályájukat táncosként folytatókat majdan próbatáncra várják a színházak, társulatok, de olyan végzős is akad, aki az ELTE bölcsészkarára készül.
Tizenkét év technikai tudását mutatták be a végzősök olyan átéléssel, amely (mondjuk ki nyugodtan) a színpadon már most megállta volna a helyét. Kiss János, a Győri Balett igazgatója a vizsga komolyságára jellemzően elmondta, a képesítő vizsga mind a végzősöknek, mind pedig a mestereknek komoly próbatétel, hiszen a tükörteremben minden kiderül.

– Nem nosztalgiából jegyzem meg, hogy Demcsák Ottóval és a többiekkel együtt épp 30 éve vizsgáztunk – árulta el Kiss János, a Győri Balett igazgatója, aki feszült figyelemmel nézte végig a vizsgázók bemutatóját. – A rendszerváltás előtti időszakban a mainál jóval nagyobb népszerűségnek örvendett a táncművészet és a sport is, talán mert a művészet által kinyílt a világ. Bízom a táncművészet hosszú távú jövőjében, amelyre garancia a hagyományokkal rendelkező művészeti középiskola, s azok az együttesek, amelyek tárt karokkal fogadják a tehetségeket.

Hogy Berkes Mirjamnak, Horváth Vanesszának, Kovács Viktóriának, Kőnig Lillának, Plóza Gabinak, Zombori Dorottyának, illetve az egyetlen fiatalembernek, Copek Péternek lesz-e állása, jó ajánlata, tegnapig nem derült ki, az azonban bizonyos, hogy a végzősök a létező legjobb formájukat próbálták hozni. Folyamatosan „szemeztek" Zádorvölgyi Lászlóval, a zongora mellett álló évfolyamvezető balettmesterrel, s szinte rezzenésnyi gesztusokból, mimikából vették a kiváló tanár utasításait. Kulcsár Noémi tanár az üvegajtón túlról figyelte a vizsga minden részletét, izgult tanítványaiért.

Bombicz Barbara, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola igazgatója leszögezte, a végzősök olyan egyetemes műveltséggel, magas fokú mozgáskultúrával, technikai tudással és előadói képességgel bíró fiatalok, akik alkalmasak színpadi szóló- vagy kartáncosi feladatok igényes megvalósítására. Ugyanezt erősítette meg Solymosi Tamás, a táncművészeti főiskola tanára is, aki elmondta, moszkvai és szentpétervári tanulmányai, gyakorlatsorai is visszaköszöntek a vizsgázók bemutatójában.

– A tánc olyan hungarikum, amelybe érdemes befektetni, s remélem, velem együtt sokan vallják, hogy a táncos voltaképpen a magyar kultúra nagykövete a világban – szögezte le a főiskolai tanár, akit kíváncsisága mellett szakmaisága hozott a városba. Nyári kurzust is vezetett a győri intézményben, így érdekelte, ki mennyit fejlődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem értik a járatritkítás okát és idejét

Győr - Eltelt egy hét a győri tömegközlekedés átszervezése (a buszjáratok ritkítása, összevonása)… Tovább olvasom