Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Balett: New York-i kritika és siker

Másként látta két rendkívül befolyásos napilap, a The New York Times és a Financial Times kritikusa a Győri Balett manhattani fellépését.

Az előbbi nem éppen hízelgően fogalmazott, míg az utóbbi meglátta a jót is a darabban. Kiss János balettigazgatót nem sújtotta le a bírálat, és azt nyilatkozta portálunknak: a közönség kitörő ovációval fogadta az együttest.

A társulat a Joyce Színházban vendégszerepel, a héten összesen nyolc alkalommal lép színpadra a kelet-európai kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett összművészeti fesztiválon.

Ahogy arról már beszámoltunk, a The New York Times kritikusa, Claudia La Rocco kimondottan rossz szájízzel távozott a magyar táncegyüttes kedd esti előadásáról. Szerinte van valamifajta kifacsarodott öröm a  rossz színpadi hatásokban. Megjegyezte: sem a Petruskában, sem a másik bemutatott darabban, a Tavaszi áldozatban nem érezte azt az erőteljes, meggyőző fizikai nyelvezetet, amelyre a témákhoz szerinte szükség lett volna. Írt arról is, hogy az utóbbi darabban sok volt a középszerű koreográfia – egy halom balett- és modern stílust elegyítettek –, de a megvilágítás legalább szép volt. A Petruska koreográfiája a cikkíró szerint túlnyomórészt hasonlóképpen ˝felejthető˝. Claudia La Rocco ennél is katasztrofálisabbnak nevezte a két  táncjátékban a ritmus energiájának és a zenei szövetnek az ordító  hiányát.

Petruska: A nézők pedig eddig minden este kirobbanó ovációval fogadták az előadást. Fotó: Kisalföld-archívum
Petruska: A nézők pedig eddig minden este kirobbanó ovációval fogadták az előadást. Fotó: Kisalföld-archívum

A Financial Timesban Apollinaire Scherr ezzel szemben meglátta a jót is a Győri Balett előadásában és a lehetséges ötből három csillaggal jutalmazta. Arról írt, hogy Kun Attila koreográfus a Petruskával szemben a Tavaszi áldozatban úgy szelídítette meg az erőszakos zenét, hogy közben ˝nem fogta be a fülét˝. Szerinte ez nem kis mutatvány. A kritikus kiemelte, hogy Kun a Tavaszi áldozatban is csak bizonyos hangokat hall ki: a fagottok vezérszólamát, de a moll szólam fenyegetését nem, érzi az ütem szilárdságát, de a könyörtelenségét nem veszi észre. ˝Az ígéretes koreográfus az Áldozatot úgy jellemzi, mint amiben tizenegy csodálatos művész keresi önmagában, illetve a természet zenéjén és társain keresztül a harmóniát; az ember inkább George Winston altatózenéjére gondolna, nem Sztravinszkijre. A mozgás részletezettsége azonban – melyet a tánc egészen a fináléig megőrzött, mikor is Kun elveszítette a fejét, és nem tudott ellenállni a szokványos rituális áldozat csábításának – képes helyet teremteni a finomság számára ebben a zenében is˝ – fogalmazott a kritikus.

Kiss János balettigazgató
Kiss János balettigazgató

Kiss János, a Győri Balett igazgatója portálunk kérdésére örömmel nyugtázta a Financial Times meglátása szerint összességében pozitív kritikáját, a The New York Times lesújtó véleményén pedig nem lepődött meg. Azt mondta: a Joyce Színház igazgatója a neves lap kritikusát már jó előre ˝véres tollúnak nevezte˝ és felkészítette őket a várható bírálatra.

Kiss János beszélt arról is, hogy mindkét lapban szerepelni óriási reklámot jelent, a nézők pedig eddig minden este kirobbanó ovációval fogadták az előadást. Megjegyezte, hogy a legtöbb bravót Sebestyén Bálint, Pátkai Balázs és Horváth M. Lilla kapta. Az igazgató hozzátette: tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Joyce partnerszínházában, a Sohóban lépjenek fel a 2011–2012-es évadban.

A Győri Balett vendégszereplése szombaton és vasárnap két-két előadással zárul.

Olvasóink írták

 • 7. julius31 2010. január 31. 20:27
  „Na látjátok kishitűek, nem dőlt össze a világ, ujabb felkérések vannak folyamatban!”
 • 6. dr73 2010. január 31. 14:22
  „Kösz , de mint írtam,megtaláltam.

  elemér:
  annyira azért nem érdekel,hogy betegyem könyvjelzőnek.....de ha figyelmes a fűrészporod,akkor olvashattad,mindezeken túl vagyok.

  vicc”
 • 5. noni73 2010. január 31. 07:28
  „dr73
  Azt üsd be akeresőbe,hogy Győri Balett!Így megtalálod a többi kritikát!!”
 • 4. elemér 2010. január 31. 02:56
  „Egyszerübb megjelölni valamit (bookmark) mint keresni. Kell használlni a fürészport.;))”
 • 3. dr73 2010. január 30. 16:29
  „Igaz,bocs!
  De a keresőbe csak a "balett" szót gépeltem és két ugyanolyan cikk van:-)
  Persze egy időben rakták fel,és nincs hozzászólás sem.Innen gondoltam:delete győri kritika :-)”
 • 2. Truder 2010. január 30. 15:48
  „Szerintem nem törölték..”
 • 1. dr73 2010. január 30. 14:32
  „Az előző balettos cikk hozzászólásait miért kellett törölni?
  Kinek derogált benne valami?
  chh”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött Pér és Mezőörs között

81-es főút - Két súlyos és három könnyű sérültet szállítottak kórházba a mentők. Tovább olvasom