Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Balett, múzeum, bábszínház és fesztiváliroda az olajgyárban?

Győr - Az „olajgyári kultúrpalotáról" is szavaznak csütörtökön a győri képviselők. A kulturális központ magánpénzből épülne, a város pedig húsz éven keresztül lízingelné.
Magánpénzből épül városi használatra az a kulturális központ, amely a lebontott győri olajgyár helyén áll majd. A befektető, a terület tulajdonosa – a három győri vállalkozóból alakult Arrabona City Park Kft. – már elvi megállapodást kötött a várossal a központ megépítésére, amely mellé szállodát, lakásokat és egy irodákat, valamint kis üzleteket magába foglaló szolgáltatóházat álmodott. A közgyűlési előterjesztésben már részletek is szerepelnek arra vonatkozóan, mekkora lesz és milyen konstrukcióban épül a kultúrpalota, amely a Győri Balettnek, a Városi Művészeti Múzeumnak, a Vaskakas Bábszínháznak és a győri fesztiválirodának ad helyet.

A tervek szerint az Újváros rehabilitációjával egy időben zajló beruházás célja világos: gazdagítani a várost anélkül, hogy fejlesztési pénzeket kellene mozgósítani, lendületet adni a környék fejlődésének, helyet biztosítani a szabadtéri rendezvényeknek, s nem utolsósorban spórolni. Utóbbi egyrészt a működési költségek csökkentésével lehetséges – az intézmények egy épületbe telepítésével olcsóbb lesz az irányítás, az adminisztráció –, de a felszabaduló ingatlanok értékesítése is jelentős bevételt jelenthet a városnak.

A számokból kiderül, hogy az épületre nem túlzás a kultúrpalota kifejezést használni: több mint 14 ezer négyzetméterrel számol a város – igaz, a dokumentumokban minden szám előtt ott áll, hogy „legfeljebb" –, ebből a Győri Balett 3000-et, a múzeum 7000-et, a bábszínház 1700-at „kap" majd, míg a fesztiváliroda 600 négyzetméterrel gazdálkodhat. A fennmaradó 2000 négyzetméteren közösségi és infrastrukturális helyiségeket alakítanak ki; többek között egy háromszáz embert befogadó előadótermet, amely alkalmas lesz igényes kamaraprodukciók – előadások, koncertek – megrendezésére. A kulturális központhoz egy körülbelül kétszáz autót befogadó mélygarázs is épül, amire az épülő Sziget–Révfalu közötti híd jóvoltából megnövekedő forgalom miatt is égetően szükség lesz.

Akár ilyen is lehet: Változat a kulturális központ eddig elkészült lehetséges tervei közül.
Akár ilyen is lehet: Változat a kulturális központ eddig elkészült lehetséges tervei közül.

A hatalmas épületet egyelőre nem birtokolná, csak használná a város egy hosszú távú lízingkonstrukció keretében, amely még szintén csak „legfeljebb" megjelöléssel tartalmaz pontos számokat. Eszerint maximum 7,9 milliárd forintból épül a komplexum, amelyet húsz éven keresztül lízingel a győri önkormányzat, évi legfeljebb egymilliárd forintot fizetve a beruházónak. Hússzal beszorozva ez ugyan két és félszerese az építés költségének, ebben az összegben azonban már benne van a működtetés és fenntartás is. Ha a csütörtöki közgyűlés igennel szavaz, a város kötelezettséget vállal arra, hogy ezt az összeget betervezi a mindenkori költségvetésbe. Ha a bérleti időszak lejár – 2030-ban –, az épület a város tulajdonába kerül.

Akár ilyen is lehet: Változat a kulturális központ eddig elkészült lehetséges tervei közül.
Akár ilyen is lehet: Változat a kulturális központ eddig elkészült lehetséges tervei közül.

A közgyűlés jóváhagyását követően a tervezés azonnal megkezdődhet – egyelőre csak előzetes vázlattervek születtek –, az engedélyeket pedig még idén megkaphatja a beruházó. Ha minden jól megy, a törvény által előírt úgynevezett tárgyalásos közbeszerzési eljárás után az építkezés jövőre kezdődhet el, 2010-re pedig igényes, európai színvonalú kulturális központja lehet Győrnek.

Ami már van

Rendezvények, kulturális programok szervezésére jelenleg különböző lehetőségek vannak a városban; a 700 főt befogadó Győri Nemzeti Színház mellett a 480 fős Richter Terem, a 450 fős Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, a  310 fős felújított zsinagóga és a több ezer férőhelyes egyetemi csarnok is alkalmas a célra.

Olvasóink írták

 • 14. sik 2008. július 08. 10:10
  „Szerintem ha már egyszer tönkre vágták az olajgyárat, borítsunk fátylat rá. Ez a múlt. Az hogy ilyen jellegű épületeggyüttes kap helyet üdvözlendő, remélhetőleg kiráncigálja az Újváros-Sziget városrészt a ...kátyuból. Azonban valamit nem értek. Belegondoltak-e abba, hogy a jövővben megépülő 4 csillagos szállodából milyen szép lesz a kilátás pl a Kossuth utcai romaromokra? Vagy pl. ha a sétálni vágyó kultúrális programra szomjazó turistának kedve szottyan sétálni a környéken mit lát a közeli utcákban? pl Dózsa pálya felé Köztelek utca, Radnóti út...stb és még sorolhatnám. És miért kell több 100 új lakást építeni. Ha jól tudom Sziget így is elég sűrűn lakott. Mindemellett a 60-as években épült téglaházak az INSZOL és a lakók nemtörődöm hányada jóvoltából az enyészetre vannak bízva. Miért nem lehet ezeket felújítani, komfortosítani, majd eladni. Az önkormányzat kezében van a régi tömbök többsége, ahová egyre több "társadalmi és erkölcsi szempontból" lecsúszott polgártársat költöztetnek be. Milyen lesz az összkép ha megépül ez a komplexum? Kiírjuk mint egyiptomban egy táblára, hogy 2 utcával lejebb már nem biztonságos, vagy elég egy áthúzott tábla KULTÚRPARK vége...”
 • 13. matriné 2008. július 03. 17:24
  „Minek bábszínház? Ott van arra a Magyar Parlament! Úgy rángatják a pártok a bejuttatott képviselőket minta marionett bábukat! A legtöbbjük úgy is mozog amikor ép nem újságot olvas,vagy nem alszik. Az étolaj ára meg több mint ötszáz forint/ liter. Ugrabugrálóból meg van bőven a színházakban is állítólag.Termeltessenek újra olajat az olajgyárban! Felesleges bohóckodni arra ott a barokk buli! Már megint az úrhatnám polgárok akarnak mindent eldönteni?”
 • 12. pemo 2008. július 02. 21:36
  „Lehet hogy nem kérdés hogy megszavazzák-e?
  Arra kellene vigyázni ami már megvan, és karbantartani, mert arra kevés pénz jut, nem egy ilyen öngyilkos hosszútávú kiadásba kergetni a város adófizető polgárait.”
 • 11. saját érdek kultúrális köntösbe öltöztetve!!!! 2008. július 02. 16:38
  „egyetértek accentossal,
  bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezúttal ehhez a projekthez nem nagykutyák adják a nevüket/pénzüket, hanem azok a még kiskutyák, akik ezen projekt által lesznek majd naggyá....”
 • 10. MW 2008. július 02. 14:00
  „Kicsit plázaszagú gondolat. A bábszínháznak, viszont szerintem valóban kéne egy saját, speciális épület. Tényleg! Széchenyi tér??????????????”
 • 9. matriné 2008. július 02. 11:54
  „Az étolaj ára az ami e cikkben szerepeltethető, a lököttek ezt nem képesek felfogni,mivel nekik sokkal fontosabb a félremagyarázás mint a tények! Az ilyen embereknek mindegy, hogy gázolaj vagy étolaj egyikhez sem értenek,sőt nem is hiszem, hogy vásárolnak,hogy tudnák az árkülönbségeket,”
 • 8. te igen hülye 2008. július 02. 10:24
  „te szerencsétlen, a növényi olajról van szó, szóval inkább te ne csetelj
  Isten barma”
 • 7. cseter-ne csetelj! 2008. július 02. 09:51
  „Tisztelt Cseter úr! (illetve matriné). Igazad van a győri növényolajgyár bezárása jól odavágott a Brent hordónkénti árának...
  Szárnyalj Cseter, szárnyalj!!!”
 • 6. Accentos 2008. július 02. 09:40
  „"Ami már van

  Rendezvények, kulturális programok szervezésére jelenleg különböző lehetőségek vannak a városban; a 700 főt befogadó Győri Nemzeti Színház mellett a 480 fős Richter Terem, a 450 fős Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, a 310 fős felújított zsinagóga és a több ezer férőhelyes egyetemi csarnok is alkalmas a célra. "

  Namost kérdem én,a Győriek kulturális igényét ezekből a lehetőségekből nem lehet kiszolgálni? Program,szórakozási,kulturális,művelődési lehetőség van ezer.Ha jól tudom,még épül az ETO park is,ahol családilag is ki lehet kapcsolódni,rendezvényeknek fog teret adni.Most akkor ezen felül még szükség van egy ilyen kulturális központra?Létesíthenének mondjuk egy bölcsődei központot,egy bölcsit találni manapság művészet.vagy bármi mást,ami közhasznú.vagy segitsék a GYŐRI fiatal párokat lakáshoz jutáshoz,fersze,ha valamiben is kedvezményt nyújtanának,abból egyik nagykutya sem húzna hasznot...”
 • 5. matriné 2008. július 02. 09:10
  „Az olaj ára meg az egekbe nőtt amióta tönkre vágták az olaj gyárakat! Cirkusz kell e népnek , kenyér meg akad még a kukákban, mert olyan a minősége,legtöbbször hogy a kutya sem eszi meg!”
 • 4. Ista Pista 2008. július 02. 07:59
  „Az ötvenes évek gigantomán szemlélete azért átsüt a vázlaton is. A finanszírozás zseniális, annak idején a dicsőséges felszabadítók nyúlták le a bauxitot, hasonlóan remek konstrukcióban.
  Mikor a kormány efféle módon kormányzati negyedet akart építeni az ellen tiltakozott a FIDESZ, lenyúlásról beszélt, mi igaz is. Győrben mi a helyzet? Ez nem lenyúlás, bölcs előrelátás, unokáink is fizetni fogják!”
 • 3. L.A. 2008. július 02. 07:13
  „Hát ez elég "kocka" lett így, reméljük nem egy ilyesmi fog megépülni...
  Ennél talán lehet egy kicsit igényesebb épületet is kitalálni”
 • 2. pfff 2008. július 02. 07:11
  „Széchenyi tér???????????”
 • 1. asdas34 2008. július 02. 06:38
  „HA már egyszer elbontották a gyárat akkor jó lenne ha nem kéne évekig nézni az üres területet ahogyan az lenni szokott, jó magyar szokás szerint mire valami történik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetrendváltozás pályafelújítások és karbantartások miatt

Győr-Moson-Sopron - A MÁV sajtóosztályának tájékoztatása szerint a vasútvonalakon a pályafelújítások… Tovább olvasom