Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Balesetek a zebrán - Hol vannak a legrosszabb gyalogosátkelők Győrben?

A közlekedési statisztikák szerint minden harmadik autós figyelmen kívül hagyja a zebránál várakozó gyalogost. Győrben több olyan gyalogosátkelő is van, ahol nem árt a fokozott figyelem. Összegyűjtöttük ezeket.

Portálunk már több mint 20 gyalogosgázolásról adott hírt 2011-ben.

Ezek között akadt olyan, ami a zebrán történt, de nem egy esetben a gyalogos nem kijelölt átkelőhelyen közlekedett.

Ugyanakkor a közlekedési statisztikák szerint, minden harmadik autós "elfelejt" elsőbbséget adni a zebránál várakozó gyalogosnak, vagy nem a megfelő sebességgel, óvatossággal közelíti meg az átkelőket.

Szombathelyen egy autóst 97km/h-s sebességgel mértek be egy zebrán.

Győrben a múlt héten történt gyalogosgázolás. Erről bővebben itt olvashat.

Az ORFK adatai szerint 2009-ről 2010-re 10%-al nőtt a gyalogosgázolások száma. Tavaly több mint 140 ember vesztette életét ilyen balesetben.

A megelőzés az autósok és a gyalogosok feladata is - állt akkor az ORFK közleményében.

A gyalogos ugyan elsőbbséget élvez a kijelölt átkelőhelyen, ám nem biztos, hogy ezt a gyakorlatban is megadják neki.

A zebránál álló gyalogos csak akkor lépjen le az úttestre, ha a közeledő jármű sebességéből vagy jelzéséből biztos abban, hogy az át fogja engedni őt.

Vannak azonban átkelőhelyek, melyek rosszul beláthatók, vagy rendszerint beparkolnak mellé, így takarásba kerülnek. Ezeket fokozott figyelemmel kell megközelíteni.

Győrben is akad ilyen veszélyes zebra, néhányat összegyűjtött portálunk is.

A telizöldes kereszteződések melletti zebráknál különösen figyelni kell az autósoknak és a gyalogosoknak is. Itt keresztezi egymást a két forgalom.
A telizöldes kereszteződések melletti zebráknál különösen figyelni kell az autósoknak és a gyalogosoknak is. Itt "keresztezheti" egymást a két forgalom. Szent István út, Munkácsy út kereszteződése. 

Természetesen a baj bárhol megtörténhet, így a többi, jobban belátató gyalogosátkelőhelyeken és útszakaszokon sem árt az óvatosság.

Beláthatatlan gyalogátkelő a Földes Gábor utcában.
Beláthatatlan gyalogátkelő a Földes Gábor utcában.

Szakértőt is megkérdeztünk a problémával kapcsolatban, aki elmondta, az alapvető problémát nem a zebrák rossz beláthatósága jelenti.

A Gárdonyi iskola előtti zebránál a Baross hídról nagy lendülettel érkező járművek is veszélyhelyzetet teremthetnek.
A Gárdonyi iskola előtti zebránál, a Baross hídról nagy lendülettel érkező járművek is veszélyhelyzetet teremthetnek.

"A hazánkban kialakult közlekedési szokások sajnos sok negatív tényezővel párosulnak. Nálunk egyes közlekedők a szabályokra úgy tekintenek, mint idegesítő tényezőre, mely azért van, hogy őt bosszantsák, akadályozzák.

Ezért van, aki dacból van aki szimplán "nemtörődömségből" közlekedik önkényesen" - nyilatkozta Balogh Csaba, közlekedésmérnök, szakértő.

A közlekedési morálra sok érdekes példát lehet hozni más országokból. Vegyük például a finneket: ők még akkor is komolyan veszik a sebességkorlátozó táblát vagy a gyalogátkelőnél történő lassítást, ha hajnali kettőkör egy elhagyatott üres útszakaszon közlekednek és nem hogy rendőr, de más közlekedő sincs a környéken.

Ott a többség másképp tekint ezekre a szabályokra, és nem próbálják egyénileg megítélni szükségességüket. Elfogadják, hogy értük vannak a biztonsági szabálok és nem ellenük - tette hozzá Balogh Csaba.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. mitzekatze 2011. május 21. 09:08
  „Rövidebb lenne a cikk, ha csak a normális zebrákról írnának. Mellesleg az útburkolati jelek is vicc kategóriába tartoznak Győrben. Pl.: Eső esetén a Szigethy A. úton nem láthatóak a sávok.
  A többsávos körforgalmakban pedig különböző, jól látható és erős színűekre festeném a sávokat, mert a sok idióta nem tudja követni a vonalakat.”
 • 47. Rinpócse 2011. május 20. 21:23
  „41 karakter,neked van igazad,ha mindenki így tenne,nem lenne gond a körforgalomból kihajtásnál,kerékpárosként én is ezt követem,de sajnos még kevesen vagyunk,pedig tényleg elengednek így,gyalogosként”
 • 46. gondolat1234 2011. május 20. 20:59
  „Goldmund: "A körforgalomban az a jó, hogy senki sem hajt gyorsan."

  Melyik ez a körforgalom ? Szívesen megnézném :). Én jobban tartok a körforgalomtól, mint a lámpától, mert ott legalább egyértelmű, hogy állj, mert most a többiek mennek, de a körforgalomba mindenki berongyol, lassítás nélkül, bent tolnak hátulról, én át sem merek engedni gyalogost vagy biciklist kifelé, mert tuti belémjönnek hátulról.”
 • 45. Contar 2011. május 20. 16:34
  „"Körforgalomból életveszélyes kihajtani,hiába van elsőbbségadás tábla a kerékpároknak,még meg is fenyegetnek,ha nem akarsz megállni "
  Ha az indexszel nem adsz időben jelzést arról, hogy a következő kihajtónál elhagyod a körforgalmat, akkor a többi közlekedő tudomásul veszi, hogy mész tovább a körforgalomban.”
 • 44. Dani0205 2011. május 20. 15:12
  „zotya975
  1. Miért ne lehetne behajtásim oda?
  2.Nem arra a részre gondoltam, hanem a Klastrom hotel melleti útszakason (Zechmeister utca)”
 • 43. Madarász 2011. május 20. 11:33
  „Skynet!

  Az tényleg elég rossz zebra, mert ha áll a sor a város felé, az autók takarásától nem látni a gyalogost, ha kifelé mész a városból. Ott ilyen szituban mindig érdemes lassítani.

  Zotya975! Járdasziget a Rába felőli oldalnál van, ott lehet autóval menni.”
 • 42. átlagember 2011. május 20. 11:06
  „Sajnos a legtöbb idős ember be van fosva, ha egy zebrán kell átmennie. Többször tapasztalom, hogy megállok az autóval, hogy átengedjem a nénikét, bácsikát, erre integet, hogy ő bizony megvárja, amíg nem jön autó. Ilyenkor felmegy a vérnyomásom.
  Gyalogosként is tapasztaltam egyet s mást. Pl. többször rám dudáltak, mert bátorkodtam átmenni az autó előtt. Hozzáteszem, hogy nem kellett satuféket nyomnia, hogy meg tudjon állni.”
 • 41. karakter 2011. május 20. 10:28
  „Körforgalomban leszállok a bicajról, és gyalog tolom át, hogy nekem legyen elsőbbségem. Lassabban érek át, tovább tartom fel a forgalmat, de így legalább szabályos vagyok.”
 • 40. Goldmund 2011. május 20. 08:43
  „34. Rinpócse 2011.05.19. 19:21
  "Körforgalomból életveszélyes kihajtani,hiába van elsőbbségadás tábla a kerékpároknak,még meg is fenyegetnek,ha nem akarsz megállni!"

  Én nem látom ilyen élesnek a helyzetet. A körforgalomban az a jó, hogy senki sem hajt gyorsan. Ha látom, hogy jön a másik, kicsit lassítok, ő átmegy, a következő nekem lassít, átenged engem stb. Így egyikünk sem áll meg és mindenki hamar átjut. Mondom ezt úgy, hogy biciklisként és autósként is megyek körforgalomban.”
 • 39. ombi 2011. május 20. 07:45
  „Tefegu, "nekik, mivel nem vizsgáztak nem kötelező tisztában lenniük a KRESZ szabályaival sajnos."

  El ne hidd!”
 • 38. zotya975 2011. május 20. 05:49
  „Virágpiacnál? Ejnye-ejnye, szabad arra kocsival menni?”
 • 37. gondolat1234 2011. május 19. 23:05
  „reszegenisjozan: Előttem most nincs kresz, de én is úgy tudom, hogy biciklist nem előzünk zebrán, semmilyen körülmények között. Meg sávot se váltunk ésatöbbi.”
 • 36. tefegu 2011. május 19. 22:52
  „34. Rinpócse 2011.05.19. 19:21
  "...,hiába van elsőbbségadás tábla a kerékpároknak,..."

  Tudod, nekik, mivel nem vizsgáztak nem kötelező tisztában lenniük a KRESZ szabályaival sajnos.”
 • 35. Dani0205 2011. május 19. 21:13
  „Én megértem, hogy gyalogosok felháborodnak ha a zebrán nem engedik át őket! De mi a helyzet a virágpiacnál? úgy sétálgatnak a járdaszigetek között mintha sétáló utca lenne... és meg sértődnek ha ledudálják őket, pedig az autó út...mi sem kocsikázunk a járdán!!!”
 • 34. Rinpócse 2011. május 19. 19:21
  „Én is álltam meg zebra előtt gyalogosnak,s gondolkodás nélkül elhúztak mellettem,de a zebrán áthajtó kerékpárosokról se feledkezzünk meg,vajon miért gondolják,hogy elsőbbségük van,persze,ha tolnák,igen.Körforgalomból életveszélyes kihajtani,hiába van elsőbbségadás tábla a kerékpároknak,még meg is fenyegetnek,ha nem akarsz megállni!”
 • 33. SkyNet 2011. május 19. 19:01
  „A Szent Imre út és a Serfőző utcánál is alig lehet látni a felfestéseket, amúgy is nagyon nehéz átkelni ezen a zebrán-a sok előzékeny autós miatt...
  Az pedig hab a tortán, hogy a feleségem tolta át a gyereket-mivel egy teherautó sofőrje átengedte-aztán egy siető vadállat jobbról beelőzött tehernek, majdnem elütötte Őket.”
 • 32. zotya975 2011. május 19. 17:45
  „Nem az autósok tényleg nem indulnak el pirosnál, csak éppen amikor sárgáról pirosra vált mér 3-4-átmegy. Azért a régi textilnél híd lábánál a zebra sem piskóta.”
 • 31. sorok_közt 2011. május 19. 15:09
  „Madarász!
  Amikor az ember naponta arra jár, és néha emiatt lekési a túlsó oldalról induló buszt - egy idő után elfogy a cérna. A Kazinczy mellett állok, látom a szökőkút mellett, hogy jön a busz,hát irány a záróvonal. Én megcsinálom, de nem biztatok rá senkit !”
 • 30. Goldmund 2011. május 19. 14:22
  „Egyetértek sorok_közt-tel.
  Régebben néhányszor én is mentem arra, én is át szoktam futni mindig a Szent István úton (hétköznap fél négy tájban). Sosem kerültem veszélyes helyzetbe. Akkora "rések" vannak lámpaváltásnál a forgalomban, ráadásul el is fogynak, mikor még egy darabig zöld van a semminek (csúcsforgalomban!!!), hogy várni tényleg csak a sünök miatt érdemes. De nálam a "jól körülnézek" fogalmába beletartozik minden kék ruhás gyalogos és kék-fehér vagy gyanúsan zöld autó figyelése is. ;-)”
 • 29. Madarász 2011. május 19. 13:46
  „Akkor meg miért csinálod?

  Tudod, inkább később a célba, mint pár perccel előbb a halálba! Ez minden közlekedési eszközre és a gyalogosokra is igaz. ;)”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöhetnek a bölcsisek Nyúlon

Már a kertjét alakítgatják a Nyuszi Bölcsődének, ami kívül-belül elkészült és szeptemberben… Tovább olvasom