Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Balázs a Himalája fogságában

A győri származású Pechtol Balázs is tagja annak a négy magyar hegymászóból álló expedíciónak, amely október 22. óta nem hallat magáról a Himalájában.

A hegymászót a Jedlik-középiskolában érettségizett 1996-ban. Már ekkor vonzották az extrém sportok, legjobb barátjával akkor tanult meg vitorlázóernyőzni, később aztán a hegymászást választotta.

Pechtol Balázsék a Kelet-Himalája egyik ismeretlen csúcsának meghódítására készültek, október 22. óta veszett nyomuk a hegyekben.

Pechtol Balázs egy korábbi expedíció alkalmával az Ishinca hegycsúcson.
Pechtol Balázs egy korábbi expedíció alkalmával az Ishinca hegycsúcson.


A győri Pechtol családban aggódva várják a Kínából érkező híreket, hiszen szeretett fiukról, a 31 éves Balázsról hetek óta nem tud senki. 

– Balázs már fiatalon is próbálkozott az extrém sportokkal. Emlékszem, akkor kezdtek el vitorlázóernyőzni, de Balázst már abban az időben is érdekelte a hegymászás. Régen beszéltem vele, de tudom, hogy a szüleihez gyakran hazajár Győrbe - mondta Balázs egykori osztálytársa, Istók Lóránt Zsolt, a regionális fejlesztési tanács területfejlesztési referense.

Balázs a Jedlik-iskolai tablóképen.
Balázs a középiskolai tablóképen.


Egyelőre kudarcot vallott a magyarokat kereső mentőcsapat, a folytatás is kérdéses, mert nagyon nehéz terepen kell dolgozniuk.

Balázs!

A biciklit tekerve, repülés közben, vagy a hegycsúcsra törve is mindig képes voltál arra, hogy magabiztosságoddal, felkészültségeddel legyőzz minden eléd gördülő akadályt. Én is hiszek abban, hogy 2011-ben, a 15 éves találkozón a Jedlik 110-es termében majd személyesen számolsz be nekünk arról, mi is történt odafenn...

Egy másik egykori osztálytárs:
Bábics Norbert, szerkesztő - kisalfold.hu
A cikk a Kisalföld napilapban
vagy
a lap digitális kiadásában
bővebb terjedelemben olvasható.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. jánosi 2009. november 14. 16:13
  „Oké fiúk, nem volt szándékomban senkit megbántani ! Meséljetek csak.”
 • 36. vonLichthofen 2009. november 14. 15:55
  „35 Agent, nekem is egyik kedvencem, kivált az a rész ahol a bicajt tolják hegynek fölfelé.
  Olvastad Karl Lukan könyvét? Nemcsak izgalmas sziklamászó történetek, de vocces is.
  Van egy rész benne, ahol arról ir, hogy egy szép bécsi vasárnap délutén kimentek mászni a Snébergre/?/ a barátnőikkel. Egy rövid könnyű utat másztak.
  A mászás után meg a föltekert kötelet felelőtlenül ledobták az ott várakozó barátnők lába elé.
  Nem tudtak le-Dülferezni, a lemászáshoz meg azért a fal nehéz volt. Igy mindegyik mászó /4/ alsógatyára vetkőzött, összekötötték a nadrágot, inget, az egész hóbelevancot, leengedték a lányoknak, azok ráerősítették a kötelet.
  Egyszer én is kimentem egyedül /hülyeség/ mászni a Cseszneki vár alá. Az utakat még jó öreg Zoli bá mászta ki a Pannonhalmi Bencéktől.
  Fölballagtam hátulról a tetőre, kiépítettem egy jó állást, ledobtam a kötelet, leereszkedtem. Lent föltettem két rep-snurt a mászókötélre, hogy majd mászás közben majd a Prusikkal biztosítom magam.
  Kicsit kimásztam balra mert a kötél egy kis áthajláson ment át már az ut vége felé. Már majdnem a tetőnél az utolsó fogás kijött, egy nagy darab szikla meg a kezemben maradt. Visszalendültem az egyenesbe, de az áthajlás miatt nem értem el a falat. Lendültem ide oda, igy sem értem el se jobbra se balra egyetlen fogást sem. Teljes súlyom a mellhevederen volt, a karjaim már kezdtek zsibbadni. Csak ugy tudtam végül is kimászni az utolsó egy métert, hogy hanyattfekve a kötélben szinte kigyalogoltam jobbra, igy értem el egy jó mély fogást.
  Jól beleizzadtam, mit mondjak.”
 • 35. Agent 2009. november 14. 10:58
  „32. nekem - Benedek István: Csavargás az Alpokban - című könyve a "bibliám":):)”
 • 34. Agent 2009. november 14. 10:57
  „33. maradj a kaptafánál.”
 • 33. jánosi 2009. november 13. 08:18
  „Berg Heil !
  Másznak egy hetet, 8000 métert, felérnek és KÖD VAN !
  Ezért életeket kockáztatni botorság, bár merész dolog !”
 • 32. vonLichthofen 2009. november 13. 06:16
  „A szomorú hír hallatán újra kezdtem olvasni Kurt Diemberger könyvét a Titokzatos Nagy Csúcsokon címűt.
  Már olvastam vagy háromszor, de mindig előveszem - mint a Zabhegyezőt - néhány évente, hogy a hegyekben érezzem magam.
  A Balázsékat is tökéletesen megértem, hogy egyre magasabb, egyre nehezebb hegyekre vágytak. Biztos, hogy mind a négyen tisztában voltak a Himálaja veszélyeivel, és számot vetettek azzal is, hogy talán nem térnek vissza. Aki soha nem turázott magas hegységben vagy nem mászott sziklát, az nem tudja elképzelni azt a vonzóerőt amit a hegyek sugároznak.

  Berg Heil!!!”
 • 31. Révfalusi-szúnyog 2009. november 12. 21:17
  „A múltkoriban meg akartam mászni a Bakonyban a cseszneki vár-hegyet. De mindjárt az elején túl nagy feladatnak minősítettük, beismertük, hogy nem vagyunk megfelelően klimatizálva, profi felszerelésünk sincs, így hát inkább betértünk a falu kocsmájába egy kisfröccsre, ahol kiderült, nem ismerik az italt. El kellett magyaráznom a kisasszonynak, hogy hozzon ki egy decis pohárban bort, egy másikban szódát, s hozzon egy kétdecis poharat is. Megtette lelkiismeretesen. Marasztaltam az asztalnál és következett a mutatvány. A deci bort beleöntöttem a kétdecis pohárba, majd rálöttyintettem a szódának hazudott, félig döglött ásványvizet. No ez a kisfröccs, mutattam büszkén a kislánynak, aki kifújta rágóját, pöcökig emelte miniszoknyáját, had lássuk mi surmók, mi ér valamit az életben, és vállát megvonva nyomott egy rúzsos mosolyt , háromcentis műkörmével felkapta a két üres, decis pohárkát, és vonulni kezdett a pult mögé.
  Tán jobb lett volna ennek a Balázs gyereknek is az utolsó, még civilizált kolostorban kérni egy teát. Mert hogy a kisfröccsöt valószínűleg arrafelé sem ismerik.”
 • 30. Truder 2009. november 12. 20:18
  „Én személyesen nem ismerem egyikőjüket sem, de szülőként átérzem a család aggodalmát.. Négyen az örök hó, és jég fogságában.. ez nagyon rémisztő, különösen, hogy ennyi idő óta nem tudni róluk semmit. Mégis ismeretlenül is reménykedem, és bízom a szerencsés hazatérésben. Kitartást, hitet, és reményt kívánok a családnak is!!!”
 • 29. Verus05 2009. november 12. 18:28
  „Senkit nem szeretnék bántani vagy kioktatni, hiszen véleménye mindenkinek van, empátiája már kevesebbeknek... De nem ez a lényeg!
  A lényeg az, hogy 4 értékes embert veszíthetünk el (mert remény még most is van), akik közül az egyiket, nevezetesen Balázst közelről ismerem, ugyanis a szembeszomszédom itt Győrben, bár már egy ideje nem itt lakik. Nagyon kedves, jóravaló fiú, a szüleiről már nem is beszélve!
  Képzeljetek el egy több mint 30 éve együtt élő házaspárt, akikről a mai napig süt, hogy boldogok együtt. Felneveltek két gyermeket, boldogan éltek, és most át kell élniük a poklok poklát, tudván, hogy lehet, az egyik gyermekeüket elveszítik.
  Csak ebbe gondoljatok bele, és próbáljatok kicsit együttérzőbbek lenni, ne azon vitatkozni, hogy miből és miért másztak.”
 • 28. jánosi 2009. november 12. 16:47
  „meir
  továbbra is csodálom az empátiádat, így kell aggódva együttérezni a szerencsétlenül jártakkal !”
 • 27. meir 2009. november 12. 16:47
  „25-os!!
  a Nepal-i hajciho ota a Himalaja tele van Kinaival!!! rendesen megszalltak!!Europait odaig-(nepal)-be sem engednek!!! Szinte naponta lonek le egyszeru zarandokokat is!! gondolod hogy olyan hu de felnenek par europaitol??? pontosan ott a himalaja havas csucsai kozt konnyu eltuntetni barkit is orokre!!!”
 • 26. viperetta335 2009. november 12. 12:26
  „Nem értem,az ilyen pit féle ...... miért szólalnak meg...mindenki ott mászik ahol akar és annyit áldoz rá,amennyit akar.Mi közöd van neked ehhez,életedben nem csináltál semmit,ami érdekes lett volna vagy kaland,vagy vakmerőség...<moderálva személyeskedő....>
  Sajnos,ennyi idő után már nincs esély arra,hogy előkerüljenek,hacsak nem sikerült valami világtól elzárt falut vagy menedéket találniuk.Nagyon sajnálom őket,és arra is kicsi az esély,hogy valaha is megtudjuk,mi történt velük.”
 • 25. vonLichthofen 2009. november 12. 04:00
  „Fiuk,
  sehol nincs arra utalás, hogy a keleti Himalájában hol akartak mászni az eltünt alpinisták.
  Az északi oldalon, a délin? Az egész terület olyan hihetetlenül hatalmas, hogy biztos információ nélkül felelőtlenség a Kinai határőröket gyilkolászással vádolni.”
 • 24. meir 2009. november 12. 03:50
  „20-as!!
  <moderálva sértő> nezzel mar utana egy kicsit miket muvelnek arrafele a Kinai hatarorok mindenfele
  buntetes nelkul!!!!!
  A Yeti?? az meg csak enni akar gondolom!!!! Vallasra-fajra valo tekintet nelkul barkit orommel elfogyaszt!!
  nem mint te..................!!!!!!
  amugy mar tuntek el ott izraeliek is nyomtalanul!!! ott azon a magassagon olyan drasztikus olvadas nincsen hogy elokerulhete a hullaja barkinek is!!!-ha csak veletlenul nem!!!!”
 • 23. VJR 2009. november 11. 21:36
  „Pit!
  Ha annyira szeretnél hegyet mászni,megtehetnéd,amire akar arra szakít időt az ember!!Nem kerül annyira nagy összegbe!Más a kocsmában a dupláját is elissza,vagy elszívja!A biztosításról meg annyit,hogy a legtöbb magyar hegymászó tagja az Alpenverein-nek (Osztrák Alpok Egyesületnek),és ezáltal világszerte biztosítva vannak mindenféle balesetre!Ez sem kerül többe,mint egy dohányos havi cigipénze!Bezzeg őket lássa el a TB!!!
  Remélem előkerülnek,remélhetőleg épségben!
  Az emberi akarat csodákra képes! Csak megemlíteném a "Touching the Void" (Csend hangja) c. dokumentumfilmet,ami egy magashegyi mászóbalesetet dolgoz fel: az illető 50m-t zuhant egy repedésbe,azt hitték meghalt,és otthagyták,de 3-4 nap alatt négykézláb,méterről méterre lekúszott a hegyről,és túlélte!!!
  "...s bizonyos,hogy elesni egy heggyel vívott csatában nemesebb és emelkedettebb halál.....
  E remek férfiúk halála része annak az adósságnak,amelyet azért kell lerónunk,hogy ébren tartsuk a KALAND SZELLEMÉT.E szellem nélkül az élet lenne szegényebb,a haladás válna lehetetlenné." /Howard Somerwell-Az Everest után/”
 • 22. Orsolya9 2009. november 11. 20:54
  „Pit! Szerintem ha a te családoddal történt volna ilyen biztos nem írnál ilyeneket..Nem irigykedni kéne, hanem inkább büszkének lenni rá. Mindenkinek arra van ideje amire akarja, szóval szerintem te csinálsz valamit rosszul..”
 • 21. Boncoska 2009. november 11. 20:29
  „Pit, a hozzátartozók fájdalmát nem enyhíti, ha szidod az elveszett szeretteiket!”
 • 20. jánosi 2009. november 11. 19:42
  „8.-as meir
  Olyan együtt érző vagy, átérzed a ( remélem nem ! ) tragédia jelentőségét !
  Kíváncsi lennék, ha négy izraeli fiatal tűnt volna el, akkor is viccelődnél ? Vagy a yeti lenne
  rasszista ?”
 • 19. MTT 2009. november 11. 19:24
  „Bábics Norbert írásához csak azt kívánom, tiszta szívvel, hogy: - ÍGY LEGYEN..”
 • 18. akoshi 2009. november 11. 17:20
  „Uuuu... nekem is osztálytársam a Balázs... Remélem előkerülnek...”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Érdekes´ kérdések a győri egyetemi beruházásról

Több kételkedő hozzászólást is kaptunk a hét milliárdos egyetemi beruházás kapcsán. A kérdéseket… Tovább olvasom