Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Balázs-iskola: nyílt levél a közgyűléshez

A Balázs Béla Általános Művelődési Központ tantestülete nyílt levélben fordult a város közgyűléséhez a közoktatási intézményhálózat átalakításával és az iskola tervezett bezárásával kapcsolatban.
„ A javaslatban szereplő érvek közül az általunk szolgáltatott adatokkal ellentétben átlagos osztálylétszámunk az oktatási törvénynek megfelelően (a kis létszámú osztályokat is figyelembe véve) 24,5 fő/osztály. Így tehát tényszerűen látható, hogy az »itt a legalacsonyabb az egy tanteremre és egy tanulócsoportra jutó létszám« nem felel meg a valóságnak.

A 24,5 átlaglétszámunkkal megelőzzük a Marcalvárosi Közoktatási Központot és a Kovács Margit ÁMK-t is. Ahhoz az érvhez, hogy »ez az iskola alkalmas egy komplett középiskola befogadására«, a következőket kívánjuk hozzátenni: nem ez az egyetlen, ami alkalmas erre, továbbá súlyos érvnek tartjuk, hogy intézményünk kifejezetten általános iskolai oktatás céljára épült" – áll a levélben.

A tantestület úgy véli, az ÁMK funkciói csak az általános iskolára épülve tudnak hatékonyan érvényesülni: az iskolánk uszodája – 90 centiméteres átlagos vízmélységgel – alkalmatlan középiskolai oktatásra.
„ A következő érv, miszerint a Marcalváros II-n tervezett integráció »rugalmasan tud alkalmazkodni a körzetében bekövetkező demográfiai változásra«. Véleményünk szerint feltevésen alapul, hiszen az integráció még csak tervben szerepel, továbbá a demográfiai hullám kimutatható módon a következő években a középiskolákat legalább oly mértékben sújtja, mint a 6–14 éves korosztályt.

A továbbiakban a tervezet hivatkozik a városrendezési tervre, amely szerint Marcalváros II-n további lakóházak épülnének, »újabb fejlesztések várhatók«, a realitásokat figyelembe véve, 10–15 év múlva jelenthetnek ebből fakadóan beiskolázási igényeket. Elismerjük az integráció szükségességét, de szerintünk a másik szakmailag jobban megalapozott létező alternatíva hosszú távon jobb megoldást jelenthet a városrész iskolai ellátottságának megoldására, kevesebb emberi és szakmai sérüléssel járna. Összességében közel 900 gyermek jobb körülmények közötti oktatásához járulna hozzá" – zárul a nyílt levél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkusz elnök

Győri szakembert választott nemrégiben elnökéül a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi… Tovább olvasom