Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Balatoni árak 2014: nem érződik a rezsicsökkentés, de nem is drága

A büfék három évvel ezelőtti árakkal dolgoznak, a strandok emelték a tétet, jó szállást pedig nehéz megcsípni az északi part közkedvelt településein.

Hosszú évek után eldőlni látszik az a vita, miszerint drága, avagy nem a Balaton nyáron? Nos, elnézve az idei tarifákat azt nem állítjuk, hogy a rezsicsökkentés érdemben látszik a sör árán, de azt igen, hogy az elmúlt 2-3 évben nem, vagy alig növekedtek a falatozók árai.

A hagyományos fokhagymás lángos most 350 forintnál kezdődik

2011 júliusában arról számoltunk be Olvasóinknak, hogy a sima lángost a legtöbb büfében 300-350 forintért árultak, az egész kürtöskalács 600 forintba került, míg egy korsó sör 300-450 forint között mozgott a balatonalmádi strandon.

A hagyományos fokhagymás lángos most 350 forintnál kezdődik. Persze akad olyan extra feltét, amiért elkérnek akár 800 forintot is. A palacsinták darabját 150-300 forintért kínálják. Egyre több helyen kínálnak napi menüket a part mentén: egy-egy ebéd ára jellemzően 800-1000 forint között mozog.

A szomjas férfiak életmentő itala, a sör korsója többnyire 350 forint. Természetesen a prémium minőséget képviselő cseh sörökért mélyebben zsebbe kell nyúlni, s 650-750 forintot a pulton hagyni. Ha valaki inkább boros, s hűsítő fröccsöt kíván inni, akkor 120-250 forintot kell leszurkolni egy-egy deciért.


Soha nem leszek az ínyencek kedvence, de akárhogy is nézzük a legnépszerűbb balatoni étel időtlen idők óta a lángos! Fotó: delmagyar.hu
Soha nem leszek az ínyencek kedvence, de akárhogy is nézzük a legnépszerűbb balatoni étel időtlen idők óta a lángos! Fotó: delmagyar.hu


A pofátlanság csúcsa: nincs diák és nyugdíjas belépő a balatonfüredi Esterházy strandon
 

Nézzük, milyen árakon lehet belépni az északi part legnépszerűbb strandjaira. Balatonalmádiban a Wesselényi strandon 630 forint az egyszeri, 820 forint a több alkalmas felnőtt belépő. A gyermek, a diák és a nyugdíjas napijegyekért 460/530 forintot kell fizetni a szóban forgó két kategóriában.

Balatonfüreden a legendás Esterházy strandon 980/1170 forint, míg a Kisfaludyn 680/800 forint az egyszeri felnőtt és a több alkalmas belépést biztosító felnőtt jegyek ára. Az Esterházy már nincs diák és nyugdíjas jegy - emellett ne menjünk el pikírt megjegyzés nélkül: a pofátlanság csúcsa -, de az egyszeri gyermek belépő is 590 forintba kerül. Ugyanez a jegy a Kisfaludyn 420 forint.

Nagyon magyarázni sem kell: a falatozókkal ellentétben, a strandokon nem állt meg az idő, s ez bizony látszik a 2014-es jegyárakon. Csak viszonyításképp: három évvel ezelőtt a felnőttek a Wesselényin 550 forintért, míg az Esterházy strandon 720 forintért lubickolhattak a Balatonban.


Az északi parton szabad strandokat elvétve találni - leszámítva Tihanyt -, így aztán egyre drágább a balatoni fürdőzés - fotó: MTI
Az északi parton szabad strandokat elvétve találni - leszámítva Tihanyt -, így aztán egyre drágább a balatoni fürdőzés - fotó: MTI


Nehéz jó szállást foglalni Balatonfüreden és környékén


A szállások rendkívül széles árgörbét írnak le. Erre mindjárt vissza is térünk, de a két legfőbb gond, amivel bizonyosan sok család szembesül a következő.

1. már május közepén érdemes szállást foglalni - különösen igaz ez Balatonfüredre és környékére -, 2. kizárólag hétvégére rendkívül kevesen adják ki a házukat, a szállásadók többsége ugyanis egész hetet töltő vendégekre "utazik".

Ismeretséggel és szerencsével persze le lehet küzdeni az akadályokat, s akár Balatonfüreden is megcsípni hat fő fogadására alkalmas házat napi 18 ezer forintért, vagyis fejenként 3000 forintért.

Irány a déli part!

Sokan ajánlják a kisgyermekes családoknak a déli part nyugati medencéjét, Balatonberénytől Fonyódig. Itt nem csak a vízszint kellemesen alacsony a csöppségeknek, de akár 4500-5000 forintért is ki tudnak bérelni egy-egy nyaralót a négytagú családok. 30-35 ezer forinttal tehát meg lehet úszni egy hetet a déli parton.

Akárhogyan is osztunk-szorzunk, anyuka, apuka, két gyermek ennek az összegnek a duplájából sem tudna 4-5 napig vakációzni az Adrián. Akkor már inkább a triplájából.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukósisak nélkül, ittasan motorozott Téten

Az 59 éves férfi ellen a rendőrség büntetőfeljelentést tett ittassága miatt. Tovább olvasom