Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Balaton, hosszában: nem sikerült az átúszás-rekord

Keszthely - Huszonöt óra és hatvanöt kilométer után kénytelen volt feladni a győri Raffai Zsolt és úszótársa, Bolvári Dániel a Balaton átúszását – hosszában. A táv 77 kilométer lett volna, de Zsoltot az ájulás és a teljes kimerülés határán emelték ki a vízből Keszthely előtt 12 kilométerrel.

Győzteseknek kijáró taps és pezsgő fogadta tegnap délután kettő óra után Raffai Zsoltot és Bolvári Dánielt, de az úszók legalább annyira voltak kimerültek, mint csalódottak: ezúttal nem sikerült legyőzniük a Balatont.

Összefoglaló

A két fiatal tavaly – igaz, két ütemben – már átúszta a magyar tengert hosszában: akkor a 77 kilométert Keszthely és Balatonkenese között teljesítették. Most ugyanezt a távot egyszerre és fordított irányban szerették volna leúszni. A cél egyrészt az volt, hogy gyorsabbak legyenek, mint tavaly voltak, amikor 25 óra 35 perc alatt teljesítették a távot; másrészt pedig az, hogy megdöntsék az alig két hete egy társuk által úszott csúcsot, a 25 óra 32 percet.

A start tehát Balatonkenesén volt szombaton délben s az első kilométereket a vártnál is gyorsabban teljesítették: három óra alatt 15 kilométert úsztak, este kilenc óra előtt pedig már Tihanynál voltak. A bajok ezután kezdődtek: Győr-Moson-Sopron megyében is bizonyára érzékelni lehetett szombat késő este azokat a viharos széllökéseket, amelyek a fiúkat is elkapták. Másodfokú viharba kerültek, emiatt a kísérő hajóknak le is kellett horgonyozniuk, a fiúknak pedig a partra úszniuk. (A szabályok szerint a hajóra csak akkor mehetnek fel, ha ezzel a „Balaton challange-et" is befejezik.)

Bolvári Dániel vállproblémái már korábban elkezdődtek s a kilométerekkel egyre súlyosabbá váltak. De végül nem miatta, hanem Raffai Zsolt teljes kimerültsége miatt voltak kénytelenek feladni a távot – egynapi úszás után, a céltól kicsivel több mint tíz kilométerre.

– Utólag azt mondom, hibáztam, amikor a folyadék-utánpótlást nem az előre kiszámoltak szerint fogadtam el – mondta a Kisalföldnek a célba érkezés után a győri versenyző.  – Úgy éreztem, bírni fogom, de végül az ájulás határán emeltek ki a vízből. Teljesen kimerültem és kiszáradtam, a hajón, amelyen egy orvos is utazott, monitorra tettek és infúziókat kaptam.
A fiúk sportolói hozzáállását jól mutatja, hogy bár a versenyt kénytelenek voltak feladni, de az utolsó 500 métert a hajóból kiszállva, úszva tették meg. A Keszthelyen nyaralók így hasonló tapssal fogadták őket, mint amilyennel útnak indították az úszókat Balatonkenesén.

Arra a kérdésünkre, hogy melyik érzés az erősebb: a fáradtság vagy a csalódottság, mindketten azt felelték, csalódottak persze, de biztosak abban, hogy jövőre ismét megpróbálják, s akkor sikerül a tervük: 25 óra alatt teljesíteni a tervet. Bolvári Dániel sportszerűen azt is hozzátette, hogy bár a vihar és a sérülések is közrejátszottak abban, hogy a tó most legyőzte őket, de a felkészülésük sem volt olyan, mint a tavalyi.
A fiúk a célszalagot sem szakították át, mint ahogy a kupát sem vették át. Azt mondták, jövőre mindkettőért visszajönnek. Pontosabban visszaúsznak.Vasárnap - a cél

A szombat éjszakai vihar még csak megnehezítette a két kiváló sportoló dolgát, a vasárnapi fáradtság miatt azonban már mindketten feladták a küzdelmet. Bolvári Dánielnek a válla ficamodott ki, míg a győri Raffai Zsoltot a 65. kilométernél - a táv 77km - ki kellett húzni a vízből. Az úszó teljesen kimerült. A partig infúzitó kapott.

Mindezek ellenére a két úszó az utolsó 500 métert úszva tette meg. A parton pedig győztesként ünnepelte a közönség az úszókat. A célba érve a kisalfold.hu-nak Zsolt elmondta, valószínűleg a nem megfelelő folyadék bevitel miatt került súlyos állapotba. Azt azonban mindekettem megígérték, hogy jövőre ismét visszatérnek a Balaton partjára, és nekivágnak hosszában.

Szombat - a rajt

Szombaton délben a kenesei strandról elrajtolt a győri Raffai Zsolt és barátja, Bolvári Dániel, hogy idén is átússzák hosszában a Balatont. A táv 77 kilométer.

Idén a cél az, hogy egy nap alatt teljesítsék a csaknem nyolcvan kilométert, amiazt jelenti, hogy vasárnap dél körül a keszthelyi standon szeretnének célba érni.

Az indulás előtt Raffai Zsolt így nyilatkozott a Kisalföldnek:
"Csak 5-5 percekre állunk meg, nagyjából húsz kilométerenként enni-inni, az útközbeni orvosi vizsgálatokat most kihagyjuk - mondja, majd finoman érzékelteti, hogy az evés-ivás ilyenkor egy kicsit mást jelent, mit általában.

Keszthelyről 50 ezer karcsapással jutottak el Balatonkeneséig.
Keszthelyről 50 ezer karcsapással jutottak el Balatonkeneséig.


Élsportolók számára kifejlesztett "borzalmas ízű" turmixolt
étrend-kiegészítők, izotóniás sportital és fekete tea, a koffein miatt; ennyi
az útravaló. Addig, a felkészülés alatt pedig töltekezés, sok tésztával,
krumplival, barna rizzsel, s persze az elmaradhatatlan vitaminokkal.

Tavaly már kiszámolták: Keszthelyről 50 ezer karcsapással jutottak el
Balatonkeneséig, ez most sem lehet kevesebb,hiszen ugyanazt az utat teszik meg - csak most fordított irányban.

A táv harmadához közeledve Zsolt barátnője, Polgár Ildikó adott helyzetjelentést a kisalfold.hu-nak: - A start nagyon jó volt, a strandolók velünk együtt számolták vissza az utolsó perceket. Zsolték mindenképpen a tavalyi 25 óra 35 perc alatt szeretnének célba érni, szerintük akár 24 óra alá is mehetnek. Az biztos, hogy mindent megtesznek ezért, főképp, hogy most nem kell megszakítaniuk az úszást. Az őket kísérő hajón most nem lehetek fenn, így annyit tudok, hogy eddig minden a tervezettek szerint alakul. De a neheze, az éjszaka most következik...

Olvasóink írták

 • 10. Komlós 2008. július 15. 19:48
  „A szponzorok neve lemaradt!!!! Krisztián, Gyuszi, Laci, Józsi, Kálmán, Jani......stb.”
 • 9. P. Ildikó 2008. július 14. 12:39
  „Zsolti!

  A Balatonnal már sikerült tavaly felvennetek a versenyt, idén a temészettel, az éjszakai viharral nem tudtatok megküzdeni. Tudom, hogy jövőre sikerülni fog, hiszen megérdemlitek. 20 év kemény munka áll a hátad mögött, amit a sors jutalmazni is fog. Én tudom a legjobban, hogy mennyit készültél. Kívánok Neked sok pihenést és a jövő évben több szerencsét a Balaton Challange-hez. Én akkor is melletted leszek.”
 • 8. Josh 2008. július 14. 09:52
  „aTibi, van egy mondás: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna...
  Mi lenne, ha a magadfajta negatívjancsik egyszer, csak egyetlen egyszer csendben maradnának?
  Egyszer már megcsinálták, az alap már megvan, innen lehet egyre jobb eredményeket elérni... Ők megpróbálták és szerintem meg is fogják csinálni.
  És te? Iszonyatos szellemi erőfeszítést igénylő hozzászólásodon túl tudsz felmutatni valamit, vagy csak megfogtad a dolgot a könnyebbik végén és feleslegesen jártatod a szád?
  Utolsó mondatodat kommentálni sem érdemes.”
 • 7. aTibi 2008. július 14. 09:07
  „Bármennyire is fájó a közel állóknak!
  Olyanra vállalkoz amit tudsz teljesíteni, amugy csak sírám.
  SÍRNI csak a győzteseknek szabad!
  Igaz a tudosító személye mindent elárul.”
 • 6. Weisz Veronika 2008. július 14. 08:46
  „Gratulálok Zsolti!
  Nagyon szurkoltunk nektek a parton, büszkék vagyunk rád! Tudom mennyit készültél, milyen sok munka van a háttérben. Most pihenj egy kicsit és egyél rendesen!
  zulejka”
 • 5. Egy néggyermekes apuka 2008. július 14. 00:00
  „Őszinte gratuláció!
  Ilyen embereket kellene a médiának a szárnyaira vennie!
  Úgymond pozitív bulvárt is lehetne csinálni újságíró hölgyek és urak, ha már ´csak´ a bulvárra vevő a nép és mást nem lehet eladni.
  Az ilyen fiatalokat kell a még ifjabbak elé állítani példaképnek, nem arról kell tudósítani, hogy ki kit csalt meg, milyen botrányt okozott, stb. A médiának óriási felelőssége van abban, hogy a fiatalok mivel töltik a szabadidejüket. Büszkék lehetnek a szüleik ezeknek a fiataloknak, hogy micsoda kitartást, céltudatosságot, akaratot sikerült csemetéiknek átadni. Az élet akadályait is hasonló sikerekkel vegyétek fiúk! Mégegyszer csak gratulálni tudok.”
 • 4. Fafnir 2008. július 13. 22:18
  „Semmi baj fiúk, hogy nem jött most össze! A Balaton nem megy sehova, jövőre is a helyén lesz és megint meg lehet próbálni átúszni!
  Gratulálok, szép teljesítmény volt!”
 • 3. Josh 2008. július 13. 21:31
  „Igaza van az előttem szóló hölgynek: sokkal, de sokkal nagyobb nyilvánosságot kellene, hogy kapjon egy ilyen teljesítmény, mint amekkora most jut neki...
  A média-kreálta műhősök helyett Zsolt, Dani és társaik kellene , hogy példaképpé váljanak, és nem csak teljesítmény miatt, hanem azért is, ahogyan elfogadták a tényt, hogy a Balaton most ellenállt nekik. Az az utolsó ötszáz méter és az érintetlenül hagyott trófeák egyértelművé teszik, hogy a Nagy Víz jövőre sem ússza meg az átúszást... :)
  Gratulálok Nektek, ez így is csodálatos teljesítmény volt!”
 • 2. Vén Lajosné 2008. július 13. 14:18
  „Kedves Zsolt! Nagyon szurkolok Neked na és persze társadnak B. Daninak is (Őt nem ismerem).Kívánok ehhez az embert, erőt próbáló teljesítményhez minden jót pl. síma víztükröt,hogy még az szokásos esti parti szél se rezzenjen ,hogy bírjad az éjszakai szakaszt ,a monotóniát és hogy minden úgy sikerüljön ahogy azt terveztétek.Mindig büszkeség tölt el , ha ilyen teljesítményekről hallok és láthatom ,hogy ilyen super fiatalok is élnek köztünk ! ! !
  Erőt ,egészséget , kitartást kívánok a további sikereidhez is . Vén Lajosné”
 • 1. Media Fogyaszto 2008. július 13. 13:50
  „ez azért nem kis teljesítmény, gratula!!!

  kár, hogy az országos médiában az ilyen teljesítményeket halványan (vagy sehogysem?) mutatják be. Vagy csak én nem láttam se tavaly, se most?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár, Aranypart, reggae

Győr - A hétvégi kánikula miatt, szombaton az Aranypartra érkezőket kellemes reggae zene fogadta. A… Tovább olvasom