Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Balaton: Az árak alig emelkedtek, a víz huszonöt fokos

Balaton - A füredi móló már két hónapja mediterrán hangulatot idéz, a tó vize 25 fokos, az árak alig észrevehetően változtak immár öt éve. Jót tesz a Balatonnak az országos kampány a sokéves ellenreklám után, talán még a víz is zöldebben ragyog, vagy legalábbis ma már úgy látjuk.
Almádiban, a fél négyzetkilométert elfoglaló Wesselényi strandon már a múlté a ’98-tól 2003-ig tartó hullámvölgy: míg öt éve 7000 fürdőzőnek is örültek csúcsidőben, ma egy forró péntek 12 ezer látogatót ígér a legnagyobb strandnak. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a víz minősége kiváló, a szintje pedig egy teljes méterrel magasabb a korábbi mélypontnál.

A győri Novy Kinga kislányával, Liliennel egy hétre jött Almádiba, az újdonsült barátnő, Ferenczi Kíra (balra) pedig budapesti.
A győri Novy Kinga kislányával, Liliennel egy hétre jött Almádiba, az újdonsült barátnő, Ferenczi Kíra (balra) pedig budapesti.


A magas vízszint már tavalyelőtt is olyan látványos volt, hogy a partnál ki kellett rakni a csúszásveszélyre figyelmeztető táblákat, mivel a peremet elborította a víz. S tartozunk ezzel kapcsolatban egy rövid gyónással is: míg mi ezt a tényt örvendetesnek találtuk 2006-os riportunkban, nem tudtuk, hogy éppen ekkor egy győri nagymama el is esik a csúszós kövön és nyílt bokatörést szenved. Horváth Ernőnének hívják, most egy hetet tölt két tízéves unokájával a strandon, ahonnan tavalyelőtt már a nyaralás első napján a kórházba vitték.

Horváth Ernőné már élvezheti a vizet unokáival, Martinnal és Attilával. Ő volt a csúszós kő első áldozata.
Horváth Ernőné már élvezheti a vizet unokáival, Martinnal és Attilával. Ő volt a csúszós kő első áldozata.


– Sokkal óvatosabb vagyok, de a Balatontól nem tudnak visszatartani. Két év sajnos kimaradt a baleset miatt, de jövőre is ki szeretném használni a lehetőséget, tudják, nekünk ingyenes üdülőt biztosít a volt munkaadónk. A belépőért sem kell fizetnünk, s ami az ebédet, miegymást illeti, önellátóak vagyunk. De azért a gyerekek kapnak a jóból, épp most vettem nekik kürtőskalácsot – meséli Horváth Ernőné.

Novy Tamás Győrből jött, mint nagypapának, szerteágazó a „feladatköre
Novy Tamás Győrből jött, mint nagypapának, szerteágazó a „feladatköre".
Apropó, kürtőskalács! Ki tudja, mi benne a jó a rekkenő hőségben, de azért minden balatoni strandnak megvan a maga erős torkú, „régi motorosa", aki 500-ért kínálja a cukros költeményt. Hozzá kell tenni, hogy az árak öt év alatt szinte nem változtak, a hamburger most is 350 forint, a pizza 500, a csapolt sör korsója 350, a palacsinta 90–100, az egytálétel pedig 700–800 forintba kerül Almádiban. Egy nap alatt 3000 forintból lehet kijönni, szállás nélkül persze. Üdvös, hogy a pár éve még kaotikus árpolitika egységes lett a büfések között, s az északkeleti csücsök kedvelt helyei közül egyedül Füred taksálja magát hagyományosan többre, ami egyébként a belépőre is igaz. Míg például Balatonalmádiban 380 a jegy és 1900 a heti bérlet, addig két településsel arrébb, az Esterházy strandon már 680 a belépő és 4080 a heti belépés. Jóllehet, a színvonal talán magasabb is valamivel, de semmiképpen sem a duplája, tehát nincs jobb ötletünk, mint az, hogy Füreden vannak monokinis hölgyek, a balatonalmádi nagystrandon pedig valamiért nincsenek.

Rengeteg itt a győri és Győr környéki, Balatont lehetne velük rekeszteni. Hegyi Zoltán, a Wesselényi strand gondnoka szerint szinte kizárólag a magyarok töltik meg a strandot, nyilván hallunk még itt német szót is a nyáron, de eddig a futballhetek elszívták Burgenland, Bécs, valamint az EB-győztes ország fürdőzőit. Ami viszont a magyarokat illeti, Hegyi Zoltán szerint igen kézzelfogható eredménye van az országos Balaton-kampánynak: ez a június annak ellenére nem hozott kevesebb bevételt a tavalyinál, hogy három esős hétvége is beleesett. Úgy tűnik, ha nem beszélik le a magyarokat a Balatonról, akkor visszatalálnak.
De van itt például egy győri ember, akit nem kell csalogatni, mert ötven éve jár ki töretlen lelkesedéssel, s ma már 12 hónapból 11-et Balatonalmádiban tölt. A hatvanéves Fábián Gábor jellegzetes alakja a strandnak, „Szultán" néven százak ismerik. Tizenegy évig vezetett egy büfét és büszkén említi, hogy ő volt ’92-ben az ország egyik első Döner-kebabot árusító vendéglátója. Ehhez török nevet szeretett volna választani a helyiségnek, de egy sem tetszett neki, így lett a neve jobb híján „Szultán".

Fábián Gábor ma már 11 hónapot tölt Almádiban, s csak egyet a győri lakótelepen.
Fábián Gábor ma már 11 hónapot tölt Almádiban, s csak egyet a győri lakótelepen.


– Már januárban kimenekülök a győri panelből, örököltem itt egy üdülőt, s mindig van mit csinálni. Például segítek a szomszédoknak ebben-abban – mesél furcsa életviteléről a családos ember, aki már csak a decembert tölti Győrben a karácsony és a szilveszter miatt. Mint mondja, a szezon már májusban megkezdődött, sőt, kirándulók már a korai húsvét napjaiban is eljöttek a Balatonra.

Minden strandnak belterjes, önálló élete van, aki évtizedek óta jár vissza, mint Fábián Gábor, mindenkit ismer. Ez Füreden sincsen másképp, ahol szintén ezrek lubickolnak, nem is gondolva arra, akinek a szezon kemény munkát jelent. Bemutatjuk ezért hát a vízi mentőt, aki még le sem tette a mentővizsgát, máris életet mentett kolléganőjével. Idekívánkozik zárójelben, hogy jó volna, ha minden vízibicikliző gyereken lenne mentőmellény, mert egy tizenkét éves fiú kis híján megfulladt Zánkán a múlt héten. A frissen érettségizett Vizkelety Krisztinának ez volt a gyakorlati vizsga napja, így még civilben, harminc méterre csónakázott a vízbe borult gyerekektől. Szerencsére jó volt a pályakezdő mentő „beugrója", odaúszott és élesben tehette le a vizsgát.

A 18 éves Vizkelety Krisztina csak most kezdte a pályát, máris életet mentett.
A 18 éves Vizkelety Krisztina csak most kezdte a pályát, máris életet mentett.

A felsőörsi lánynak nem kuriózum a móló és a Tagore sétány, amiről egyébként tudni kell, hogy az elmúlt években gyönyörűen kiépült, mediterrán pontja lett az országnak. Ezres tömegek sétálnak a borhét helyszínén. A mólón három hajótársaság kínálja sétaútjait, a „marketinges" a járókelő elé toppan és már sorolja is kérdezetlenül a kedvezményes utakat. Az órás út egyébként körülbelül 1300 forintjába kerül egy felnőttnek. De a puszta séta miatt is jönnek a kiránduló tömegek, hiszen generációk nosztalgiáját testesíti meg ez a hely. Lelke van a padoknak, a házak szinte lélegeznek, mint az évszázados fák, zenél minden és ösztönösen dúdolni kezdjük mi is az ismert dalt, ami szerint ez az hely, ahol mindig boldogok voltunk.

 A hamburger 350 forint, a pizza 500,
a csapolt sör korsója 350, a palacsinta 90–100,
az egytálétel pedig 700–800 Almádiban.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődhet a beruházás

Győr- Sashegy - Ünnepélyes keretek között Győr-Sashegyen lerakták a 9,5 milliárd forintos… Tovább olvasom