Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Bal kézzel is megy a gyöngybetű

Győr-Moson-Sopron - A korábban elterjedt átszoktatás ma már tilos a balkezes gyerekeknél, de nincs is rá szükség: ugyanolyan ügyesek, mint a jobbkezesek, a jó minőségű eszközökre azonban oda kell figyelni. Ma van a balkezesek világnapja.
A világon körülbelül minden tizedik ember balkezes, nekik nemcsak a kezük, hanem az agyuk is másképp működik: a balkezeseknél a jobb, a jobbkezeseknél a bal agyfélteke a domináns. Ez a mélyen gyökerező ok a magyarázat arra, miért nem szabad ma már átszoktatni a gyerekeket a jobb kezükre.

– Régen ez megszokott gyakorlat volt, ma azonban már az a hivatalos álláspont, hogy a kisgyerekeknek azt a kezét kell ügyesíteni, fejleszteni, amelyiket ösztönösen használja – mondja Ferenczi Szidónia, a győri Gárdonyi-iskola tanítónője, akinek osztályában minden évben akad egy-két balkezes nebuló.

Balkezesek az interneten
Magyarországi Balkezesek Egyesülete (a balkezes gyerekek problémái, tanulmányok): www.balkezesek.hu, www.balkezes.lap.hu, www.balkezes.hu.
– Ők ugyanolyan szépen megtanulnak írni, rajzolni, mint a többiek, az egyik balkezes kisfiú az osztályomban még szépíró versenyen is indult. Egyedül nekem van nehezebb dolgom, amikor egy-egy műveletet meg kell mutatnom a kicsiknek, és a másik oldalról kell követnem a mozdulataikat...

A tanítónő szerint ma már nem nagyon okoz gondot a sokak számára ismert maszálás sem, ehhez azonban odafigyelés és jó minőségű eszközök kellenek.

– A balkezeseknél különösen fontos a helyes kéz- és testtartás, azazhogy ne a teljes kézfejükkel takarják a szöveget, a nem író kézzel rögzítsék a füzetet, és egyenes háttal üljenek. Nemcsak az iskolai padoknál, hanem az otthoni íróasztalnál is lényeges, hogy megfelelő magasságban üljön a kisgyerek: a comb és a lábszár nagyjából derékszöget zárjon be, s mindkét talp leérjen a földre – hívja fel a figyelmet Ferenczi Szidónia. A szülőknek nem árt figyelnie arra is, hogy a fény a megfelelő oldalról, azaz jobbról érkezzen az íróasztalra. (Sajnos ebből a szempontból a balkezes gyerekek az osztálytermekben – érthető okokból – hátrányban vannak...)
Mindez azonban mit sem ér, ha nem megfelelő a ceruza, a toll.

A győrsági Nyitrai Zsolt sokáig váltva használta a két kezét; négyéves kora után vált egyértelművé, hogy balkezes. Fotó: Szük Ödön
A győrsági Nyitrai Zsolt sokáig váltva használta a két kezét; négyéves kora után vált egyértelművé, hogy balkezes. Fotó: Szük Ödön


– A HB-snél puhább ceruza nagyon maszálódik, s ebből egyébként is érdemes jó minőségűt venni. Ma már kapható olyan ceruza, amelynek a külső része és a hegye is speciális, műanyagtartalmú, s könnyebb vele dolgozni. Tollválasztáskor is érdemes minőségit venni, ami biztosan nem folyat – mondja a tanítónő.

Sokan nem gondolnak bele, hogy a balkezesek nem egyszerűen a másik kezükben fogják, amit a többiek a jobban, de az egyes eszközök kiképzése megnehezítheti az olyan mindennapi műveleteket, mint például a vágás. A számos, kifejezetten balkezeseknek gyártott tárgy között van többek között számítógépes egér, ceruzafaragó, olló, dugóhúzó és konzervnyitó. Körbenéztünk Győrben, így iskolakezdés előtt vajon milyen, balkezeseknek kedvező termékeket találunk. Ollót többfélét is tudtak ajánlani a papírboltokban, s találtunk speciálisan kialakított, kifejezetten bal kézbe való rostirónt is – a hagyományosakkal azonos áron.

Mielőtt azonban bárki elrohan és megveszi csemetéjének a balkezes ollót, érdemes alaposan megfigyelnie a gyereket, a „tiszta" balkezesek ugyanis jóval kevesebben vannak, mint a bal kézzel írók. Volt olyan anyuka, aki például hiába szerezte be a praktikus speciális ollót kislányának, csak később fedezte fel, hogy a gyerek ugyan bal kézzel ír és eszik, vágni, pingpongozni, kulcsot forgatni azonban csak jobb kézzel tud...

Híres balkezesek
A nevezetes balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit (utóbbiak kétkezesek voltak), Csontváry Kosztka Tivadart, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Goethét, Nietzschét, Einsteint, Albert Schweitzert, Jimi Hendrixet, Petőfi Sándort, Papp Lászlót, Puskás Ferencet, a ma élők közül Paul McCartneyt, Stinget, Bob Dylant, Tom Cruise-t, Bruce Willist, Brad Pittet, Rafael Nadalt, Nagy Tímeát, Benedek Tibort, John McEnroe-t... Az Egyesült Államokban, ahol Bill Clintonnal bezárólag szinte mindegyik elnök balkezes volt, immár biztos, hogy a következő elnök is az lesz, ugyanis mindkét jelölt az.


Olvasóink írták

 • 7. georgbb 2008. augusztus 14. 08:50
  „Szerencsére sok gondom nem akadt az írás elkenésén kívül a balkezességgel. De most már tudom, hogy az olló miért is nyomta mindig a kezem...:-)
  Műszaki rajzolásnál sem éreztem a hátrányát.”
 • 6. kr5 2008. augusztus 14. 00:09
  „A balkezes vonalzón jobbról-balra nőnek a számok, mert így könnyebb vele vonalazni. Egyébként sajnos valóban nem találkozni balkezeseknek szánt, normális használati eszközökkel. Én balkezes konzervnyitót keresek évek óta ....reménytelenül.”
 • 5. georgbb 2008. augusztus 13. 22:05
  „Milyen a balkezes vonalzó?
  Kérdezi egy balkezes, aki még egyetlen egy balkezeseknek szánt tárggyal se találkozott...:-)”
 • 4. miracle 2008. augusztus 13. 22:04
  „Én egyformán ügyes vagyok mind a két kezemmel, ballal is remekül tudok recskázni.”
 • 3. Paszuly 2008. augusztus 13. 15:05
  „Én is balkezes vagyok, de mégis normális vonalzót és ollót használok, mert kicsinek ezeket tanultam meg használni! Az egeret és jobb kézzel fogom, és így végülis a jobb kezemmel sem és a jobb kezemmel sem vagyok olyan ügyetlen! De azért van hátránya a balkezességnek is ám, mindig elmaszálom az írásom, ha nem jó fajta a tollam!!!”
 • 2. Josh 2008. augusztus 13. 13:17
  „Csatlakozom mirrorhoz! :)

  Hadd legyen egy szkeptikus megjegyzésem a cikkhez: én nagyon balkezes vagyok. mégis úgy vélem, hogy a balos eszközöket jobbkezesek találták ki...
  Mindent bal kézzel csinálok, de sosem tudtam használni a balkezeseknek szánt eszközöket, élén az ollóval, meg a fordított vonalzóval. Nem okoz gondot a vezetés, az egér használata, a szépírás (szerintem kifejezetten szépen írok- ha akarok...).
  A jobbkezes ollót ugyan furán fogom, az ujjaim meg tintásak olykor, de balkezesként a balkezes eszközöket nagyon felesleges dolgoknak tartom. Érdekelne, hogy mások hogy vannak ezzel...”
 • 1. mirror 2008. augusztus 13. 11:02
  „üdv minden balkezesnek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a tető: meszelnek, takarítanak, költöznek

Tápszentmiklós - A hároméves Attila boldogan mutatja új helyét abban a szobában, ahová nemrég még az… Tovább olvasom