Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Baktériumgátló padlót fejlesztettek ki

A Graboplast szakemberei a vállalat által szabadalmaztatott technológia segítségével olyan új speciális padlót fejlesztettek ki, amely fertőtlenítő hatásával egyedülálló módon eltünteti a kórházakban szerezhető baktériumokat.

A terméket a szakma Innovációs Nagydíjjal jutalmazta Chicagóban – derül ki a győri cég hétfői közleményéből.

A Grabo Silver Knight névre keresztelt speciális padló fertőtlenítő hatását a nanoezüst- és nanotitándioxid-részecskék alkotta egyedülálló kettős védelmi rendszer biztosítja. Az antibakteriális hatás mindenféle vegyszer használata nélkül érhető el, köszönhetően az ezüstionoknak, amelyek blokkolják a sejtcellaosztódást, és megszakítják az enzimek tápanyag-továbbítását.

A titándioxid pedig felgyorsítja a káros baktériumok és a szerves szennyeződések gyors lebontását egy kémiai oxidációs folyamattal úgy, hogy a szerves és szervetlen anyagokat szétbontja nem káros összetevőkre. A folyamathoz mindössze normál nappali fény elegendő. Így a Grabo Silver Knight öntisztító tulajdonsága következtében az egészségügyi intézmények takarítási ciklusai jelentősen meghosszabbodnak, kevesebb tisztítószer használata mellett a padlóburkolatok is kevésbé használódnak el.

A győri székhelyű vállalat fejlesztői arra is rájöttek, hogy a nanoanyagok használata lehetővé teszi a levegő minőségének javítását is, ugyanis fotokatalízis segítségével a szagok (például a nikotin és a formaldehid) ártalmatlan összetevőkre bonthatók. A Grabo Silver Knight segít javítani a levegő minőségét is.

Kórházi eredetű baktériumok, vírusok és gombák következtében évente közel százezer ember hal meg szerte a világon (forrás: The Centers of Disease Control and Prevention). Ezt támasztják alá az Egyesült Államokban az EMSL Analytical Inc. Intézetében, valamint a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetében végzett szakértői vizsgálatok is. A betegekre fordítandó kevesebb költség mellett rövidebb kórházi tartózkodással alacsonyabb kórházi halálozási kockázatot, vagyis biztonságosabb kórházi környezetet lehet teremteni.

Olvasóink írták

 • 4. fióka 2010. június 25. 13:03
  „Baktériumgátló padlót fejlesztettek ki-->lesz*rom”
 • 3. buggyant 2010. június 22. 08:59
  „:) gondoljátok hogy ezt majd magyar kórházak meg tudják fizetni? Ugyan már.... ha takarítónőre nem futja a wcfronton...”
 • 2. KokomoeJoe 2010. június 22. 01:21
  „Igen ez mar haladas, Chicagoban dijaztak. Ezutan mi lessz ? Amerikaban is nyitnak uzemet, mert igy lessz vilagsiker.”
 • 1. Prérifarkas 2010. június 21. 22:48
  „Ez tök szép, jól hangzik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatásból korszerűsítenek Téten

A 4,6 millió forintos támogatásból továbbfejleszthetik a Tét városközpontjában álló Kistérségi… Tovább olvasom