Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Bakonyszentlászló nem fél a nagy hótól

A bakonyi térség megyénkhez csatlakozott községei rugalmasabban kezelik a hóhelyzetet, mint a sík vidéken élők.
A bakonyi térség megyénkhez csatlakozott községei rugalmasabban kezelik a hóhelyzetet, mint a sík vidéken élők: azt, ami most van, még úgyszólván nem is tekintik hónak. A térség legnagyobb községe, a kétezres lélekszámú Bakonyszentlászló közlekedési viszonyai javultak a csatlakozással, az odavezető utak viszont keskenyek és hóviharban járhatatlanok. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a nagyobb cégek kerülik a térséget. Munkahely nincs, ezért a népesség egyre fogy.

Bakonyszentlászló környékén már tegnapelőtt délután is csúsztak az utak a hó miatt. Itt a lakosság teljes nyulgalommal fogadja a hirtelen beköszöntő teleket, hiszen évtizedekig Veszprémbe vagy Zircre járt hétköznapi ügyeit intézni és a Bakony szerpentinjéhez szokott. A 2002-es csatlakozás után a község közlekedési viszonyai javultak: a Kisalföld Volán menetrendje emberbarátibb. Igaz, aki például Fenyőfőn él, az továbbra is csak naponta háromszor mehet el otthonról, a helyi járat ugyanis csak ennyiszer indul Bakonyszentlászlóra, ahonnan jobbára Győrbe visz tovább a lakók útja.

A havazásnak örvendő bakonyszentlászlói gyerekekkel már hétfőn sem lehetett bírni, kicsengetéstől becsengetésig tartott odakint a hócsata, míg például a győri irodákban dolgozók semmit nem vettek észre az első hóból. Frankó Ferenc, a község polgármestere elmondta, Bakonyszentlászló felkészült a télre: a főutakon az állami közútkezelő, az egyéb szakaszokon pedig egy helyi vállalkozó takarítja a havat a körjegyzőség területén. Ez nem kevesebb, mint tizenkilenc kilométer belterületi és hat kilométer külterületi utat jelent, így a tavalyi hókotrás egymillió forintjába került az önkormányzatnak. A körjegyzőség szeretné elérni a közútkezelő támogatását, főként arra tekintettel, hogy a megbízott vállalkozó a főutakon is takarít, amikor egyik faluból a másikba tart.

A téllel összefüggő automatizmus egyébként a szomszédos Bakonygyirótnak is segítséget nyújt, mivel a száznyolcvan lakosú község útjain a kétezer fős „nagytestvér" autósai garantáltan áthajtanak.
Ha beköszönt az igazi tél, nyilván hálásabb dolog Győrbe járni, mint Veszprémbe a bakonyi utakon. Az idősebbek mégis szívesebben intézték ügyeiket a megszokott helyen, a legjobb példa a váltás nehézségeire a megyei kórház, amelynek labirintusában még a győriek is gyakran eltévednek. Ugyanakkor – amint azt a község remélte – a közlekedés javult, a Kisalföld Volán gyakrabban indít járatot és ma már az emberek nagy része Győrben dolgozik. A polgármester szerint sajnálatos módon ezerötszáz munkahely szűnt meg húsz év alatt és a munkanélküliség hét-nyolc százalékos Bakonyszentlászlón. Nincs fűrészüzem, nincs bauxitbánya, nincs téglagyár: cégek egész sora szűnt meg a rendszerváltás után, a dolgozók ma jó esetben a győri ipari parkban keresik kenyerüket.

Emiatt sajnos a falunak nincs népességmegtartó ereje. A polgármester reméli, hogy a 2006-ra ígért beruházás – a közútkezelő által megpályázott útszélesítés – segít ezen, mert korszerűbb utakon a cégek is szívesebben jönnek Bakonyszentlászlóra munkahelyet teremteni. Pedig varázsából mit sem vesztett a térség, aki a Bakonyba megy, az nagy valószínűséggel itt száll le a vonatról, s innen indulva keresi fel Cseszneket, az Ördöglyukat, a Cuha-völgyet vagy Gézaházát. Kósa Ernő nyugdíjas erdőmérnök a Bakonynak szentelte életét, szerinte a környék egyik legfőbb előnye a tiszta levegő.

Ipari üzem nincs a térségben, a jellemzően északnyugati széljárás pedig az ártalmatlan levegőjű Pápa felől fúj. A Bakony szerelmesei most is ezrével látogatják a községet és három-négy család él a vendégek elszállásolásából. Kósa Ernő szerint szilveszterre már most lefoglaltak minden szobát, reménykedve abban, hogy esni is fog. Mert a fehér Bakonynál kevés szebb dolgot találunk a Dunántúlon, ennek persze hátulütője, hogy ha nagy a hó, akkor itt áll meg először az élet. Az erdész jól emlékszik az 1962-es helyzetre. A téesz nem tudta betakarítani a kukoricát, ezért hiába volt ijesztően hideg a tél, a vadállatokat nem kellett etetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilekkel induló kispártok?

Több ciklus óta a választások előtt egy évvel ismert, vagy legalábbis nagy valószínűséggel sejthető volt, ki indul Győr polgármesteri székéért. Ez most nincs így, bár lakossági fórumokon, baráti beszélgetéseken egyre többször szóba kerül, kik közül kerülhet ki jövő ősszel Győr vezetője. Számos forgatókönyv létezik minden pártban. A Kisalföld legutóbb a nagy pártok lehetséges jelöltjeit mutatta be. Tovább olvasom