Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Bakonypéterd kontra mozgóárusok

Illegálisan, bejelentés és engedély nélkül, „négy kerékről”, autóból árulja a kenyeret Bakonypéterden egy szigetközi pékség.
Mozgóárusok, mindenféle cikkel, propán-bután gázpalackot kínálók jelennek meg rendszeresen Bakonypéterden. Virágozzon minden virág – vallja Mázi László polgármester... Persze hogy mindenkinek meg kell élni, ez igaz, de az önkormányzat elsősorban és mindenekelőtt a saját polgárainak az érdekeit védelmezi. Kötelessége ezt tenni. Fizessen helypénzt, ha szerény összeget is, a mozgóárus, hogy érdekelt legyen az önkormányzat is, s ha az önkormányzat érdekelt, akkor a helyi lakók is. Ebből a meggondolásból szólította fel a jegyző azt a bizonyos szigetközi pékséget, amelyik egyebek között a Bakonyba is áttette kereskedelmi értelemben székhelyét: vagy rója le a maga részét a községnek, vagy hanyagolja Bakonypéterdet.

A helyi boltot védik

– Kit érdekelnének a mozgóárusok? Csak hogyha a végén nem éri meg a mi boltosunknak, hogy nyitva tartson, hogy egyáltalán fenntartsa a boltot, akkor bezár, az itt lakók pedig mehetnek megvenni a kenyeret, lisztet, sót, ahová akarnak – mondja Mázi László polgármester. – Az ellátásról nekünk, az önkormányzatnak kell gondoskodni. A mozgóárusokra nem lehet alapozni, ők akkor jönnek, amikor tetszik nekik. Ilyen meggondolásból léptünk fel az alkalmi árusokkal szemben.
A 46 éves Mázi László a rendszerváltás óta polgármestere a kisközségnek. Kezdettől fogva társadalmi munkában látja el posztját.

Kertben a szennyvíz

Gondokról, tervekről beszélve a polgármesterrel elsőként a csatornahálózat hiányát említi. „Amikor könnyebben lehetett volna megvalósítani, a helybelieknek nemigen kellett. Ott volt a szövetkezet, két üveg sörért készségesen megjelent a szippantóautójuk. Később már azért nagyobb ára volt, 2500 forintot kértek a szolgáltatásért, ma viszont 30–40 ezer forintért jelenik meg a portákon Győrből az autó. Egyszerűbb kivezetni a kertbe. Ezzel szemben viszont az önkormányzatnak fel kell lépnie a közösség érdekében.

Név szerint egy bejelentést kaptunk, kemény lépésre számíthat mindenki, aki megsérti a közegészségügy szabályait. Ebben az egy bizonyos esetben nem az én jogom volt intézkedni, hanem a jegyzőé, a család azzal védekezett, hogy csőtörés miatt észlelik a környezetükben a szennyvizet. A megoldás mindenképpen a csatornahálózat kiépítése lenne. A tervünk megvan hozzá... Három kilométerre vagyunk Veszprémvarsánytól, egy átemelőre lenne szükség és a hálózat megépítésére. Százhúszmillió forintból megoldható és ehhez az önrészt is elő tudjuk teremteni. Várjuk az alkalmat, amikor pályázati támogatáshoz juthatunk" – mondta Mázi László.

A ravatalozó megépítéséhez viszont nem vár mástól segítséget a falu, megépíti a maga erejéből, és egy takaros, már az európai uniós követelményeknek is megfelelő játszóteret is szeretne Bakonypéterd, s egy könyvtárhelyiséget, amelyikből internetezhetnének a helybeliek. Iskolája nincs a községnek, van viszont falugondnoki szolgálata. A helyi idős emberek a megmondhatói, mekkora segítség és könnyebbség számukra, hogy van, aki beszerzi számukra a gyógyszert, megveszi a boltban, ami nagyon kell, és delente viszi az ebédet. A község polgármestere a mentőknél 12 órás szolgálatokban van, ám ha azt leteszi, az otthoni dolgokon töri a fejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetne híd Sziget és Révfalu között

Másfél, kétmilliárd forintból lehetne híd a Mosoni-Dunán, amely összeköti Szigetet és Révfalut. Nem volt olyan választás, ahol ne ígérte volna meg a politika a hidat, ráadásul tíz éve készült is terv erre; most leporolták a papírokat. Győrnek, s ma már a Széchenyi-egyetemnek is elemi érdeke, hogy megépüljön – és ne újabb tíz év múlva. Tovább olvasom