Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Bakancslistája lett a 3 éves, beteg győri kisfiúnak

Mi lehet fájdalmasabb és szentebb cél ennél: megszépíteni egy hároméves kisfiú utolsó hónapjait. A győri Horváth Dominikot – akinek őszi, ETO-s kezdőrúgására sokan emlékezhetnek – nem tudják megmenteni. A bakancslista Herr Orsi látogatásával kezdődött, s repüléssel folytatódik.

Az idő már messze elvitte a tavalyi húsvét emlékét, amikor a kétéves kisfiú, Horváth Dominik szaladni tudott. Majd jöttek a rosszullétek, július elején daganatot operáltak ki az agyából és újra tanították járni. Mostanra megint futott, a beszéde is alakult, s talán emlékeznek: ősszel segítettünk neki abban, hogy – igazi sportrajongóként – megadhassa a kezdőrúgást az ETO–Pápa meccsen. S mivel a kezelés felemésztette a családi kasszát, a Jóakarat Hídja is támogatta őt.

 
Dominikon semmi nem látszik, most csak a műszer mutatja ki, hogy mekkora a baj. Fotó: Mészáros Mátyás
Dominikon semmi nem látszik, most csak a műszer mutatja ki, hogy mekkora a baj. Fotó: Mészáros Mátyás

 
A vérképek biztatóak voltak és még a márciusi MRI-vel sem volt semmi baj, pár napja mégis rossz eredményt közöltek a szülőkkel. A kisagyban több daganat is növekszik, a kisfiú műthetetlen, s a kezelést – ami az orvosok szerint csak szenvedést okozna – nem javasolják. Különleges gyógyszert kap, ami lassíthatja a folyamatot. A szülőknek megmondták: két- három hónapig élhet még a kisfiuk, jobb esetben pár hónappal tovább, a szervezet reakciójától függ. A szülőket a „bakancslista" élteti.

– Nem lehetek gyenge – vall érzéseiről Horváthné Bihari Rita. – De a harc már nem arról szól, hogy orvostól orvosig toljam szegényt, hanem hogy minél több élményt adjunk neki, mert kevés az idő. A vége ami egészen biztos, de nem tudhatjuk azt sem, lebénul-e teljesen vagy részlegesen, s mennyit mutathatunk meg neki a nyárból. Annyi mindent akartunk, s szinte minden elmaradt – száraz szemekkel mondja ezt az erősnél is erősebb édesanya, aki Dominikért és a testvérért, Violáért tartja magát.
– Este már nem bírom, rám tör a sírógörcs. Halálosan elfáradunk, annyiszor meséljük el, s végül nem tehet mást a legjobb jóakaró sem, mint sajnálkozik. S kimondom naponta százszor, hogy a gyerekem meghal, és hogy nem éri meg a negyedik évét. Hogy mindhiába diadalmaskodott és mindhiába erőlködött hősiesen egy éven át, mert valamiért rosszat tehetett a sorsnak. Jó lenne elterelni a gondolatot, amíg csak lehet, de ha nem mondunk ki dolgokat előre, akkor majd egyszerre zuhan ránk. És nekünk Viola miatt is erősnek kell lenni – utal a nagyobb testvérre az édesanya.

Dominik igazi gyermek, huncut mosolyával megmelengeti az ember szívét. Fotó: Mészáros Mátyás
Dominik igazi gyermek, huncut mosolyával megmelengeti az ember szívét. Fotó: Mészáros Mátyás


– Ő most megy iskolába. Ragaszkodó mintatestvérek. Viola nagyon meg fog törni. Most úgy gondolom, hogy majd valahogy elmondjuk neki, de elképzelni sem tudom, hogyan. Tavaly még elhitte, hogy ki kell venni egy kis bogarat a Dominik buksijából – avat be a sorsukba.
Dominik nem látta a tengert. Sokat viszik a strandra, végre megszűnt a víziszonya. Igyekeznek minél többször állatkertbe menni vele, s beindult a jóakarói gépezet, mert a kicsiny bakancslista láttán ismerősök sora lesi a Facebookon Dominik utolsó kívánságait. Máris itt járt nála a kézilabdás Herr Orsi, napokon belül a Barátok közt stúdiójába látogathat Dominik, a Kisalföld pedig sétarepülést szervez számára. De érdeklik a tűzoltók, a rendőrautók, otthon kedvenc játéka a kisvonat.

Lekuporodik a földre, autói mellé, felnéz, nevet, s huncutságával megmelengeti az embert. De szülei érzik, hogy a járása rosszabb lett, s fájdalmai vannak. S mintha csak sejtene valamit, anyás lett, bújik, fel kell venni, és azt kell mondani, hogy „nincs semmi baj". Június 28-án lesz hároméves, egy Kisbér melletti faluban, rokonoknál tartják az ünnepséget. Hatalmas zsúr lesz ugrálóvárral, tortával, éljenző vendégsereggel, hogy az ember szíve bele ne szakadjon.

Herr Orsolya válogatott kézilabdázó

– Soha nem fogom elfelejteni Dominikot. Két órát játszottam vele és a testvérével. Az ember ránéz, s ha nem tudja, mi a valóság, nem hinné el, hogy bármi baja is van. Nagyon vagány kisfiú, erős és vidám. Én nem szeretnék nagyon szomorú dolgokat mondani, a csodában bízom és csodát kívánok neki.

A Facebookra is felkerült a kép Herr Orsolyával, mivel Dominik már most sportrajongó.
A Facebookra is felkerült a kép Herr Orsolyával, mivel Dominik már most sportrajongó.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc Győrbe érkezik csütörtökön

Dr. Neupor Zsolt a DK önkormányzati képviselője lakossági fórumot tart 2014. június 12-én 17 órakor… Tovább olvasom