Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Bajnai: Szerepet nem osztok ki

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője csütörtöki győri látogatásakor adott interjút a Kisalföldnek; szinte napra pontosan fél évvel egy korábbi, hasonló beszélgetés után. Ami tanulság: még mindig ugyanazokat a köröket futják Gyurcsánnyal, de megérkeztek a videók is...

– Fél éve ugyanennél az asztalnál ültünk. Ha össze kell hasonlítani az akkori és a mostani helyzetünket, messze én jövök ki jobban...

– Az ön helyzetét nem ismerem, de azt tudom, amikor egy éve arra vállalkoztam, hogy visszatérek a politikába, még viccelődtünk is: feladhatnék egy hirdetést, hogy „kezdő pártpolitikus, miniszterelnöki gyakorlattal, társakat keres...". Ma sokkal tapasztaltabb vagyok, kevesebb az illúzióm. De a hitem nem változott. Meggyőződésem, hogy Magyarországnak változás kell.

– Nem ezért jobb nekem, hanem például azért, mert nem kell magyarázkodnom semmilyen videó miatt. Komolyan: a bajai botrány után meg sem karcolta önöket, hogy a Fidesz biztosan talál fogást a kislétai filmjükön?
– Aki megnézi a teljes, vágatlan, négyperces videót, az belátja, hogy ilyet még Quentin Tarantino sem tudna rendezni...

Bajnai Gordon: ˝Az elmúlt egy év tanulsága éppen az, hogy a legtöbbet azzal ártunk, ha magunkkal foglalkozunk.˝ Fotó: H. Baranyai Edina
Bajnai Gordon: ˝Az elmúlt egy év tanulsága éppen az, hogy a legtöbbet azzal ártunk, ha magunkkal foglalkozunk.˝ Fotó: H. Baranyai Edina

– Ön szerint hányan hisznek maguknak?
– Egyre többen. Tudja, megfigyeltem az elmúlt években, hogy a Fidesz-pártközpontban van egy titkos kézikönyv: abban az első számú szabály, hogy bármit meg lehet tenni a hatalomért. A kettes pedig: ha lebuksz, akkor azonnal kend rá az ellenfeledre. Ez engem csak annyiban zavar, hogy most is erről beszélünk és nem a polgárok problémáiról, az egykulcsos adóról, az elvándorlásról, az elszegényedésről, arról, hogy Magyarország sokkal többre képes.

– Azért önök is gondoskodnak arról, hogy másról is lehessen
beszélni: a Bajnai–Gyurcsány–Mesterházy trióból a magyar sajtó és a humoristák jó ideje vígan megélnek. Meddig járják még a násztáncot, miért nem lehet megmondani, hogy Gyurcsánynak milyen szerepet szánnak: a vőfély lesz, esetleg az após szerepét szánják neki? Vagy meghívót sem kap? (Az interjú másnapján Gyurcsány Ferenc egy interjúban ultimátumot adott: december 10-ig döntsék el, kell-e a DK az összefogáshoz – a szerk.)

– Az elmúlt egy év tanulsága – amellyel az interjút is indítottuk – éppen az, hogy a legtöbbet azzal ártunk, ha magunkkal foglalkozunk. Én nem üzengetek, nem osztok szerepet sem senkinek.

Aki megnézi a teljes, vágatlan, négyperces videót, az belátja, hogy ilyet még Quentin Tarantino sem tudna rendezni...
– Pedig tisztességes lenne pontot tenni az i-re azokkal a „mezei" jelöltekkel szemben is, akik az Együtt, az MSZP vagy a DK színeiben bevállalták az indulást – mondjuk ki: itt, a megyében eddig nem túl kecsegtető eséllyel. Ők a saját bőrüket viszik vásárra.

– Én egy éve azon dolgozom, hogy legyen egy széles ellenzéki összefogás. Persze követtem el hibákat is. De megkérdőjelezhetetlen tény, hogy ez idő alatt az összefogást építettem: eddig hat szervezetet hoztam össze egy kormányváltó szövetségbe. A Fidesz-rezsimmel szemben jelenleg ez az egyetlen erős pólus van, mintegy harmincszázalékos támogatottsággal. Erre a szövetségre tud szavazni az, aki változást akar. Ehhez a szövetséghez lehet csatlakozni annak, aki a célokkal egyetért.

– De az Együtt-PM-nek egykoron mért két számjegyű támogatottsága már a Holdon van: hol, kiket és miért veszítettek el?
– Amikor tavaly októberben mértek, még nem voltunk párt. Azóta létrehoztuk azt a pártszövetséget, amely a modern, polgárosodni vágyó Magyarország politikai centrumában a természetes választás mindazoknak, akik kiábrándultak az Orbán-rezsimből, de ettől még nem választják a szocialistákat sem. Azoknak a törekvő embereknek, akik nem ideológiát keresnek maguknak, hanem megoldásokat. Mi tudjuk legnagyobb eséllyel megszólítani a bizonytalanokat és hazahívni vagy itthon tartani a fiatalokat.

– Ha fél év múlva megint erre jár, mit remél, milyen pozícióban várja majd a kérdéseinket?
– Addigra túl leszünk a választásokon és arról fogok önökkel beszélni, hogyan fejezzük be az örökös politikai polgárháborút, hogyan teremtünk új kiegyezést, hogyan indítjuk be a gazdasági gyarapodást és tesszük rendbe a szétvert oktatást. De ehhez először győznünk kell jövő tavasszal. Le kell váltanunk azt a polipot, amelynek a feje Orbán Viktor és Simicska Lajos, és ezer csápjával szívja el Magyarország életerejét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg a Révai-gimnázium új, 100 millió forintos laborjait! - videó

December közepén vehetik birtokba a diákok a Révai-gimnázium vadonatúj, természettudományi laborjait. Tovább olvasom