Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Bajnai: Hazugságból ne épüljön politika

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány alapítója kedden vállalkozókkal találkozott Győrben és nyilatkozatot adott lapunknak.

- Mi a véleménye az ön ellen folytatott, a napokban felerősödött lejárató kampányról?

- Ismerve a Fidesz sokszor gyakorolt, külföldi tanácsadók segítségével tökélyre fejlesztett karaktergyilkos stratégiáját, nem lepett meg. Számítottam rá, hogy valami ilyen lesz. Az meglepett, hogy úgy tűnik, közpénzből finanszírozott álcivil kampányt folytatnak ellenem. Úgy tűnik, hogy a béketábor elindította a békeharcot, már csak az a kérdés: honnan van a békekölcsön? De nekem nem ezzel kell foglalkoznom, hanem azzal, hogy Magyarország minél több polgárának elmondjam, ne dőljenek be a hazugságoknak. Higgyék el, van remény, meg lehet szabadulni ettől a hazugságra épülő rezsimtől. Ha összefogunk, elérhetjük, hogy a hazugságból többé ne épülhessen politika. Annak mindenesetre örülök, hogy számos független vidéki napilap is így forrásokhoz jutott álcivileken keresztül a közpénzekből, mert ez talán erősíti a függetlenségüket, anyagi függetlenségüket, hogy majd független információkkal lássák el a választókat, amikor szükségük lesz arra.

- Gondot okoz, hogy úgy tűnik, az LMP kihátrál az Együtt 2014-gyel való összefogásból?

- Elsősorban egy választói összefogást kell megteremtenünk. Ezen dolgozunk, most ez a legfontosabb feladatunk. Messze van még a 2014-es választás. Az LMP-ben nagyon szoros szavazás volt erről, nagyon megosztott volt ebben a kérdésben az LMP, ami azt mutatja, magában a pártban is jelentős tábora van azoknak, akik úgy gondolják, mindennél fontosabb, hogy 2014-ben megszabaduljunk az ország esélyeit rontó kormányzattól és utána nyissunk egy új korszakot, amely egyébként az LMP törekvései között is szerepel. Azt gondolom, világossá tettük az elvi nyilatkozatunkban, hogy azok az elvek amelyek alapján szeretnénk az országot előre vinni, azokban minden olyan lényeges elvet, amit az LMP vall, magunk is vallunk és elfogadunk. Egyértelművé tettük, hogy a nemzet kérdésében újra kell egyesíteni Magyarországot a saját határain belül. Egyértelművé tettük, hogy véget kell vetni annak a huszonkét évnek, amelyben Magyarország nem számolt le a múltjával. Az ügynökaktákkal. Világossá tettük, hogy Magyarországon a gazdaság fejlődése csak úgy képzelhető el, hogy ha sokkal jobban építünk a fenntarthatóságra, a megújuló energiára, az energiatakarékosságra. Világossá tettük, hogy Magyarországon nem lehet hazugságból politikát építeni 2014 után. Le kell számolni ezzel a gyakorlattal, ami ezt a korszakot jellemezte. Jó néhány dolgot azt gondolom világossá tettünk, ami az LMP-nek is fontos és azt gondolom az LMP szavazóinak is fontos lesz ez. Ha az LMP szavazóinak többsége úgy gondolja, hogy összefogásra van szükség, akkor nyilván azt a párt is meghallgatja.

- Friss közleményük azt szorgalmazza, hogy az állam reklámokban buzdítson a választási regisztrációra. Tart attól, hogy sokan nem érzik ezt majd fontosnak? Mi indokolta ez a közleményt?

- A közleményt az indokolta, hogy most fogadtak el Magyarországon a parlamentben egy olyan törvényt, amely példátlan módon nem bővíti, hanem szűkíti a demokratikus részvételre való jogot. Ez a törvény nagyon pontosan fejezi ki a kormány filozófiáját, amely fél attól, hogy sokan mennek el szavazni. Minél kevesebben mennek el szavazni, neki annál jobb. Minél kevesebben mondanak ítéletet erről a kormányzásról, annál nagyobb esélye van, hogy megőrizhesse a mandátumát. Ezt jelenti a regisztrációs törvény és mi azt mondtuk, hogy ha sem a köztársasági elnök, sem az Alkotmánybíróság nem veti el azt az egyébként szerintünk alkotmánnyal szembemenő intézkedést, akkor viszont egy módon tudunk megszabadulni ettől a magyar szavazópolgárok elleni intézkedéstől, ha egyszer majd ősszel elmegyünk regisztrálni, mindannyian, nagyon sokan és utána regisztrált szavazóként elmegyünk és leszavazzuk azt a rezsimet, amelyik ezt bevezette és lehetőséget adunk arra, hogy egyszer és mindenkorra eltörüljük Magyarországon a regisztráció intézményét. Furcsa módon az ő szabályaik szerint kell akkor lejátszanunk a meccset, azért, hogy legyőzhessük őket és ismét tisztességes szabályok legyenek Magyarországon.

Kell azért kampányolni, hogy regisztráljanak a magyarok, mert nagy részük nem követik a választórendszer változásait, és nem szeretnek hivatalokba járni. Pont ezért találta ki a Fidesz a regisztrációt hogy nehezebb legyen elmenni szavazni, bíbelődni kellejen. Hogy sokaknak buszra kelljen ülni azért, hogy regisztrálhassanak, és akik munkaidőben nem jutnak el regisztrálni, mert fontos, hogy eltartsák a családjukat, azok kimaradjanak ebből. Azért, hogy akik bizonytalanok, ne dönthessenek az utolsó két hétben, mondjuk egy tévévita alapján. Ennek a dolognak a célja a távoltartás, a nehézségen a "macerán" keresztül.

Több olyan javaslatot is megfogalmaztunk, a kormány, az önkormányzatok és a munkaadók felé, amik könnyíthetik a választójogi részvételt, hiszen ez a dolog azt üzeni, hogy van, akire nincs szükség Magyarországon. Van, akiknek a szavazat nem kell ahhoz, hogy kormányozzák őket. Én pedig azt gondolom, hogy akkor működik jól az ország, ha minden egyes politikusnak muszáj figyelembe venni mindenkinek az érdekét, amikor kormányoz.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. november 29. 17:20
    „Bagoly mondja a verébnek,hogy ......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérrel, kutyafuttatóval újul meg a Tompa utca melletti zöldterület - fotók

Korábban távhővezetékek "csúfították" a gyárvárosi zöldterületet, mely hamarosan az ott élők igazi közösségi terévé válhat. Igaz, az új sportpályát már garanciálisan javítani kellett. Tovább olvasom