Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Bajnai Gordon győri kapcsolatai

Győr - Bajnai Gordon, Magyarország miniszterelnöke 2000-től gyakori vendég volt a megyeszékhelyen. Előbb a Graboplast, majd a Rába igazgatóságának tagja is volt. Jancsó Péter egykori Rába-elnök, jelenlegi Graboplast elnök-vezérigazgató nem hiszi, hogy előnyt élveznének a cégek a Bajnai-kapcsolatból.

Pontosan kilenc évvel ezelőtt nyilatkozott először Bajnai Gordon a Kisalföldnek. A helyszín egy elegáns budapesti szálloda konferenciaterme volt. Ekkor jelentették be, hogy a Wallis Rt. 25,1 százalékos tulajdoni részt szerzett a győri Graboplastban.

Bajnai ez idő tájt a Wallis Rt. vezérigazgatója, s ő képviseli a céget a Graboplast igazgatóságában. Megválasztására 2001. január 20-án kerül sor Győrben.

Bajnai első interjújában azt mondta lapunknak, a Wallis Rt. hosszú távú stratégiai befektetésként kezeli a Graboplast-részvények megszerzését. Bár Bajnai már régóta nem Wallis-vezér, a cég ma is tulajdonos a Graboplastban.

Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója régóta ismeri Bajnai Gordont. 1997-ben kérte fel, hogy legyen a Graboplast tanácsadója. Bajnai akkor tért haza Londonból, s tehetsége révén igen kapós volt a cégek körében. Tanácsadói és igazgatósági tagságával együtt Bajnai Gordon hét éven keresztül dolgozott a győri cégnek, a kapcsolat 2004-ben szűnt meg, amikor Bajnai megvált a Wallistól.

Bajnai Gordon a Graboplast, majd a Rába igazgatóságának is tagja volt.
Bajnai Gordon a Graboplast, majd a Rába igazgatóságának is tagja volt.

– Kínos, hogy éppen most kérdezik a véleményemet róla – kezdte mondandóját Jancsó Péter. – Ha nem ő lenne a miniszterelnök, akkor is ugyanezt mondanám, zseniális képessége van a pénzügyekhez. Képes három gondolatból egy struktúrát összerakni, vagy három struktúrából egy negyediket felépíteni. Kisfiús modora és megjelenése – jó a hanghordozása, jól tud beszélni – mögött egy kemény ember húzódik, aki végrehajtja az akaratát.

Kérdésünkre, hogy a Graboplast előnyt élvezhet-e a Bajnai-kapcsolatból, Jancsó Péter határozott nemmel felelt: – Ellenkezőleg, inkább hátrányunk származik ebből, ő ugyanis kínosan vigyázni fog arra, nehogy jogtalan előny juttatásával vádolhassák.

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon

A másik győri céghez, a Rába Járműipari Holdinghoz 2003 és 2005 között kötődött Bajnai Gordon, itt ugyancsak az igazgatóság tagja volt. Úgy került a Rábába Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, hogy a Graboplast Rába-részvénypakettjét a Wallis vásárolta meg. Jancsó Péter ekkor a Rába elnöki tisztét is betöltötte, így Bajnaival kétszeres munkakapcsolatot ápolt.

Véletlen vagy sem, mindketten együtt távoztak a Rábától. Jancsó elnöki, Bajnai igazgatósági tagsága 2005 őszén szűnt meg, mindketten önként mondtak le. Amikor Bajnai Gordon három hete a Kisalföldnél járt mint fejlesztési és gazdasági miniszter, így vélekedett arról a két győri cégről, amelyhez személyesen is kötődött: „Természetesen figyelem ezeket a cégeket s előrébb tartanak, mint az ország. Mégpedig azért, mert ezek a cégek megtették azokat a fordulatokat, amelyeket az országnak is meg kellene tenni, leépíteni és költségeket csökkenteni. Nem az tesz jót Magyarország polgárainak, aki elfedi a bajt, hanem az, aki szembesíti őket a problémákkal, s ezeket meg is oldja."

Olvasóink írták

  • 1. VJack 2009. április 17. 23:08
    „K. jó hír. :)

    A Rába és a Grabo is sikeresen landol a lejtő alján, ahová a rendszerváltás óta tart. Megköszönheti mindkettő a "csúcsmenedzsereinek", és ezek szerint Bajnai életművész és cégromboló úrnak is. Ezek az emberek abból élnek, hogy cégeket kormányoznak zátonyra és közben kisíbolják a vagyont. Sok ész nem kell hozzá, csak jókor jó pozíció és gátlástalanság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vények kerülnek az Ágnes-széfekbe

Győr - A győri Petz-kórház a Horváth Ágnes minisztersége alatt vásárolt, s most raktáron lévő… Tovább olvasom