Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Bajnai Gordon Győrben: `látszik a kiút a válságból´

A győri Széchenyi István Egyetemen és Rába-gyárban villámlátogatást tett Bajnai Gordon miniszterelnök.17 óra 25 perc - Bajnai Gordon látogatása a Rába-gyárban

A miniszterelnök a Rába-gyárban megtekintette az egyik gyártósort, kipróbálta a Járműgyártó Kft. egyik katonai járművét (melyet a magyar hadsereg számára gyárt a cég), s rövid megbeszélést folytatott Pintér István elnök-vezérigazgatóval.


Bajnai Gordon a Rába-gyárban. Fotók: H. Baranyai Edina.

A miniszterelnök győri látogatásának második, utolsó állomása a Rába Járműipari Holding Nyrt. volt, ahol egyébként az évtized elején igazgatósági tagként tevékenykedett. Pintér István elnök-vezérigazgató prezentációjában kiemelte: a cég valamennyi stratégiai piacán jelentős visszaesést élt meg tavaly, ennek ellenére mindhárom üzletáguk megőrizte nyereségességét. Mindezt úgy érték el, hogy nem kényszerültek érdemi létszámcsökkentésre, és 2,5 milliárdos beruházási programot hajtanak végre, részben uniós támogatással. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a céget nemzetközi élvonalbeli beszállítóvá tették, amely olyan partnereknek gyárt, mint a John Deere, a Claas, a Scania vagy a Volvo.

Bajnai Gordon azt hangoztatta: kormánya tévékenysége részben azt célozta, hogy a nyugatról keletre vándorló iparágak közül megállítsanak olyanokat, amelyek hasznosak az országnak és hagyományokkal rendelkeznek nálunk. Emellett a bürokrácia csökkentésére tett intézkedéseikről beszélt, mert „a hazai vállalkozásoknak kétszer annyit kell adminisztratív terhekre fordítaniuk, mint nyugat-európai versenytársaiknak".


16 óra 15 perc - "Lehet, hogy nagy volt a visszaesés a közelmúltban, de hiszem, hogy kilábalás annál jobb lesz hamarosan" 

"Pokoli nehéz éven van túl Magyarország" – kezdte beszédjét Bajnai Gordon miniszterelnök, a Széchenyi Egyetem VIP-termében.

"Ha egy válsággal kell szembenéznünk és megbirkóznunk, akkor felértékelődnek olyan korábban megszokott dolgok, mint a munka, a biztos egzisztencia, a család biztonsága.


Videó: Cseh Róbert.


Bajnai Gordon villámlátogatása Győrben

A válságot alaposan meg kellett ismerniük az embereknek Nyugat-Magyarországon is az utóbbi másfél évben, holott ennek a térségnek sikerült eddig a legjobban integrálódnia a nyugat-európai gazdasági folyamatokba.

"Az utóbbi egy esztendőben versenyképesebb lett az adórendszerünk, csökkent a bürokrácia"

Lehet, hogy nagy volt a visszaesés a közelmúltban, de hiszem, hogy kilábalás annál jobb lesz hamarosan. Ezt a bizakodásomat alátámasztja az is, hogy több nagy cég vezetőjével beszéltem az utóbbi hetekben, s ők is azt érzik, hogy már látszik a kiút a válságból" – folytatta értékelését a miniszterelnök.

Bajnai ezt követően kicsit direkt kampányba kezdett – hiába, közeleg az áprilisi választás... –, s megemlítette, hogy "az utóbbi egy esztendőben versenyképesebb lett az adórendszerünk, csökkent a bürokrácia, s jelentős befektetések történtek a hazai oktatásba".

"Győrben igazodik leginkább a piac valós igényeihez a felsőoktatás"

Mint köztudott, a győri egyetemen bő 10 milliárd forint értékben komplex egyetemfejlesztési program valósul meg, s Bajnai Gordon ezeket a fejlesztési projekteket tekintette meg csütörtök délután.

"Ha a vállalkozók azt kérdezik tőlem, hogy melyik magyar egyetemre érdemes figyelni, a győri Széchenyi Egyetemet ajánlom elsőként figyelmükbe. Mindezt nem az udvariasság mondatja velem; úgy vélem, hogy Győrben igazodik leginkább a piac valós igényeihez a felsőoktatás.

Itt kapnak kézhez a diákok olyan diplomát és nem utolsósorban tudást, amellyel nagyon jó eséllyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, majd meg is állják a helyüket" – mondta a Széchenyiről Bajnai Gordon.

"Sikerül az emberek munkába vetett hitét és a munka becsületét visszaállítani"

A leköszönő miniszterelnök végezetül arról beszélt, miszerint "Magyarország jövője elsősorban azon múlik, hogy sikerül az emberek munkába vetett hitét és a munka becsületét visszaállítani".

"Jelenleg az aktívkorúak csupán 56 százaléka dolgozik, s ez elképesztően alacsony szám. A gazdaság talpra állításához ennél sokkal nagyobb foglalkoztatottságra van szükség.

Ez irányban az első lépések az utóbbi egy esztendőben megtörténtek, s ennek folytatása a következő kormány egyik legfontosabb feladata lesz" – mondta végszóra Bajnai Gordon.

Egy kis terepszemle Molnár Csabával és Borkai Zsolttal

A miniszterelnök ezt követően Molnár Csaba, Borkai Zsolt és a Széchenyi Egyetem vezetőinek társaságában rövid terepszemlét tartott az egyetemi projektek építkezésénél.

Úgy tudjuk, Bajnai Gordon ezt követően a Rába gyárban is rövid látogatást tett.


Borkai Zsolt: "Győr mer nagyot álmodni"

"A város és az egyetem között nagyon jó kapcsolat alakult ki az utóbbi időben. Számomra egyértelmű, hogy a város sikere az egyetem sikere, s az egyetem sikere a város sikere is egyben.

Győrben merünk nagyot álmodni, s ez jól látszik a fejlesztések, a megvalósult tervek sikerén.

Hisszük azt is, hogy a válság nem tart örökké, s a felívelő gazdaságban egyre többen találnak ismét munkát" – mondta Borkai Zsolt a Széchenyi Egyetemen.

Győr polgármestere végezetül utalt a "Védd a hazait" győri kezdeményezésről, s az épülő Jedlik hídra is ("fél év múlva remélhetőleg már rövidebb úton is megtudjuk majd közelíteni a győri egyetemet"). Korábban:

15:40 - Az épülő Jedlik hidat is megtekintette a delegáció.

15:35 - Bajnai, Borkai, Molnár és dr. Szekeres Tamás, az egyetem rektora együtt szemlélték meg az egyetemen történt fejlesztéseket.

15:08 - Bajnai Gordon megérkezett Borkai Zsolt és Molnár Csaba társaságában a Széchenyi Egyetemre - adta hírül a kisalfold.hu munkatársa.

Úgy tudjuk, az egyetemfejlesztéshez kapcsolódó programon felszólal dr. Szekeres Tamás rektor, Borkai Zsolt polgármester és Bajnai Gordon miniszterelnök is.

A rendezvényen részt vesz továbbá dr. Molnár Csaba miniszter.

A program részeként, a beszédeket követően a miniszterelnök megtekinti az egyetemi beruházás előrehaladását, majd az új győri híd építéséről tájékozódik az építés helyszínén.

A kisalfold.hu online tudósít a miniszterelnök győri látogatásáról.

Olvasóink írták

136 hozzászólás
 • 136. lebeke 2010. március 11. 13:42
  „19. szocdem 2010.03.05. 12:59

  "Miért is kellene visszakapnod bármit, amit adóba fizetsz???? " -Rosszul tudom, hogy amit adóba befizetek, abból is működik az ország? Vagy akkor miért kell adót fizetni?

  "Ha nincs akkora jövedelmed, hogy magadon és a családodon kívül mást is eltarts, akkor miért is kell adóznod???" -Már bocsánat, de akkort mit vonnak le a fizetésemből havonta? Ilyen-olyan járulékokat meg miegyebeket. Vagy az nem adónak számít? Valahol a közösbe megy az is!Vagy nem? Zsebre teszik? Vagy mit csinálnak vele? És az, akinek adót kéne fizetnie, de nem fizet az ilyen-olyan kiskapuknak köszönhetően,és emiatt inkább pénzt kap vissza az államtól, ő honnan kapja azt a pénzt? Vagy keverem a szezont a fazonnal?

  Bár tudom: akkora ebben az országban az agyzsibbasztás, hogy ezt a legtöbben fel sem fogják.."-sajnos nem agyzsibbasztás, tapasztalom, hogy egyre kevesebb a fizetésünk, holott becsületesen eljárunk dolgozni, több mint húsz éve . Nem panaszkodom, hiszen tudom, nálamnál sokkalta rosszabb körülmények között tengődnek emberek . Nincsenek nagy igényeim, úgymint autó, ékszerek, nyaraló stb... de azért jól esne nekem is, hogy havonta tudjak urambocsá´ könyvet venni, ne kelljen az újságosnál szinte minden, eddig havonkénti rendszereséggel vásárolt magazinokat lemondani. Tényleg nem panaszkodom, csak nem értem ezt az egészet.”
 • 135. igazmondó 2010. március 10. 18:35
  „aszongya 1000-ből 960 jobbikos. <moderálva> A 96 is sok. De majd meglátod. Fogod te még tagadni, hogy erre a náci bűnbandára szavaztál.”
 • 134. fióka 2010. március 08. 13:33
  „Úgy .... ezek (mszp,fidesz) a Jobbiktól mint cigány a szélvihartól.Nem véletlenül indult ellenük közös lejárató kampány(terrorizmus,oroszok pénzelése,gárda stb....),de nem veszik észre ,hogy az emberek nem hülyék lessz nagy pofára esés választáskor nem véletlenül titkosított már most a kormány 60 évre mindent biztos azt is azért mert minden rendben van ugye.Mondjuk az én tapasztalatom az ha nem is vállalják fel sokan,de 1000 emberből 960 a jobbik fele megy azt,hogy a médiába a fizetett bérújságírók és riporterek milyen adatokkal probálnak manipulálni az emberek között az kb annyira érdekel mintha Kínába eldőlne egy bicikli.Ott van a EU képviselő választás akkora pofont kaptak,hogy ez az idióta ledvai csak azt tudta mondani hát,hát,hát ez hogy lehet pedig az elemzőik esélyt se jósoltak a Jobbiknak.Igenis nyerjen a Jobbik és kérjen számon mindent tőlük azt akinek nincs takargatni valója annak nem kell félnie meg titkosítani a dokumentumokat.”
 • 133. boritas 2010. március 08. 13:09
  „Megjegyzem hazánkban sokáig lesz még válság lásd munkanélküliség,reálbérek,egészségügy, oktatás stb.Elemzők szerint és szerintem is a kiút még odébb van )))))-: Szeretem ha etetnek csak nem bírom!!!!!!!!!”
 • 132. fortuna54 2010. március 07. 17:35
  „129 igazmondó.Honnand veszed a bátorságot,a sok jobbik szavazóit ideótázni.Európa nyugati részén is egyre többen akarnak változást,és a jobbosokra szavaznak.Hollandiában valoszinü a szélsö jobbos párt lesz a legnagyobb.Esélyt kell adni minden pártnak,hogy bizonyitson szavazóinak,ha nyernek.Különben neked melyik párt programja szimpatizál?Idáig még egyik sem bizonyitott.”
 • 131. igazmondó 2010. március 07. 07:26
  „Drága HunLaci! Te is azok közé tartozol, aki nem tudja eldönteni, hogy szidni akarja a rendszerváltás előtti időket, vagy dícsérni. Ugyanis akkor mindenkinek volt munkája. Ezt várod el most is, és számonkéred, hogy létszámleépítést hajtottak végre. Könyörgöm, 60%-kal esett a cég rendelésállománya. Mégis hova kellet volna megtartani a sok bérmunkást? Talán te fizetted volna? Az AUDIRA nem haragszol? Onnan sokkal-sokkal töb embert küldtek el (persze ott is bérmunkást). Ja hogy ott jobb a PR tevékenység és nem cikkeznek róla... hát kérem...”
 • 130. HunLaci 2010. március 06. 22:14
  „A Rábában nem volt létszámcsökkentés???
  T.libatolvaj és pintér évtizedek óta hazug urak!
  Elküldték az összes bedolgozót.Igaz azok nem a rábás létszámban voltak,de kb. a cég 40%-a így volt foglalkoztatva.
  Hazug rohadékok!”
 • 129. igazmondó 2010. március 06. 20:56
  „Bajnai egy rendkívül szimpatikus ember. Örülök, hogy a Rábába is ellátogatott. Végre nem csak a koszmók audit mutogatja minden média. Marketingre keveset költ a Rába, de olyan helyeken vannak jelen, amit a hétköznapi ember nem is sejt.

  A szuperbruttóhoz: mégegyszer mondom: akinek kevesebb a fizuja adójóváírással, mint azelőtt, az hazudik. Vagy a bérszámfejtője nem tud számolni. Vagy időközben a 3 műszak helyett csak 1-ben jár és ezért csökkent a bére. Máskülönben LEHETETLEN! Aki még vitatkozik, annak helyből matek egyes és leülhet.

  <moderálva>”
 • 128. stefan18 2010. március 06. 18:44
  „PS bajnai gjorännak!

  annak idejen Kädär Jänos is gyakran tett "villämlätogatäst" különbözö üzemekben!

  a "nepek" ugyanigy tapsoltak! asztän mire ment vele?

  -----halott!

  -----most az ORSZÄG! is h..........

  sp”
 • 127. stefan18 2010. március 06. 18:25
  „vegigolvastam a cikket! ertettem minden szavät, eppen ezert (vagy ennek ellenere)

  kerdezem!!? ez a bajnai ,(es a körülötte ülök,tapsolok) 1 ekkora barom,

  vagy en vagyok egy "gyapotagyu?

  sp”
 • 126. Reális 2010. március 06. 13:06
  „A parlament széksoraiból, a bezárt ajtajú irodákból,székházakból nem látni az ország valós helyzetét!”
 • 125. elemér 2010. március 05. 22:14
  „Válságbol azért nincs kiut, mert ugyanazok a majmok akik a válságba vittek, tervezik a bank reformokat és kiutat. Mo.-n és a nagyvilágban pedig ezt majmolják. Nem látnak az orruktol továb. Ezt pedig Joseph Eugene Stiglitz, nobel dijas amcsi gazdaságszakértö állitja. Lessz egy ujab válság 5-10 év mulva.”
 • 124. kolombela 2010. március 05. 20:11
  „"`látszik a kiút a válságból´"
  Látszik bizony, a kezdés pontos dátumát is tudjuk:2010 április 11.”
 • 123. elemér 2010. március 05. 15:44
  „Én persze nem Mo.-rol irtam véleményt, hanem a jövöröl. Mindenhol gatyaszoritás lessz és maradandó magas munkanélküliség. Nyugat és tengerentul nem kivétel. Gazdagok azért nemfognak sehol se éhenhalni. Életszinvonalban még sokáig lesznek különbségek. Ellenkezöleg a közhiedelemnek én nem Mo.-bol tájékozódom.”
 • 122. fióka 2010. március 05. 15:09
  „ebben az országban szabad rablás van illegalitások milliói törvényesítve na ez a receptje a,hogy ide jutottunk és ez tökéletessen tudja csinálni a fidesz meg az mszp is.Válogatás nélkül kivégezném az összeset amit az országgal és a néppel tettek"tesznek"Igaz az a mondás ,hogy "a magyar ember hátán fát is lehet vágni"ebben az országban a szó szoros értelemben azt csinálnak veled amit akarnak úgy hülyítik manipulálják a népet ahogy akarják.30millió embert etetünk a világon itthol meg tönkre ment a gazdaság a külföldi tehenet nem látott tejet meg hozzák be,a hivatalok az önkormányzatok a kórházak csődbe vannak.Nagyon igaz volt amit a múltkori cikkben Pálfi irt ezt az országot már csak kómában tartják.”
 • 121. Szabra 2010. március 05. 14:02
  „Azt azért tudni kell, hogy Bajnai Gordon specialista a felszámolások terén, és a felszámolási eljárások során soha nem a veszteségesek táborát gyarapította !! A végelszámolás majd kb. 2 hónap múltán esedékes lesz.”
 • 120. Mankapunka 2010. március 05. 13:29
  „szocdem

  Példul a telsesítményadót az önkormyánzatok szedik be, példul sok kis falu,nem a nagy városok,és ott kap az ember belőle vissza valamit.
  Példul Koroncón lett építve új buszmegálló,fel lett újítva az úttest a TSZ-ig. Miből van az önkormányzatnak pénze?? Az államtól. Államnak honnan van???? az emberektől is.

  Itt a példa. Minket régen mindig megbüntettek az iskolában,hogy a krétával dobálózunk. Iskola miből vete a krétát????? A szüleink pénzéből anno,amit befizettek. És ne úgy értse,hogy egy doboznyi vadiúj kértát dobáltunk el,hanem a mindig elkopott,pont két ujjra álló darabokat. M

  ég mindig jobb volt,mintha vernénk a másikat,mint most teszik.”
 • 119. szocdem 2010. március 05. 12:59
  „118. hozzászólás lebeke 2010.03.05. 12:44
  Egyszer valaki ezt mondta:
  "Egy halálraitéltnek megkegyelmezni: nemes, királyi gesztus. Egy az éhhalál küszöbén tengődő embert megölni: aljas bűn.
  Amióta nincsenek királyok, az éhező emberek adóba fizetik azt, amin máskülömben élelmiszert vásárolhatnának maguknak...."

  Miért is kellene visszakapnod bármit, amit adóba fizetsz????
  Ha nincs akkora jövedelmed, hogy magadon és a családodon kívül mást is eltarts, akkor miért is kell adóznod???

  Bár tudom: akkora ebben az országban az agyzsibbasztás, hogy ezt a legtöbben fel sem fogják..”
 • 118. lebeke 2010. március 05. 12:44
  „elemér! Addig rendben is van a megszorítás, amíg az reális. Értsd ez alatt, hogy amit befizetek a közösbe, abból én is kapok vissza. Na de álljon meg a menet, amikor politikusaink , és nem politikusaink a SAJÁT szórakozásaikat és jólétüket finanszírozzák a kisemberek szegényes kis alamizsnaként kapott fizetésükből.
  Nem az adózás ellen vagyok.”
 • 117. szocdem 2010. március 05. 12:35
  „115. hozzászólás elemér 2010.03.05. 12:18
  "....A munkanélküliséget és gatyaszoritást megkell szokni, mert ez a jövő mindenhol."

  Valóban? Ha így is van, akkor az uni töbi országában az ÁLLAMNAK kell a gatyáját összébb venni nem a polgároknak - mint itt- de ne aggódj, ott a gazdagoknak is adózni kell, nem úgy mint itt, ezért európában senki sem fog éhen halni, meg megfagyni mint itt:)))))”
136 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel százan Internet Marketing Akadémián

Internet Marketing Akadémia néven a megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a kisalfold.hu és a Pannako… Tovább olvasom