Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Bajban a Szent-Györgyi-iskola

Plakáton kérik a győri tulipános iskolába gyermeküket beíratni érkező szülőket, hogy inkább a közeli Szent-Györgyi-iskolába vigyék a gyerekeket...

Eddig 14 kisgyerek szülei jelezték, hogy csemetéjük a Szent-Györgyiben kezdené az iskolát, ha azonban a holnapi beíratáson nem jön össze a rendeletben szabályozott 21 fős minimum-osztálylétszám, az intézmény – egyedüli általános iskolaként a városban – nem indít első osztályt. Így volt ez tavaly is, de az osztálylétszámok más évfolyamokon is nagyon alacsonyak: negyedikben mindössze tíz, harmadikban pedig hat kisgyerek ül a padokban. Ez azért is szomorú, mert az iskola körzetébe 44 leendő elsős tartozik, közülük mégis mindössze hatan jelezték jelentkezési szándékukat.

Az iskola igazgatónője nem tudja, mi lehet a csekély érdeklődés oka:
– A szakmai munkánkra nem lehet panasz, hiszen a kompetenciaméréseken az országos átlagnál jobb eredményeket értünk el. Igaz, az épület felújításra szorul, viszont hatalmas zöld park tartozik hozzá, felújították a hozzánk vezető utakat, biztonságos csomópont épült – mondja Bognár Zsuzsanna, aki azt is elmondta, hogy a terjengő pletykák ellen sajnos nem tud mit tenni. Felröppent ugyanis, hogy a kihasználatlansága miatt bezárják az iskolát, erről azonban szó sincs, amit Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályvezetője is megerősített.

A helyzet azért is érthetetlen, mert több új utca is beépült a környéken, nem beszélve a fejlődő Vízivárosról. Igaz, a körzetek nem sokat számítanak a szülőknek, legalábbis korántsem annyit, mint korábban. Az általános iskolát kezdő győri gyerekek nem egész felét íratják az otthonukhoz legközelebb eső intézménybe, s ez még a divatos iskoláknál is így van, annak ellenére, hogy a „körzetes" gyerekeket kötelesek felvenni; a Gárdonyi-iskola körzetébe tartozó 50 gyerekből például 33, a Kölcseynél 33-ból csak 18 szülei jelezték beíratási szándékukat.

A Szent-Györgyitől alig négy buszmegállónyira lévő tulipános iskola nem küszködik ilyen gondokkal: ott legalább kettő – ha a Szent-Györgyiben nem indulhat, akkor akár három – első osztály kezdi a 2007/2008-as tanévet. A tulipános iskola igazgatója ezért szokatlan, elegáns gesztust tett: plakáton kéri a szülőket, hogy amennyiben ez nem jelent nagyobb hátrányt a családnak, inkább a másik iskolába írassák gyermeküket. A Szent-Györgyiben a beíratás ma délután pontosan kettőkor lesz; ha kevesen döntenek az iskola mellett, az önkormányzat garantálja, hogy a második helyen megjelölt iskolába kedden beiratkozhatnak a gyerekek.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégétől használható Noé Bárkája

SMS-ben érkezett a Kisalföldhöz a kérdés: mikor lesz használható új helyén a "híres" játszótér. A… Tovább olvasom