Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Baj van a csatornával, ezt el kell ismerni

Késő éjszaka volt már hétfőn, amikor lefolyt a víz a győri Gyepszél utca alatti csatornákba, utána szag maradt, iszap és fertő, amitől a vízmű reggel tisztította meg a környéket.


A Pannon-Víz zrt. a hiba helyét már sejti, a polgármester megkeresésünkre elmondta: a város a kezelővel közösen meg fogja találni a megoldást.

Mint arról hétfői számunkban beszámoltunk, másodszor is elúszott Győrben az újvárosi Gyepszél utca 250 méteres szakasza, s a csütörtökön már megtisztított udvarokból a Liget utca felé eső kerteket is eláztatta a lefolyni nem akaró szennyes eső. Az állóvíz makacssága a Pannon-Víz zrt.-t is meglepte, a csütörtöki esettel ellentétben ugyanis most teljes üzemben működtek a szivattyúk.

Nem voltak bedobott rongyok, amiket betekerhetett volna a rendszer, valószínűleg épp azért nem, mert a múltkori vízözön után csatornarácsot szereltek fel az Áchim utcában. A víz mégsem, vagyis csak nagyon lassan folyt le, hosszú és izzasztó órákkal azután, hogy Győr többi pontján már rég elnyelt mindent a csatorna. Éjszaka volt, amikor a fél méter mély, szennyvízzel keveredett esővíz eltűnt a föld alatt, a Pannon-Víz zrt. ezután teljes felszereltséggel állt neki az iszappal elöntött utak takarításának, fertőtlenítésének, majd a csatorna tisztításának és az ígért átfogó vizsgálatnak. Ugyanis erre van szükség, ismerte el a szóvivő, mert a baj forrását még nem látják.

Weller Imre és felesége vasárnap este csak gumicsizmában tudott ugyanitt állni. Ennél az aknánál tört fel a szennyes buzgár. Fotó: Krizsán
Weller Imre és felesége vasárnap este csak gumicsizmában tudott ugyanitt állni. Ennél az aknánál tört fel a szennyes buzgár. Fotó: Krizsán


Ha a lakókat kérdezzük, van, aki szerint rossz a csatorna esése, vagy nem jól dolgozik az átemelő, vékonyak a csövek a társasházakhoz viszonyítva, s elő kellene keríteni a tervezőt. Van, aki nem gondolja, hogy meg kell fejtenie a probléma forrását, pusztán saját számláját nézi, amit csütörtök óta igencsak sokall. Az összesen több mint 3600 forintos víz- és csatornadíjat fizető Weller Imréék szerint az elmúlt mintegy tíz-tizenöt évben is fordultak elő nagyobb elázások, de a víz egészen a múlt csütörtökig mindig gyorsan lefolyt.

– Ott tört fel a buzgár egy méter magasra – mutat a csatorna felé Weller Imre. – A ház alja már repedezik, itt áll még mindig az iszap az aknában, ahová a fürdőből meg a vécéből folyik a szenny. Nem részletezem, az utca vize visszanyomta és itt jött fel a mások mocska is, még szerencse, hogy a fürdőszoba az utcaszint felett van – mondja el panaszát Weller Imre.

A Pannon-Víz gépei tegnap reggel nekiálltak a megtelt csatorna tisztításának. Fotó: Krizsán Csaba
A Pannon-Víz gépei tegnap reggel nekiálltak a megtelt csatorna tisztításának. Fotó: Krizsán Csaba


Nemigen bizakodnak változásban a lakók, bár azt többen is elismerik, hogy ennyi munkagépet még talán soha nem láttak itt, mint ezen a hétfőn. Tóth László, a Pannon-Víz zrt. diszpécserszolgálat-vezetője elmondta: gőzerővel keresik a baj okát, nagyon úgy fest, hogy az egyelőre ismeretlen hiba az átemelő és a Kossuth utca között, a 800 milliméter átmérőjű csőben van. Ezt kell megtalálni, tegnap ideiglenes átemelőt szereltek be, folyamatosan karbantartották a szakaszt, ma pedig valószínűleg kamerával keresik meg a hibát. Kérdésünkre a szolgálatvezető elmondta: egyelőre egyik eset miatt sem érkezett kárigény, pedig várják ezeket, hogy a jogászokkal közösen megvizsgálhassák a lakók követeléseit. Az érintett közösséggel egyébként augusztus 25-én lakossági fórumot tart a Pannon-Víz zrt.
Az egész várost érintő csatornagondokkal kapcsolatban Győr polgármesterét is elérte a Kisalföld. Borkai Zsolt leszögezte: nem konkrét ígéretet kíván hirtelenjében tenni, de azt mindenképpen mondhatja, hogy meg fogják keresni a megfelelő megoldást a Pannon-Víz zrt.-vel közösen.
– Sok gócpontja van még Győrnek, ezt ki kell sajnos mondani, ott a Szabadság utca és még számos hely, ahol állandó problémát jelentenek az egyre nagyobb záporok. Ezt nem lehet egy nap alatt megoldani, folyamatosan pályázunk és minden évben végeztetünk valamilyen beruházást – közölte a polgármester. Borkai Zsoltot kérdeztük arról a cégosztalékból származó, csaknem 150 millió forintról is, amellyel kapcsolatban egy vállalati közgyűlésen kikötötte, hogy azt az utolsó fillérig a csapadékelvezető rendszerre kell fordítani. A polgármester hozzátette: valóban így van, s ehhez továbbra is ragaszkodik.

Olvasóink írták

 • 12. jóhatudod 2011. augusztus 10. 21:20
  „T.Accra ! A lényeg röviden összefoglalva :meghibásodás, műszakilag nem megoldott szenyviz továbbitás, karbantartás hiánya és a fránya nagy eső eggyütes hatása okozta , hogy " úszott" a sz@r már második alkalommal a családiházak területén ! Minket nem a kifogások érdekelnek hanem az hogy többé ne fordulhasson elő ez az állapot ! Meg kell vizsgálni a műszaki feltételeket ,a csapadékrendszer állapotát és annak felelősségét akinek a feladata lett volna karbantartatni a hálózatot ! ÉS KÉTLÁBBAL KIRUGNI AKINEK A TREHÁNYSÁGA MIATT AZ EMBEREK MUNKÁJÁNAK EREDMÉNYÉT TESZIK TÖNKRE ?MINDEN FELELŐSSÉGRE VONÁS NÉLKÜL ! A Társaság biztositása biztosan fedezi a károkat de AZT IS/a biztositást / is a fogyasztók fogják megfizetni ! Úgyhogy elég a mellébeszélésből,a felelősöket nevezzék meg és büntessék meg,hogy a továbbiakban ne okozhassanak a trehányságukkal kárt másoknak !!”
 • 11. Accra 2011. augusztus 10. 13:50
  „Gyugyu1,
  viszonylag sík terepen nem lehet 1-2% eséssel tervezni, mert akkor 200 méterenként átemelő kellene!
  1% esés 500 méteren már 5 méter esést jelent, nem beszélve arról, hogy eleve min. 80 centiről kell indítani a csatornát, 4 m mélységben meg már iszonyú drága az építés (dúcolás, víztelenítés).
  Épp ezért 2-3 ezrelék eséssel szokás tervezni ilyen helyeken, de itt már nagyon fontos a kivitelezés, hogy tényleg legyen ennyi esés. Tehát továbbra is tartom, hogy viszonylag sík területen igenis berohad a szv, ha túl nagy a csatornaszelvény, mivel kicsi a sebesség.
  Mindezt azért írtam, mert első kommented szerint "elszabott" a tervezés. Márpedig ezt kijelenteni a tervek ismerete nélkül nem más, csak hangulatkeltés.

  Hogy most hogy üzemeltek az átemelők, azt nem tudom, lehetett üzemzavar, vagy bármi, remélem, kiderül. A kamerázás is adhat támpontot, akár be is lehet szakadva a cső, vagy elmozdulhatott egy csőkötés, és még ezer ok lehet.”
 • 10. gyugyu1 2011. augusztus 10. 08:49
  „9. Accra ! Úgy látom a hozzászólás alapján ön szakértő a témában de kiigazitanál téves információját ! A kivitelezés során a "gravitációs hálózat" 1-2 %-s esése biztositani tudja a csatornahálózatban,hogy továbbitódjon a szenyviz és ne legyen"lappangási "ideje ami bűz képződéséhez vezethetne ! A mostani helyzet kialakulásához szerintem két tényező vezethetett ! Az átemelőszivattyú nem működtek,amit az is igazol,hogy a gyepszél uti átemelő szivattyú vagy nem működött vagy nem tudta továbitani a szennyvizet a Bálint u-i átemelő felé mert a csővezeték eltömődött vagy az ottani szivattyú nem működött és a hálózat feltelt ! A viz pedig a gyepszél utcában öntötte el a házakat ! /min 1-méterrel alacsonyabb a terület mint az másik gyűjtőakna szintje ! Tehát összegezve : A szenyviz áramlását nem lehet befolyásolni ,váll. határozatokkal,nyilatkozatokkal ,komentekkel, csak jó szakmai tervezéssel,kivitelezéssel és folyamatos karbantartással !! És a z emlitett vállalatot és annak illetékes gazdasági egységét ezzel a céllal hozták létre !!!”
 • 9. Accra 2011. augusztus 10. 00:27
  „peet2, ezt hogy értetted?:
  "mikor vette a bátorságot ,hogy bővitse a csatornák befogadó képességét????
  Csak ott ahol teljesen kicserélik a több mint a 100éves régi rendszert"

  Szerinted, hogyan lehet bővíteni a csatornát másképp, mint cserével? Fel kellene pumpálni? Melléfektetni még egyet? Vagy mire gondoltál??
  Évente cserélni a csöveket? 20x-os díj sem fedezné.

  Egyesített rendszernél, ha véletlenül valakinek eszébe jutna túlzottan nagy átmérőjű csöveket fektetni, akkor pedig esőmentes időben akkora lenne a csőben a tartózkodási idő, hogy a környéken lakók megfulladnának a rothadó szennyvíz szagától! Tehát egyetlen megoldás, szép lassan szétválasztani a szv-t a csapadéktól. Ennek üteme pedig csakis a pénztől függ.
  Jóemberek, ne írogassatok már ennyi zöldséget. Értem én, hogy bosszantó, ha kiönti a víz az embert, de nem biztos, hogy értetek is a témához.
  (Nem, nem dolgozom a Pannon-Víznél, még rokonom sem, még mielőtt valaki ezt hinné)

  Az újság meg jobban tenné, ha egyszer összehozna egy tisztességes cikket, hozzáértő alanyokkal, hogy az érintettek értsék, miről van szó. Nem a legjobb ötlet hergelni itt a jónépet.

  Kedves modi, miért ütközik az elveiddel, ha azt irom valakinek, hogy túl egyszerű?? Direkt nem írtam semmi sértőt. Ez azért már túlzás.”
 • 8. peet2 2011. augusztus 09. 19:43
  „tudom hogy nem itt kellene megkérdezni, de a pannon viz/direkt irtam igy/
  mikor vette a bátorságot ,hogy bővitse a csatornák befogadó képességét????
  Csak ott ahol teljesen kicserélik a több mint a 100éves régi rendszert/ belváros/
  Szerintem egy szolgáltatónak minden évben kellene fejlesztenie és nem csak a "fejlesztett dijakat kellene beszednie"
  Egyértelmüen a nem megfelelő vizmennyiségü elvezetőképesség fejlesztésért csak is a PANNON VIZ a FELELŐS meg az a város vezetőség aki ezt türte..
  Dijat emelni könnyü de a szolgáltatás szinvonalát fenntartani smafu!!!”
 • 7. Accra 2011. augusztus 09. 19:25
  „Gyugyu <moderálva> Honnan a bánatból tudod, hogy nem jól lett tervezve? (Hacsak nem Te csináltad)

  Sajnos ezen a területen még egyesített csatorna van, amikor épült, még nem volt előírás az elválasztott rendszer. Ma már kötelező az újaknál.
  Egy tervezésnél a megrendelő megadja a lakosszámot, amire tervezni kell a szv. mennyiséget. A másik része a meghatározásnak (ha csapadékról van szó) a burkolt felületek nagysága. Ezek alapján kell szabványban meghatározott fajlagos mennyiségekkel számolni.

  Mióta kiépült itt a csatorna, a kis családiházak helyén néhol társasházak épültek (többszörös szv kibocsátással), és sok korábbi zöldterület helyén (ahol korábban elszikkadt a csapadék) pedig burkolat van.
  Az csak tovább ront a helyzeten, hogy az utóbbi 5-10 évben folyamatosan nő a csapadék intenzitása (liter/sec), amit így egyből nem tud elvezetni a rendszer.”
 • 6. wunderli 2011. augusztus 09. 19:20
  „Az a baj ,hogy fizetjük a vizdíjat,amiben benne van a készenléti díj is ,amit máig nem tudom ,hogy miért,ilyenkor meg mossák a kezüket a felelősök .Nézzék meg az Ifjúság körúton a csatorna lefolyók nagy része el van dugulva már évek óta ,de senkit nem érdekel.Minek szedik a készenléti díjat?”
 • 5. Bandi01 2011. augusztus 09. 18:09
  „Gyugyu1 , tökéletesen egyet értek veled.
  Kártalanítás: sajnos sok probléma később fog mutatkozni és akkor ki fogja vizsgálni azokat a károkat????
  Aki viszont el szeretné itt adni az ingatlanát valamilyen oknál fogva őt is kártalanítja a Pannon víz? mert ilyen hírek mellett biztosan estek az ingatlan árak az utcában és környékén.”
 • 4. pozdorja 2011. augusztus 09. 13:07
  „hovatovább a csatorna azért van úgy tudom.”
 • 3. hovatovabb 2011. augusztus 09. 12:46
  „Az első képen látszik az akna szélénél hogy megvan bontva a BETON...CSak nem itt szokott az esővíz a csatornába véletlenül befolyni??”
 • 2. Ddorf 2011. augusztus 09. 11:30
  „Pannonviz taktikája nemis olyan rossz. Ök semmiért nem felelösek.
  Holmi rongyok+anyós viccek estek a lefolyóba. Ettöl aztán nem javul a helyzet.
  Vajon ki állja majd a kártalanítás összegét?”
 • 1. gyugyu1 2011. augusztus 09. 09:28
  „Ez a pofátlanság teteje amit a Pannonviz művel ! Nagyon jól tudják hogy az elszabott tervezés, és a nem megfelelő kivitelezés miatt úszik most már rendszeresen szennyvizben a Gyepszél u már több alkalommal is ! /de az Esze t.u-Dél u sarok is ! /A baj fő forrása viszont a rendszeres karbantartás tisztitás hiánya !! Semmi felelősségre vonás,ugyanaz az illetékes mondja a hazugságot a pofánkba már évek óta "rongyot dobtak a lefolyóba !"És minden marad a régiben ! Mindenki előlegezze meg a szenyviz okozta kár/fertőtlenités,esetleges festés, ,vagyoni kár/ költségeit és a cég majd méltóztatik megvizsgálni a kárigény jogosságát !!/Az későbbiekben felmerülő károkkal /épület felázások,vakolat lemállása,fa berendezése elázása/ mi lessz ? Nagyon időszerű a műszaki probléma feltárása de ugyanilyen fontos a személyreszóló felelős megtalálása is ! És ez lenne a feladata az FB-nek, és a Polgármesteri Hivatalnak is NEM CSAK A VIZDIJAK EMELÉSÉNEK MEGSZAVAZÁSA !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz Gyárváros szégyenfoltjával, a Mátyás étterem épületével? - videó

Rohadó falak, betört üvegek, kosz és piszok - tömören így fest az egykori Mátyás Étterem jelenleg. Tovább olvasom