Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Bahia - Miért zár be a 25 éves, különleges bolt Győrben? - videó, fotók

Nem csak egy indiai bolt, füstölőkkel meg Buddha-szobrokkal. Egy találkozási pont, a béke szigete, ahol jártak már japán biciklisek, de betért például egy holland fiú is, aki gyalog indult Izraelbe a kutyájával. A Bahia most mégis bezár.


Kollár Tibor "Titi" nyitja ki a Bahia ajtaját reggeli kopogtatásunkra. Korán van még, a bolt csak tíz órakor nyit a Lépcső közben. Az üzletvezető mögött feltűnik Süti, a kutya, és jelzi, hogy nem barátként tekint ránk. Persze, miután belépünk, egy kis hasvakarás után újraértékeli az érzéseit...

Aztán állunk a helyiség közepén, a levegőt füstölő illata tölti be, a tekintetünk a színes áruk között kószál.
A Bahia egy héten belül, január 15-én bezár, de addig még mindennap várja a vevőket.


Kollár Tibor ˝Titi˝ és Süti a Bahiában. Fotók: Cseh Róbert


Változott a város, megváltoztak az emberek szokásai

– Szeptemberben már tudtuk, ez így nem fog tovább működni, a körülmények olyan fordulatot vettek, hogy az egyetlen megoldás, ha most bezárunk – mondja Titi. – Rengeteg oka van a döntésnek, gazdasági, emberi tényezők is összejátszottak. Persze, az eltelt huszonöt évben többször voltak már nehéz pillanatok... Először megépült a Pláza, aztán az Árkád, változott a város, megváltoztak az emberek szokásai. De ahogy a Facebookon is megfogalmaztam: vásárlók, bevétel, forgalom nélkül nem megy a bolt, ez nem bántás, csak jelzés, hogy ha valamit szeretsz, azért bizony tenni kell.

Az utóbbi években nem segített a belvárosi üzleteknek, hogy elvitték innen a piacot, megszüntették az ingyen parkolást a rakparton, felújították a Széchenyi teret, ami által az a környék megerősödött és sokkal inkább arra terelődik a forgalom. Hozzáteszem, most tényleg nagyon szép a belváros, de ezek a körülmények nem kedveztek a Bahiának sem – magyarázza az üzletvezető.

Videó: Cseh Róbert


A Bahia megmaradt a régi világában

– Másfelől, mi nem is nagyon akarjuk felvenni a világ ritmusát, megvan a régi, saját világunk, mi ezek vagyunk. A Bahia nem csak egy indiai bolt, füstölőkkel meg Buddha-szobrokkal, ahogy sokan gondolják. Rengeteg itt a kincs, a kézműves termékek, a ruhák, a szőnyegek. Emellett pedig a Bahia nagyon sok ember életéhez kapcsolódik, egy találkozási pont. A béke szigete, ahová eljöttek már japán biciklisek, de járt itt például egy srác, aki Hollandiából gyalog indult Izraelbe a kutyájával, nem tudom, hogy odaértek-e... Rengeteg utcazenész tért be a boltba, és még sorolhatnám a mindennapi csodákat, találkozásokat. Mindenki megpihenhet itt egy kicsit, mielőtt továbbindul, kedvességgel, nyitottsággal, elfogadással találkozik – mondja Titi.

Fotó: Cseh Róbert


"Huszonhárom éve ülök a bolt előtti lépcsőn reggelenként, felnőtt korom egész életfája ide köthető"

– Érdekes, hogy a külföldiek, vidékiek jobban megtalálják a Bahiát, mint a győriek. Pedig állítom, a városban ez a legszebb utca. A sétáló utca végén van a köz, a székesegyház felé vezet a lépcső, ennél ideálisabb helyet egy Bahiának el sem lehet képzelni. Lehet, hogy üzletileg nem a legjobb döntés, hogy itt van a bolt, de mi élvezzük, hogy kicsit el vagyunk bújva, ez a mi szigetünk, aki akar, megtalál minket. Nem is akarnám másként csinálni, szeretem ezt a védettséget, a rejtélyt, a titkokat... Huszonhárom éve ülök a bolt előtti lépcsőn reggelenként, felnőtt korom egész életfája ide köthető, itt vannak a gyökerek, a törzs, ide kötnek a barátok, a szerelem, minden a Bahia körül forog – folytatja az üzletvezető.

Közben eljött a mai nyitás ideje, és hamarosan be is lépett az ajtón egy fiatal férfi. Ismerik egymást Titivel, kezet fognak, a vásárló körülnéz. Hallja, hogy miről beszélgetünk, de nem akar hinni a fülének, ezért megkérdezi: "Nagy gáz van?" - kérdezi. Jön a válasz: " Hát eléggé, bezárunk..." A fiatal sajnálkozik, majd hozzáteszi: "Engem tegnap rúgtak ki..."

Öt kontinens egy boltban

A szomorú valóságból kicsit térjünk vissza a kezdetekhez. Titi elmesélte, a győri Bahiát huszonöt évvel ezelőtt Németh Róbert és Sarman Szilvia alapította - (ők nyitották később a Mandalát is - a szerk.) , a bolt egy országos hálózat tagjaként nyílt meg, akkor még a Sarló közben.

Az országban 26 Bahia nyílt az 1990-es évek elején, ebből mára hat maradt, a győri a legrégebbi vidéki üzlete.
– Úgy hirdette magát, hogy "öt kontinens egy boltban". Az 1990-es évek elején mindenkinek nagy újdonságot jelentettek a tőlünk távoli országokból behozott áruk, kézműves termékek, Indiáról, Thaiföldről, Nepálról keveset tudtak az emberek. Ez a különlegessége a Bahiának mára elveszett, hiszen, ha valaki akar, felül egy repülőre és elmegy például Nepálba. Egyébként anno én úgy ismerkedtem meg az üzlettel, hogy a 19. születésnapomra az akkori főnökömtől kaptam egy eredeti, bahiás piros-fekete kockás hátizsákot. Később barátok lettünk Robiékkal, majd 21 évesen elkezdtem náluk dolgozni. Néhányszor másfelé sodort az élet, de mindig visszatértem a Bahiához, tíz éve vettem át a vezetését – meséli Titi.

Bezár a béke szigete Győrben


"Ma már mindent elárasztott az átlagos..."

A jelenre térve Titi elmondja, a hibáiból tanulnia kell, ha sikerülne újra kinyitnia, sok mindent másképp csinálna, de a lényegen nem változtatna: – A Bahia messze a legkülönlegesebb bolt a városban, olyan kincseket mutat, amik máshol nincsenek. Ma már mindent elárasztott az átlagos... Ezért maradnánk a gyökereknél, de az biztos, hogy a forrásainkat bővíteni kellene, hogy még színesebb, még kedvesebb tárgyakat kínáljunk – fogalmaz Titi. Hozzáteszi, nagyon sok köszönettel tartozik az állandó segítőknek, név szerint Ancsikát, és Robiékat említi.

A Bahia csütörtökig várja a vevőket, barátokat, az utolsó nap, január 15-én éjfélig tart nyitva. Sokan remélik, hogy a búcsú nem lesz végleges, és májusban újra kinyit az üzlet. "Mondjatok el értünk egy imát, mantrát, vagy bármit, ami erőt küld nekünk és a Bahiának!" - olvasható a bolt Facebook-oldalán, ami a zárás után is frissülni fog.Boltmesék - A Bahia arra is ráirányította a figyelmünket, hogy Győr-Moson-Sopron megyében még hány értékes, érdekes és különleges történetetű bolt lehet. Szeretnénk többet bemutatni, ha tudnak ilyen üzleteket, írják meg kommentben, vagy az online@kisalfold.hu címre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítést tört, kandellábernek hajtott egy autós Győrújfalun - fotók, videó

A 46 éves sofőrnél ittasság gyanúja is felmerült. A balesetben nem sérült meg senki. Tovább olvasom