Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Bababarát Terület: egyetlen megyei pályázó

Győr-Ménfőcsanak - Hivatal, vendéglő, sőt, egyház is elnyerheti a Bababarát Terület címet. A minisztériumi elismerés célja az, hogy minél több füstmentes, kulturált hely álljon a kismamák rendelkezésére a szoptatáshoz, a pelenkázáshoz. Háromszázan pályáztak, köztük azonban csak egy megyénkbeli, a győr-ménfőcsanaki művelődési központ.
A fiatal édesanyák a megmondhatói: elvétve akad olyan közintézmény, üzlet, hivatal vagy akár vendéglátóegység, ahol nyugodt körülmények között tisztába tehetik, megetethetik csemetéjüket. A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság, amelyet az Egészségügyi Minisztérium több szervezettel együtt hozott létre évekkel ezelőtt, épp ezért írt ki pályázatot Bababarát Terület elismerésre. Nemrég hirdették ki: országosan háromszázan jelentkeztek és huszonkilencen nyerték el a címet és az azzal járó százezer forintot. Az egyetlen megyénkbeli pályázó és nyertes a győr-ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ közművelődési egysége a Bezerédj-kastélyban.

Fotó: H. Baranyai Edina

– Évekkel ezelőtt a helyi cukrászda előtt figyeltem fel több tucat parkoló babakocsira. Kiderült, jobb híján ott jönnek össze a környéken lakó kisgyermekes édesanyák – mesélte Baksa Kálmánné, a művelődési központ intézményegység-vezetője arról, miért is jelentkeztek a felhívásra. – Hellyel kínáltuk őket, és azóta hetente egyszer nálunk találkoznak a baba-mama klubban. Hamar kiderült, hogy az íróasztal és a szőnyeg a legkevésbé megfelelő és kényelmes a pelenkázáshoz. Szénássyné Téglás Anikó művelődésszervező kollégánk bukkant a pályázatra, amelyen az anyukák nagy örömére nyertünk is. Karosszéket, pelenkázóasztalt vásároltunk és az egyik klubteremben helyeztük el.
A megtisztelő címet tanúsító tábla azóta a művelődési ház falán függ. Jó lenne, ha többet láthatnánk belőle.

A lehetőség nyitva áll

Bababarát Terület lehet bármely cég, munkahely, szolgáltató, (vendéglő, áruház, hivatal, templom, játszótér, művelődési ház, sportpálya stb.) ahol az előírt feltételeket biztosítják. A címhez nem csak pályázat útján lehet hozzájutni. A bizottság honlapján (www.sztnb.hu) bármely intézmény jelezheti, hogy igényt  tart az elismerésre, ennek feltétele, hogy kialakítson olyan helyiséget, amely megfelel a WHO és az UNICEF tízlépéses feltételrendszerének.

A négy hónapos Nagy Botond László nem tudja, de biztosan érzi, mennyire más, amikor anyukája, Nagyné Szabó Renáta nyugodt körülmények között, kényelmes fotelben szoptathatja meg. Képünk a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban készült az újonnan kialakított bababarát területen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gardénia kiállításon mutatta be kollekcióját

Frankfurt – Győr - A győri Gardénia Nyrt. a világ legjelentősebb nemzetközi… Tovább olvasom