Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Bababarát a győri kórház? - kismamák válaszolnak

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház hosszú évek óta bababarát intézmény. A kismamák tapasztalatait kérdeztük arról, hogy ez a cím mennyire állja meg a helyét.


A győri kórház 1995 óta szerepel azon a listán, amely a magyarországi bababarát egészségügyi intézményeket sorolja fel - ezekből mindössze 15 van országszerte.

Lung Sándorné, az újszülött részleg vezető főnővére a kisalfold.hu-nak elmondta, hogy a cím elnyeréséhez több kritériumnak is meg kell felelni.

Ezek között szerepel, hogy az osztályon valamennyi egészségügyi dolgozó folyamatos továbbképzésben részesüljön a szoptatási irányelvekről. A bababarát címet viselő kórházak ugyanis a szoptatás elsődlegességét támogatják, s ennek módjáról és előnyeiről minden várandós anyát tájékoztatnak.

Bababarát a győri kórház? - kismamák válaszolnak. Videó: Cseh Róbert.

Az újszülötteknek anyatejen kívüli táplálákot kizárólag orvosi javaslatra adhatnak, s ha mégis mesterséges táplálásra kerül sor, akkor azt is megtanítják az anyáknak.

Fontos kritérium, hogy hozzásegítsék az anyákat az újszülött mellre tételéhez már a születést követő első félórában. Mutassák meg, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani. Mellőzzék a cumi használatát.

Bababarát a győri kórház. Fotók: Cseh Róbert.

Biztosítsák továbbá a folyamatos együttlétet anya és gyermeke között, ez a 24 órás rooming-in rendszer, amely lehetővé teszi az újszülött igény szerinti, jelzésére történő szoptatást. A koraszülöttek mellett is folyamatosan ott lehet édesanyjuk.

Az is elvárás, hogy támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat irányítsák ezekhez.

A felsorolt kritériumoknak a győri kórház minden bizonnyal megfelel, hiszen 2009-ben másodszorra is megkapta a bababarát címet. Ahhoz, hogy mi is megtudjuk, ezek nem csak hangzatos elvek, hanem a valóságban is helytállóak, videónkban kismamákat kérdeztünk.

Olvasóink írták

208 hozzászólás
 • 208. ildike75 2010. november 29. 09:07
  „Üdv mindenkinek! Én a lányom 95-ben szültem a Győri kórházban.Nagyon elégedett voltam mindennel,és mindenkivel.Volt egy utólagos kérésem is,mert a férjem szeretett volna velem lenni a szüléskor. Mivel az összes szülőszoba(apás) foglalt volt én egy vizsgálóba rendezkedtem be a párommal.Nagyon családias környezetben történ a szülés.Le a kalappal az orvosom,és a szülésznő előtt.Nem voltak nagy igényeim a szülést követően sem. Elfogadtam mindent úgy ahogy volt,és csak a babámmal foglalkoztam. megoldottam a feladatokat egyedül,néha mikor kértem segítséget kaptam is ,csak kérnem kellett.Mindenben segítettek.Nagyon boldog voltam,hogy a baba velem lehetett,igaz fáradt voltam,de legalább nézhettem ahogy alszik mellettem.Miért is siránkoztam volna hogy ott van velem,hisz mikor hazaviszed a csöppséget ott sem szolgálnak ki . Szóval egy szónak is száz a vége szerintem nagyon jó oktatókorház.És akinek kifogása van ellene,az menjen el mondjuk Romániába szülni vagy Afrikába,és egyből más véleményen van utána.”
 • 207. empathia 2010. november 27. 10:35
  „Mamaadmi!

  Bocs, de te vmit nagyon félreértettél, ha visszaolvasod a hozzászólásokat, szerintem egyetlen egy ember sem az orvosokra, sem a szülésznőkre nem panaszkodott! Ráadásul, persze, hogy a fogadott orvos nagyon kedves!”
 • 206. Mamaadmi 2010. november 26. 22:39
  „sziasztok , én első fiamat Németországban szültem. Másodikat Győrben. Ha választanom kéne , biztos , hogy itthon szülnék .Nekem nagyon pozitív volt .Míg kint nincs ilyen , hogy fogadott orvos vagy szülésznő , itthon a legemberibb orvost sikerült megtalálnom . S a szülésznőm is egy tünemény volt. Minden flottul ment , minden nap bent volt nálam az orvosom . Nagyon lelkiismeretes ember , csak ajánlani tudom -esetleg , ha valakinek jó nőgyógyászra lenne szüksége . Visszatérve a kinti szülésre ...ott annál szülsz , aki épp beosztásban van.Ha letelik a munkaideje , átvesz a következő. Mi hajnali 4-re értünk be és este 20.48-kor született meg a Kisfiam.Szóval tudom miről is beszélek .Itthon sokan óva intettek , hogy nagyot fogok csalódni az egészségügyben.Jó , persze , lenne mit változtatni , de nagyon pozitívan csalódtam :)”
 • 205. csibe23 2010. november 25. 12:25
  „Sajnos az én tapasztalatom sem pozitív. Nem akarok kitérni arra, hogy bánnak az emberrel a szülés alatt és után míg bent lábadozik, mert az nem ide tartozik, viszont én nem tapasztaltam, hogy segítenének a szoptatásban. Hétfő reggel 6.30-kor szültem (hozzáteszem: én voltam az egyetlen a szülőszobán), ezt csak azért írom ide, mert ugye ez azért pont olyan időpont, amikor felveszik a munkát a nővérek, nem? Láttam is a szoptatásért felelős személyt, csak épp a hátát és ennyi....férjemet küldtem utána, hogy keresse meg, mert nem tudom, hogy kellene csinálnom a dolgot - már nem találta sehol. Kislányomat először délután tudtam megszoptatni, barátnőm segítségével. A 4 nap alatt, amit bent töltöttem senki nem jött oda, hogy elmagyarázza, vagy akár segítsen a szoptatásban. Rosszul is csináltam, mert teljesen kisebesedett a mellem és már csak bimbóvédővel próbálkozhattam. A tejem nem indult meg, a gyerek súlya csökkenni kezdett, el kezdték tápszerezni (cumival és nem pohárból) A kórházból tápszeres recepttel jöttünk már el,holott otthon még egy cumisüvegünk volt (a férjem éjjel 23.00-kor ment el a tescoba venni) Megjegyezném a tápszeres táplálásról sem kaptunk semmiféle felvilágosítást. Saját példámból kiindulva én nem adnám meg a kórháznak ezt a titulust. És egyenesen felháborít Lizzyke kedves megjegyzése, hogy még a tizenéves cigány lánykák is képesek rá....Valószínű, hogy ők mást sem látnak otthon. Előfordulhat, hogy ha kapok egy kis segítséget attól a személytől aki ebben kompetens lett volna, nem tápszeren "nől fel a kislányom".”
 • 204. eszter77 2010. november 24. 18:48
  „Lelkiismeret, engem a folyosón való vajúdás közben vittek be 1 órára NST-re a szülőszobára, mielőtt szültem és mellettem is megszült egy kismama, de nekem könnyeket csalt a szemembe, nem pedig nem tetszést váltott ki... az én szobatársamhoz is bejárt a férje, anyósa, apósa, szülei, mégis tudtam szoptatni, diszkréten a fürdőköpenyembe bújva és inkább örültem, hogy vele vannak a szerettei, minthogy utálkozzak és hozzám is bejöttek a látogatók ugyanúgy... nekem is mondták, hogy nem kell ruhát vinni, de vittem, mert nem szerettem volna, ha idegen, agyonfertőtlenített ruhákba van a kisbabám... otthon nincs melletted állandóan a kisbaba? (érthetetlen számomra, hogy erre tudtok panaszkodni!!!)... ha elvitték, nyilván az anyukája után sírt... stb. stb. h o z z á á l l á s k é r d é s e M I N D E N !

  Lizzyke, egyetértek és örülök hogy vetted a fáradtságot erre a hsz.-re!”
 • 203. Sparrow 2010. november 24. 18:47
  „Nemrég szültem a PAMOK-ban és szerencsére többnyire pozitív tapasztalataim vannak. Szerintem sok függ a kismamák hozzáállásától, eredeti talpraesettségétől is. Tényleg ne várjuk azt, hogy a kórházban majd minden körülöttünk forog és mindenki a mi kívánságainkat lesi vagy hogy mindenki és minden olyan lesz, amilyennek elképzeltük vagy elvárjuk. Attól, hogy mi szültünk, a kórházban dolgozók nem lesznek csicskások. És ahogy mindenkinek, nekik is lehetnek rossz napjaik. Lehet, hogy egy hétig rossz napjaik vannak.
  Velem mindenki normális volt és segítőkész. Az biztos sokat segít, ha van az embernek fogadott orvosa és szülésznője. Az enyémek nagyon rendesek voltak, szülés után is jöttek szinte minden nap. A csecsemősök is szimpik voltak, Erzsi nénivel az élen. A kisbabámat mindig úgy vitték el, mintha a királyi koronához nyúltak volna, és amikor egyszer bent voltam a fürdetésnél, csak ilyen mondatokat hallottam: "nézzétek ezt a gyereket milyen gyönyörű!", "ez a baba olyan, mintha megrajzolták volna!" Két szülésznőm volt, akiket imádok: Szalai Ági és Rostáné Szilvi, az orvosom is tökéletes: Krekó Imre. A csecsemősök közül Baracskainé Erzsi néni segített rengeteget.

  Összefoglalva: ne várja senki, hogy a szülészet maga lesz a mennyország és az ott dolgozók az angyalok, mi meg az istenek. Ez egy kórház, ami a földön van, és EMBEREK dolgoznak benne.”
 • 202. lelkiismeret 2010. november 24. 08:49
  „Szép Jónapot mindenkinek!
  Tíz éve nyomasztja a lelkem a "bababarát kórházi" megjegyzés.... ekkor szültem első, majd másfél év múlva második gyermekemet úgy jóval túl a harmincon.
  Az orvosom, nővérek segítőkészek voltam velem, de ami nem tetszett kategórikusan felsorolom.
  -császármetszésre várva elzsibbdásra várva a szülőszobában, közben három nő természetes szüléssel adott életet gyermekének a mellettem lévő bokszban... majd a felmosás,majd a friss vér szaga.... ez elkerülhető lett volna...
  - megszültem gyönyörű gyermekemet,de mivel az idő előtt egy héttel - jó okkal- megindították a szülést nem volt tejem még nem tudtam szoptatni... mondták majd lesz tej... próbálkozzon....------hát hogy lehet próbálkozni, ha a bababarát kórházban a mellettem megszült nőhöz napjában ötvenen bármikor bejöhettek, a pasija szinte egész nap az ágyon ücsörgött... hol van az intimitás...hiába tettem szóva....
  - mondták,hogy saját gyermekrhát nem lehet behozni, két nap múlva mivel elfogyott minden, mégis a sajátomban kellett legyen a kics...-mondták,hogy már hóvége van...-miért is szültem mindkettőt 30,31-én???
  - mivel ott volt állandóan a kisbaba kimerültem, fáradt voltam, ha wc-re kimentem félve tettem,mivel ha nem volt a szobában senki egyedül hagytam és bármikor bárki elemelhette volna...
  - ha elvitték a picit valami megőrzőbe, akkor biztos,hogy fél óra múlva hallottam a hangját és mentem utánna, természetesen fogtam és elhoztam anélkül,hogy bárki megállíthatott volna...
  - a kicsi tápszeren nőtt fel, most 50 kg 3 oszt tanuló egy kicsi diszlexiával..
  - másfél év múlva ugyanaz várt rám... ekkor egyedül voltam a szobában és magamtól tudtam erőltetni,hogy a kisgyermekemnek legyen teje..stb...
  a többi minden ugyanolyan volt, gusztustalan wc-k....
  - biztos,hogy orvosi ellátás miatt és a sok technikai megoldás miatt biztonságban voltunk a gyermekemmel,de hogy nem volt sem anyabarát sem bababarát a kórházi ellátás az biztos...
  -én nagyon szerettem volna egy tiszta vidéki családias légkörű kórházban szülni,de az orvos nem javasolta.
  Ma is köszönöm azoknak akik a fenti negatív élmények ellenére világra segítik a kisbabákat!”
 • 201. Lizzyke 2010. november 23. 22:49
  „Kedves Bufo! Megpróbálok válaszolni a pontjaidra, bár őszintén bevallom, hogy hála az égnek van pár, amihez nem tudok hozzászólni, mert olyan gondom éppen nem volt.

  o Osztályunkon valamennyi egészségügyi dolgozó, aki kontaktusban van a várandós nőkkel, anyákkal és/vagy csecsemőjükkel, folyamatos továbbképzésben, tájékoztatásban részesül a szoptatási, csecsemőtáplálási irányelvekről
  Öööö... honnét tudod, hogy egy munkahelyen ki, milyen és mennyi fejtágítót unatkozik végig? :) (tisztelet a kivételnek, aki élvezi őket és nem azért megy, mert kötelező... De ez nem változtat azon, hogy nem tudhatod, ahogy én sem, hogy teljesül-e, de miért ne teljesülhetne?)

  o Tájékoztatunk valamennyi várandós nőt a szoptatás előnyeiről és módjáról, amit a várandós könyvben dokumentálunk
  Hát nem tudom, hogy kivel hogy volt, de belém a terhesség végéig azt sulykolták, hogy az anyatej így, az anyatej úgy, csak az anyatej, az anyatej a legjobb... Kipipálva.

  o Gondoskodunk az édesanya és a csecsemő közti folyamatos bőrkontaktusról a születés utáni első órában (60 percen keresztül)
  Nekem odaadták és nálam lehetett, nem tudom, esetleg ez mással máshogyan történt-e. Kipipálva.

  o Az újszülött kötelező ellátását az első mellre tétel utánra halasztjuk
  Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, mert nem tudom, hogy mit takar a ,,kötelező ellátás".

  o Biztosítjuk a folyamatos együttlétet (24 órás rooming-in rendszer), lehetővé tesszük az újszülött jelzésre történő szoptatását
  Így volt, és ahogy elnéztem a hozzászólásokat, másoknál is. Egész nap velem lehetett a picurkám. Kipipálva.

  o Megtanítjuk az édesanyát arra, hogyan ismerheti fel az újszülött, csecsemő evés iránti igényét, annak korai jeleit (éhségjelek), és hogyan reagáljon azokra
  Nem tudom, hogy megtették-e volna, de ez volt az, amire nekem nem volt szükségem. Rendelkezek annyi józan paraszti ésszel, hogy egy újszülött három óránként eszik nagy átlagban, esetleg kicsit sűrűbben, és ha sír tíz perc múlva, akkor nem a mellemet akarom újra a szájába tuszkerálni, mert én se eszek egész álló nap. Lehet annak a gyereknek más baja is azon kívül, hogy éhes. Lehet, hogy egyszerűen csak melege van. Szóval nekem ez ment, magamtól is tudtam, hogy mikor szoptassak. Érdekes, én úgy vettem észre erre még a tizenéves cigánylánykák is képesek mindenféle segítség nélkül, pedig sokszor még majdnem gyerekek... Akkor is volt egy, amikor műtöttek három éve. Ott volt az őrzőben a nőgyógyászaton, nem tudom, hogy miért. Hozták neki a kicsit, előkapta a mellét és szoptatott. Ennyi.

  o Az újszülöttek táplálásában a kizárólagos szoptatásra törekszünk, anyatejen kívüli táplálékot kizárólag patológiás esetben orvosi javaslatra adunk. Mellőzzük a mesterséges cumik )nyugtató cumi, etető cumi) használatát
  Hány olyan hozzászólás is van itt, ami úgy kezdődik, hogy ,,nem etették meg a gyerekemet, pedig!!!" ? Kipipálva.

  o Orvosi javallat fennállása esetén olyan pótlási módszerrel végzett táplálásról gondoskodunk, amely várhatóan a legkevésbé zavarja a kizárólagos szoptatásra való áttérést
  Hát hála az égnek erre nem volt szükségünk, úgyhogy nem tudom. De ez csak szakmai kérdés, hogy hogyan etetik a tápszert, minket nem nagyon érint.

  o A mell kiürítését minden anyának megtanítjuk
  Nekem megmutatták, mert ott voltam öt napig a császár miatt. Negyedik nap délutánjára lett annyi tejem, hogy a picurkám nem tudta mindet kiszívni. Kipipálva. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kismama, akivel együtt voltunk a szülőszobán és utána beszélgettünk sokat, a harmadik nap után hazament, mert sima szülés volt. Neki nem mutatták meg. De nem is lett volna mit fejni, alig volt még teje, amikor hazament, éppen csak kezdődött valami.)

  o Fejést javasoljuk túltelődés esetén; a tejtermelés fenntartása; erőtlen szopó koraszülöttnél, amennyiben táplálási probléma, vagy egyéb ok miatt intravénás folyadékbevitel válik szükségessé
  Megtörtént, akkor, a negyedik nap este. Kipipálva.

  o A mellbimbó sérülése esetén - amely helyes mellre tétellel megelőzhető - nem alkalmazunk gyógyszeres kezelést
  Hát ezt nem tudom. De ha tápszer nincs, akkor tuti gyógyszer sincs. :)

  o Az első életnapokban a napi egyszeri testsúlymérést indokoltnak tartjuk
  Megtörtént, minden este megmérték a fürdésnél. Kipipálva.

  o Betartjuk az anyatejpótló tápszerek forgalmazásának nemzetközi kódexében és az Egészségügyi Világszervezet közgyűlési határozataiban foglaltakat, mellőzük a csecsemőtápszer-minták és az ilyen termékeket propagáló hirdetéseket
  Hát én nem találkoztam egyel sem az osztályon. Kipipálva.

  o Az anyák számára telefonos elérhetőséget biztosítunk a nap 24 órájában, ahol az osztályunkon dolgozó szülésznők és újszülöttes ápolók válaszolnak a felmerülő kérdésekre, valamint írásbeli tájékoztatást adunk a szoptatást támogató anyacsoportok elérhetőségéről
  A szülészet telefonszáma bármelyik telefonkönyvben, Kisokosban, egyebekben benne van. Éjjel-nappal hívható. Kipipálva.

  o megtanítjuk a mesterséges táplálás helyes módját azoknak az anyáknak, akik valamilyen okból nem tudnak szoptatni. Segítséget nyújtunk abban, hogy eldöntsék, mi a megfelelő az ő helyzetükben
  Hát erre megint csak nem volt szükségem hála az égnek.

  Szóval én megnéztem ezeket a pontokat és mind teljesült az én esetemben, amelyik nem, az azért nem, mert nem volt rá szükségem. És akkor visszatérnék a kérdésre. Ha ezek a bababarát kórház kötelezően betartandó dolgai - te mondtad, nem én - akkor min vitázunk? A cikk arról szól, hogy a szülészet megkapta a bababarát címet, mert megfelel a felállított követelményeknek. Megfelelt, legalábbis az én esetemben. Akkor miért ne kapná meg? Senki nem mondta, hogy a szülészet tökéletes, a szülészet maga a földre szállt mennyország, ott minden szép és jó. Arról volt szó, hogy megfelel-e a szervezet által leírt követelményeknek.”
 • 200. nane 2010. november 23. 20:09
  „Vettem a fáradságot,elolvastam sokmindennel egyetértek,eszemben sincs provokálni és szépjóéjszakát.”
 • 199. Józanész 2010. november 23. 19:50
  „Nane!
  Nem kellene provokálni az embereket.
  mire kiváncsi? mert már írtam, hogy a 152-es hozzászolást olvassa el.
  De nem vette a fáradságot,csak provokál.
  Szerintem is jegelni kéne a témát.”
 • 198. nane 2010. november 23. 18:36
  „Nekem nem úgy tűnik hogy csak pár ember szólt hozzá,hanem 190-körül.Tényleg csak az érintettek véleményére lennék kiváncsi mindenféle rosszindulat nélkül.Azt gondolom, hogy egy ez hozzászólás rovat, ahol mindeki leírhatja a témával kapcsolatban a véleményét,tapasztalatátÉs ha valami nem működik jól változtatni kell, nem a fejünket a hokoba dugni.Azt nemtudtam eddig, hogy az az inteligens aki nem vitatkozik.Szerintem azt bólogatójánosnak hívják.”
 • 197. empathia 2010. november 23. 17:33
  „Emberek mindjárt itt a karácsony, szerintem jegeljük ezt a témát, már mindenki kiírta magából a bánatát vagy az örömét. Készüljünk inkább a szeretett ünnepére!:)”
 • 196. Józanész 2010. november 23. 16:51
  „Kismama2-nek teljesen igaza van.
  Nane Ajánlom olvassa el a 152-es hozzászólást, minden le van írva.
  Nem kell ezen már annyit csámcsogni.”
 • 195. kicsi32 2010. november 23. 09:17
  „Baba-barát!? Megoszlanak a vélemények! Márciusban szültem a 3. gyermekem. A szülöszobán kínok közt feküdve az orvos tőlem kb 5 méterre odapillantva közölte látom a fejét van haja. Na nekem nem is kellett több Jó hogy nem kávézott miközbe a gyerek már majdnem kint volt! A bánásmodról ne is beszéljünk!”
 • 194. kismama2 2010. november 22. 23:36
  „Szerintem meg olvasták!!!! Csak INTELIGENSEBBEK annál, hogy itt pár emberrel vitatkozzanak!!!! Véleményem az, hogy ha annyira rosszul dolgoznak akkor személyesen nevesitve kellene elrendezni a problémát az osztályon, mert ez az üzengetés GYEREKES!!!!”
 • 193. Anga 2010. november 22. 22:29
  „sztem ők nem olvasnak ilyen fórumokat..de lehet tévedek..”
 • 192. nane 2010. november 22. 21:48
  „Még mindig nem szólt hozzá.Pl Csecsemősnővérek,főnővér, főorvos?”
 • 191. Anga 2010. november 22. 19:23
  „Szerintem sokan vagyunk ezen a véleményen, de aki elégedett, hálás és boldog ..az nem keresi a lehetőségeket, hogy lépten-nyomon vádaskodjon és elégedetlenkedjen..
  Lehet ez a mai társadalom átka..”
 • 190. kismama2 2010. november 22. 18:57
  „Kedves Lizzyke!!!! Örülök, hogy egy véleményen vagyunk!!!! Többieknek csak annyit szeretnék írni, hogy jó, hogy ennyi tökéletes ember van. Csak azt nem tudom, akkor miért tartunk itt ahol tartunk, ha mindenki ilyen jól dolgozik?”
 • 189. bufo 2010. november 22. 14:32
  „Kedves Lizzyke!
  A fenti cikk, és a fórum a győri Pamok Baba-mama barát cím újbóli elnyeréséről szól.
  Ahhoz, hogy egy kórház ezt megkapja kritériumoknak kell megfelelnie, valamint többek között szoptatási irányelveket kell megfogalmazni.
  Ez győrben a következőképp hangzik.
  o Osztályunkon valamennyi egészségügyi dolgozó, aki kontaktusban van a várandós nőkkel, anyákkal és/vagy csecsemőjükkel, folyamatos továbbképzésben, tájékoztatásban részesül a szoptatási, csecsemőtáplálási irányelvekről
  o Tájékoztatunk valamennyi várandós nőt a szoptatás előnyeiről és módjáról, amit a várandós könyvben dokumentálunk
  o Gondoskodunk az édesanya és a csecsemő közti folyamatos bőrkontaktusról a születés utáni első órában (60 percen keresztül)
  o Az újszülött kötelező ellátását az első mellre tétel utánra halasztjuk
  o Biztosítjuk a folyamatos együttlétet (24 órás rooming-in rendszer), lehetővé tesszük az újszülött jelzésre történő szoptatását
  o Megtanítjuk az édesanyát arra, hogyan ismerheti fel az újszülött, csecsemő evés iránti igényét, annak korai jeleit (éhségjelek), és hogyan reagáljon azokra
  o Az újszülöttek táplálásában a kizárólagos szoptatásra törekszünk, anyatejen kívüli táplálékot kizárólag patológiás esetben orvosi javaslatra adunk. Mellőzzük a mesterséges cumik )nyugtató cumi, etető cumi) használatát
  o Orvosi javallat fennállása esetén olyan pótlási módszerrel végzett táplálásról gondoskodunk, amely várhatóan a legkevésbé zavarja a kizárólagos szoptatásra való áttérést
  o A mell kiürítését minden anyának megtanítjuk
  o Fejést javasoljuk túltelődés esetén; a tejtermelés fenntartása; erőtlen szopó koraszülöttnél, amennyiben táplálási probléma, vagy egyéb ok miatt intravénás folyadékbevitel válik szükségessé
  o A mellbimbó sérülése esetén - amely helyes mellre tétellel megelőzhető - nem alkalmazunk gyógyszeres kezelést
  o Az első életnapokban a napi egyszeri testsúlymérést indokoltnak tartjuk
  o Betartjuk az anyatejpótló tápszerek forgalmazásának nemzetközi kódexében és az Egészségügyi Világszervezet közgyűlési határozataiban foglaltakat, mellőzük a csecsemőtápszer-minták és az ilyen termékeket propagáló hirdetéseket
  o Az anyák számára telefonos elérhetőséget biztosítunk a nap 24 órájában, ahol az osztályunkon dolgozó szülésznők és újszülöttes ápolók válaszolnak a felmerülő kérdésekre, valamint írásbeli tájékoztatást adunk a szoptatást támogató anyacsoportok elérhetőségéről
  o megtanítjuk a mesterséges táplálás helyes módját azoknak az anyáknak, akik valamilyen okból nem tudnak szoptatni. Segítséget nyújtunk abban, hogy eldöntsék, mi a megfelelő az ő helyzetükben

  Hát mindenki el tudja dönteni, hogy hány pont teljesült az ő esetében.
  Nálam sajna kevés.
  A kérdésedre, hogy minek a szoptatáshoz segítség? A fentiek alapján kellene....
  Különben vegyék vissza a szlogent!
  Nekem csak ennyi lenne a bánatom. :)”
208 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri hegymászók 4000 méter magas hegycsúcsokon - sok-sok fotóval

A győri Csik Tibor Zoltán csak idén hat négyezres hegyet hódított meg. Az amatőr hegymászó… Tovább olvasom