Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Azt ígérik, hétvégén már kinyithat a győri Aranypart

Befejezték a földmunkákat a győri szabad strandon, így a tervek szerint a hétvégén már használhatják az iszapmentesített, felújított partot a hűsölni vágyók. Évek óta gondot jelentett a felgyűlt mederhordalék, ami főleg a Rábából került a Mosoni-Dunába.

A győri Aranypart 1. strandját üzemeltető Szarvas Zoltán szerint is régóta van iszap a Mosoni-Duna medrében – írtuk korábban.

A Mosoni-Duna medrét nemrég kotorták ki, erre elsősorban az alacsony vízmeder és a Rábából visszafolyó hordalék miatt volt szükség. A két folyó találkozásánál magas vízállás esetén látható is, ahogy a Rábából visszafolyik a víz – ez történt a 2013-as nagy árvíznél –, az így a Dunába kerülő iszap pedig egyre nagyobb területen rakódott le, például az Aranyparton.

Most még a sár és a feltúrt föld uralja az Aranypartot, de a hét végéig megtisztul a strand, és jöhetnek a fürdőzők is. Fotó: Mészáros Mátyás
Most még a sár és a feltúrt föld uralja az Aranypartot, de a hét végéig megtisztul a strand, és jöhetnek a fürdőzők is. Fotó: Mészáros Mátyás


Az utóbbi hetekben a strandot lezárták, a medret kitakarították, a hét végéig pedig a kiemelt iszap elszállítása van még hátra.

– Nagyon sok anyagról van szó, a meder viszont most tiszta és a part is elkészült. A következő napokban elszállítjuk a földet, és remélhetőleg a hétvégére, mire megjön a jó idő, újra jöhetnek a strandolni vágyók az Aranypartra, alacsonyabb vízállásnál sem lesz gond a mederrel – foglalta össze Szarvas Zoltán a jelenlegi helyzetet. Hozzátette: a vízből vett egészségügyi minták jók, így emiatt sem kell aggódniuk az idelátogatóknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a keleti elkerülő: a kezdetektől napjainkig - videó, fotók

Megkezdődik az M1 autópálya csomópontok körforgalmi csomóponttá történő átépítése Győrszentivánnál, ezért nyár végéig ezeket a kivitelező lezárja. Fotók. Tovább olvasom