Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Azt hitték, a pénzük is elfolyik

Pázmándfalu, Táp és Nyalka közösen vágott bele a csaknem egymilliárd forintos szennyvízberuházásba. A csatornázás csak most kezdődik, de a lakosok máris bajt szimatolnak, ugyanis feladott számláik ellenére fizetésre szólították fel őket. A baki kiderült, a gesztor önkormányzat intézkedett.
Szitter Béla, Pázmándfalu Fotó: H. Baranyai Edina ee0415.3766.jpg Szitter Béla: „Nem vagyok egyedül, aki nem érti, a befizetett számlák ellenére miért kaptam felszólítást.
Pázmándfalu, Táp és Nyalka négy éven át próbálkozott címzett támogatást szerezni csatornázásra. Tavaly ősszel sikerült a pályázat. A teljes szennyvízhálózat-kiépítés nettó 736 millió forint (áfával csaknem egymilliárd), ennek 70 százalékát az állam állja, a községeknek a maradék 30 százalékot kell vállalniuk. A kis falvaknak persze ez a 30 százalék is óriási megterhelés, ezt részben maguk gazdálkodják ki, a másik felét a lakosok fizetik. Családonként 150 ezer forintba kerül a csatornázás, amit havi részletekben (1500 forint/hó) nyolc éven át kell fizetniük.

A gesztor a pázmándfalui önkormányzat – ebből a községből kereste meg szerkesztőségünket Szitter Béla. A férfi négy számláját mutatta, s mellette egy felszólítást, miszerint az elmaradt részleteket rendezni kellene. „Bementem az önkormányzathoz, kérdeztem, mi ez? Én négy csekket is befizettem eddig, ráadásul az éves törlesztőrészletekről szóló számlákat három példányban kaptam meg a banktól! Most akkor melyiken törlesszek? Mondták, hagyjam ott a számlákat, fénymásolják és intézkednek. De ebből nem kértem."

„ Nincs szerződés a kezemben, mégis fizetek, erre kiderül, hogy feleslegesen. Ráadásul azt mondták, én vagyok a negyvennegyedik
panaszos. Csaknem ötvenen ezek szerint feleslegesen fizettünk?"

Vámosi László Imre, Pázmándfalu polgármestere megerősítette, valóban kisebb káosz alakult ki a számlák körül, de most, hogy tudják, miért kavarodtak össze a csekkek a bankban, intézkedtek. A felelős nem az önkormányzat, hanem az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, amelynek budapesti központja koordinálta a szerződéseket. A községvezető számára is talány, miért kaptak egyesek győri, mások viszont csornai, illetve soproni fiókhoz tartozó számlákat. Szitter Béla ráadásul mind a három helyről kapott, ez magyarázza a három borítékot. „Községünkben harmincöten kerültek hasonló helyzetbe, mint a nyugdíjas férfi, mindannyiuknál rendeztük a helyzetet. Szitter Béla – akivel pedig jól ismerjük egymást – volt az egyetlen, aki más utat választott. De őt is megnyugtatom, a pénze nem folyik el, s ha ránk bízza a számláit, az ő problémáját is tisztázzuk a bankkal."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unióban is a hazai szabályok szerint

Uniós szociálpolitika helyett a szakmabeliek továbbra is a hazai törvények alapján gondoskodnak a… Tovább olvasom