Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Ázsia-túra Ganxsta Zoleeval, győri terepjáróssal és sok Lenin-szoborral

Hamarosan útnak indul az Ázsia-túra celebekkel. A Csernobilt és Bajkonurt is érintő 10 ezer km-es útvonalat egy győri terepjárós, Tempfli László írta. Videóval.

Mint arról a kisalfold.hu elsőként beszámolt: 9900 km-es túrát terveznek az egykori Szovjetunió területén terepjárósok. A nagy kalandra velük tart Ganxsta Zolee és Bárdosi Sanyi is.
Az Ázsia-túrán az útvonalat a Budapest-Bamakó futamot többször teljesítő, egyszer meg is nyerő győri Tempfli László jelölte ki.

A nem akármilyen kalandnak ígérkező, terepjárós barangolás 2010. május 24-én indul Budapestről – ha minden jól megy, három hét múltán térnek vissza a résztvevők –, s várhatóan 30 csapat vág neki az útnak.

Ganxstán és Bárdosin kívül jó eséllyel a – férfiak legnagyobb örömére – az egykori szépségkirálynő, Semmi Kis Tünde is nekivág meghódítani Ukrajnát, Oroszországot és Kazahsztánt.


Forrás: www.homokdune.hu.


"A retroérzés már a határon megcsapott bennünket"

Tempfli Laci pedig egyszer már teljesítette is közel 10 ezer kilométer; szervezőként és útvonaltervezőként kis túlzással centiről centire végigjárta a tervezett útvonalat, s rögzített minden fontos információt a szervizek, benzinkutak, hotelek pontos helyétől kezdve a felszereltségéig.Ázsia-túra dzsipekkel: terepfelmérés tevével és Lenin-szoborral.

A győri terepjárós a napokban tért vissza a megyénkbe.

"Szenzációs két héten és majd 10 000 kilométeren vagyunk túl. Nem tagadom, hogy életem egyik nagy élménye volt ez a tizennégy nap. Kortársaim emlékezhetnek az alig régmúlt időkre, amikor még Magyarország is szovjet birodalom alá tarozott. A retroérzés már a határon megcsapott bennünket" – kezdte az élménybeszámolót Tempfli Laci.

"Határ után rögtön visszaugrottunk harminc évet az időben"

"Először megtapasztaltuk, hogy autóink hiányos papírjai miatt hogyan fordítják vissza az embert az ukrán vámosok, de második nekifutásra már gördülékenyebben mentek a dolgok. Igaz, csak addig, míg az autónkból elő nem kerültek a nyolcvan centis bozótvágó kések.


Az Ázsia-túra tervezett útvonala.
Az Ázsia-túra tervezett útvonala.


Az ukrán vámosok először elvették, majd hosszú tanácskozás után intelmekkel és a kardokkal együtt továbbengedtek bennünket.

Határ után rögtön visszaugrottunk harminc évet az időben. Mind az utak, mind a falvak állapota ezt az érzést erősítette.

Kátyúk tömkelegét néhol aszfalt köti össze, próbára téve a sofőrt és a technikát. A városokban viszont a 21. század kora köszönt ránk sugárutakkal, plázákkal és a legújabb autókkal. Ez a kettősség végigkísérte három országon át tartó utunkat, akár a monumentális szobrok és a régi időkre való utalások" – folytatta a győri Homokdűne csapatkapitánya.

A győri Tempfli László egy korábbi, afrikai túrán.
A győri Tempfli László egy korábbi, afrikai túrán.


"Egyik társunk, Zsolti mindenhol tesztelte a nagy erőkkel kivonuló helyi rendőröket"


"Nem volt olyan város, ahol Lenin ne integetett volna felénk bronzba öntött kezével. A másik elmaradhatatlan, orosz városi kellék a kiszuperált vadászgépek szoborrá avatása.

Persze a szórásba még tankok, katyusák, rakéták és munkásmozgalmi szobrok is tartoznak.

Ukrajna kétszáz forintos gázolaj tarifája után jött az orosz száztíz forintos.

Háromszáz forint feletti árakhoz szokott lelkünknek ez maga volt a mennyország. Örömünket csak fokozta, hogy az orosz utak nagyságrendekkel jobbak, mint az Ukrajnában lévők.

Egyik társunk, Zsolti mindenhol tesztelte a nagy erőkkel kivonuló helyi rendőröket. Először Ukrajnában ment bele a pirosba, amit 50 dollárja bánta, majd az orosz rendőröket ismerte meg közelebbről egy gyorshajtás miatt.

"A letartoztatásra azért került sor, mert az orosz űrrepülés fellegvára a mai napig katonai terület"

A szórásból a kazah rend őrei sem maradhattak ki: barátunk ugyanis a csúcsot akkor érte el, amikor Bajkonur melletti kisvárosban egy félreértés miatt ideiglenesen letartoztatták.

Szerencséjére azonban rövid idő és kis dorgálás után szabadon engedték. A letartoztatásra egyébként azért került sor, mert az orosz űrrepülés fellegvára a mai napig katonai terület, engedély nélkül belépni tilos, csakhogy ezt semmilyen tábla nem jelzi" – tudtuk meg Lacitól.

Egy biztos: izgalmas három hét elé néznek a magyar terepjárósok – a tervek szerint a konvoj ellátogat Bajkonurba, s élőben nézi meg egy űrrepülő fellövését –, s hamarosan az is kiderül, hogy mennyire keménylegény Ganxsta Zolee és Bárdosi Sanyi, avagy bírják-e erővel és idegekkel az orosz strapát?


Kaland Csernobiltól Volgográdig, főhajtás az elesett magyar katonák előtt a Don-kanyarban

Az Ázsia-túrán elstartoló csapatok nem csupán az orosz űrközpontot, de többek közt Kijevet, Moszkvát, Volgográdot (az egykori Sztálingrádot) és tragikus emlékű Csernobilt ismerhetik meg.

Adóznak majd a szomorú történelmi emlékek előtt is: a Don-kanyarban 17 ezer elesett magyar katona tömegsírját fogják megkoszorúzni Voronyezsnél.

A részletes útvonal tervet itt olvasgathatják! 

Olvasóink írták

 • 8. beleptem 2010. május 13. 18:51
  „Lacim te tudsz úgy is írni, hogy ne moderáljanak ki?”
 • 7. lacim6 2010. május 12. 15:21
  „Ki ez <moderálva> és mit keres az újságban és kit érdekel ez az egész.”
 • 6. meir 2010. május 12. 13:15
  „......aztan Csernobiltol,mar "sugarzo" arccal mennek uj videkek fele!!!!?”
 • 5. LudasMatyi3szor 2010. május 12. 07:57
  „Tempfli csak halkan ...apeh rendbe??”
 • 4. Mankapunka 2010. május 12. 00:13
  „Ukrajna is útba esik.”
 • 3. GD 2010. május 11. 22:57
  „Szerintem vigyék még Győzikét és Stól Bucit is. De hagyják is ott őket.....”
 • 2. Deir_Yassin 2010. május 11. 17:16
  „Pálinkát oroszoktól? ezt nem értem?”
 • 1. Mankapunka 2010. május 11. 13:20
  „Zolee

  Hozzál már valami finom pálinkát,vagy vodkát Győrbe!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-iskolák találkoztak Gönyűn

A megye Széchenyi István nevét viselő hét iskolájának tanulói, tanárai találkoztak Gönyűn az elmúlt… Tovább olvasom