Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Azonosították: győri az ˝unokás csaló˝

Bécsi bérelt lakásából követte el csalássorozatát telefonon az utóbbi hetekben és napokban az a szélhámos, aki az "unokás trükkel" csalt ki 10 millió forintot meghaladó összeget mintegy 40 idős nőtől; a 34 éves győri M. Gábor kiadatási eljárása folyamatban van - tájékoztatta a Veszprém Megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfőn az MTI-t.

Frankó Marianna elmondta: a "unokás trükk" lényege, hogy idős asszonyokat - akiknek vannak unokáik - telefonon arra kérnek, hogy adjanak át jelentősebb összeget a pénzért jelentkező embernek, mert az unokája bajban van, komoly balesetet szenvedett. A trükköt sok esetben "bedobták" úgy is, mintha maga az unoka hívta volna fel a nagymamát - jegyezte meg Frankó Marianna.

Néhányszor még női hangot is utánzott a telefonos csaló, a trükk azonban nem a baleset volt, hanem ajándékozás - tájékoztatott a sajtóügyeletes. Mint mondta: a csaló arra hivatkozott, hogy a szüleit akarja meglepni nagy értékű ajándékkal a "lányunoka", erre kér a nagyitól pénzt, s éppen ezért a szülők egyelőre nem tudhatnak az "ajándékozási akcióról".
Néhány nagymama gyanút fogott ugyan, furcsállotta az "unokája" hangját, ám az a válasz, hogy "fülkéből telefonálok", megnyugtatta őket - mondta Frankó Marianna.

Tájékoztatása szerint az "unokás csaló" egy bécsi bérelt lakásból hívogatta a magyar városokban élő idős asszonyokat, s egy-egy akciója több 100 ezer forintos bevétellel járt, sőt néhány esetben egymillió forintnál is többet zsebelhetett be.

Az óvatos szélhámos a pénzért nem maga ment, hanem erre egy móri hajléktalant bérelt fel - tájékoztatott Frankó Marianna, megjegyezve: a férfit odavette a bécsi lakásba, s onnét indult naponta a megadott címekre, különböző dunántúli városokba. A bűnsegéd Bécsből mindig vonattal utazott, s az adott város állomásáról taxival vitette magát a "főnök" által megadott címre, majd miután a "nagymamától" átvette a pénzt, a taxival azonnal visszavitette magát az állomásra - mondta az ügy részleteiről a rendőrség sajtóügyeletese.

Közlése szerint a győri csaló többek közt megkárosított Pécsett, Veszprémben, Zalaegerszegen, Kaposváron, Barcson, Sopronban, Fonyódon, Keszthelyen, Kapuváron, Ajkán, Pápán, Győrben, Várpalotán, Szentendrén, Keszthelyen és Mosonmagyaróváron élő idős asszonyokat. Pénzbehajtó bűntársa, a volt móri hajléktalan B. János az utóbbi városban bukott le - mondta Frankó Marianna.

Hangsúlyozta, hogy a pénzbeszedő férfit a bíróság már előzetes letartóztatásba is helyzete, "főnökének" a győri 34 éves csalónak a kiadatási eljárása pedig folyamatban van. M. Gábornak több mint negyven csalási bűnesete vált eddig ismertté, s a kicsalt összeg meghaladja a 10 millió forintot - tette hozzá.

A sajtóügyeletes emlékeztetett arra, hogy az "unokás csalót" áprilisban őrizetbe vették ugyan a bécsi rendőrök, ám júniusban óvadék ellenében szabadlábra helyezték. M. Gábor ott folytatta, ahol abbahagyta, csak óvatosabb lett, ekkortól vette fel a pénz átvételére "alkalmazottat" - mondta Frankó Marianna.

Közlése szerint az ügyet a pápai rendőrkapitányság vizsgálja, mivel ott tették az első bejelentést, s ott bocsátották ki a bűnözők ellen a körözést is.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. elmagnifico 2010. augusztus 04. 08:11
  „22. hsz-nek igaza van.
  23. hsz. Egy ember jó hírneve nem azon múlik, hogy a temetésre mennyit kuporgat, már bocs.
  Az én családomban is történt haláleset, mert ugye minden családban történik, és senki nem kuporgatta a százezreket, vagy akár 1-2 millát, és mégis mindenki tisztességesen el lett temetve. Ennyi.”
 • 24. robi76 2010. augusztus 03. 19:26
  „Ezt az embert nem lecsukni kell, hanem megkérni, hogy tanítson.”
 • 23. knifemaster 2010. augusztus 03. 16:09
  „22.
  Tudod ,régen sokat adtak a jóhírükre az emberek,pl.,hogy ne hagyjanak hátra tartozást.”
 • 22. bakke 2010. augusztus 03. 13:33
  „Temetésre gyűjtögetni morbid dolog, a halál nem válogat, az ember meghalhat akár 20 évesen is. Akkor én is gyűjtsek? Szerintem a temetés már nem az én gondom, ott vannak a testvérek, gyerekeink, rokonok, barátok, akik elrendezzék a temetést, ennyi mindenkinek jár. A nyugdíjasok meg ne tartsák otthon a pénzt, inkább költsék magukra vagy a gyerekeikre, amíg még lehet. Nem akarom védeni a bűnöst, ne értse senki félre.”
 • 21. bejás 2010. augusztus 03. 12:56
  „ez nagyon komoly”
 • 20. elmagnifico 2010. augusztus 03. 12:28
  „Csak egy szösszenet: aki egész életében a temetésére gyűjt, nagyon tartalmas élete lehet.,,, már nem azért. A legtöbb ilyen átvert nyugdíjasnak több százezer forint heverész otthon.... meg arany ékszerek, tisztelet a kivételnek, de a legtöbb nyugdíjas sír-rí, hogy nincs semmije se... na ez azért nem igaz, ugye?

  Más: a bankok lehúzzák az emberről a 12. bőrt is, az törvényes? MIndettől függetlenül aljas tett volt ez, én is kiraknám őket egy ketrecbe egy térre, és hadd köpködjék őket.”
 • 19. cukkini 2010. augusztus 03. 09:10
  „Az en anyamat is lehuzta 500 000 rel az unokara hivatkozva hogy baleset erte Ausztriaban.89 eves.A veletlen is segitett mert sokat vezet az unoka Ausztriaban.A temetesere gyujtogette ossze hogy keznel legyen ha kell!Az elkovetot biznak ram egy hetre.Konyorogne hogy had adja vissza amit elcsalt.”
 • 18. cukkini 2010. augusztus 03. 09:10
  „Az en anyamat is lehuzta 500 000 rel az unokara hivatkozva hogy baleset erte Ausztriaban.89 eves.A veletlen is segitett mert sokat vezet az unoka Ausztriaban.A temetesere gyujtogette ossze hogy keznel legyen ha kell!Az elkovetot biznak ram egy hetre.Konyorogne hogy had adja vissza amit elcsalt.”
 • 17. tricse 2010. augusztus 03. 08:36
  „párnaciha nem kér kódot!:)”
 • 16. tricse 2010. augusztus 03. 08:34
  „bakke,kérdezz meg egy-két idős embert hogy verte át a pénzintézet mikor rábízta a pénzét! Naná,hogy otthon tartják!:(”
 • 15. stb 2010. augusztus 03. 07:45
  „Bsbe <moderálva>, idos nekiktol, oregektol csalt el penzt. Szerinted ez igy korrekt?

  Vagy epp az faj, hogy neked semmi sincs?”
 • 14. BsBe 2010. augusztus 03. 06:10
  „hát erre most mit gondoljak, negyven csalási bűnesete vált eddig ismertté, s a kicsalt összeg meghaladja a 10 millió forintot. ez esetenként több mint 250 eFt.
  Nem tudom egyik károsultat sem sajnálni, ha még mindig vannak aikik nem kis pénzt adnak ilyen esetekben, megérdemlik.”
 • 13. PaPa 2010. augusztus 03. 06:03
  „Csak nehogy valamelyik párt színeiben lásuk majd a közel jövőbben. Mert azok se piskóták azok is találnak ki ehhez hasonló trükköket csak azokat nem ítéli el a bíróság. -”
 • 12. aerodragon 2010. augusztus 02. 23:35
  „Öt év a sitten? Szerintem kevés! Gondolj bele kicsit: 10 millió osztva 60 hónappal, 167ezer forint. Plusz teljes ellátás, nincs lakbér, ingyen kaja, innivaló, konditerem, könyvtár, TV. Már elnézést <moderálva....> Ennyi pénzt adómentesen havonta én is elfogadnék ám! Csak a vállalkozásom sem termel ennyit, sajnos. Pedig minden nap dolgozom, tisztességgel, becsülettel! Okádék ...., a saját szüleit mikor húzzák le pénzzel vajon?? Ez kérem folytatólagosan, aljas szándékkal, anyagi haszonszerzés céljából elkövetett csalás bűntette. Ráadásul bűntetet előéletű egyén, nincs helye a társadalomban, sem most, sem később. ......”
 • 11. Csetneky 2010. augusztus 02. 22:27
  „Ugyanúgy az idősek hiszékenységére alapozott, mint az Mszp. Mind a kettőnek bejött. Egy ideig. Csak az Mszp több kárt okozott 10 millánál.
  Egyébként remélem, leránt ezért egy ötöst a sitten.”
 • 10. bakke 2010. augusztus 02. 22:23
  „a nyugdíjasok még mindig otthon tartják a pénzt, nem tanulnak a rengeteg rablásból, lopásból, átverésből, stb., szóval aki hülye magára vessen.”
 • 9. mitzekatze 2010. augusztus 02. 22:21
  „ötletes. Az arcát miért nem láthatjuk? Csak nem jogai vannak?”
 • 8. pemozsu 2010. augusztus 02. 22:12
  „A nagyik nem hülyék, hanem öregek és hiszékenyek és féltik az unokájukat :-((( s ilyen állatokat meg kitennék egy ketrecbe decembertől márciusig hadd mossa az eső, meg a jég, meg fagyjon ki belőle az utolsó ötlet is!”
 • 7. dr73 2010. augusztus 02. 21:58
  „Ügyes!
  ...a nagyik meg hülyék,tisztelet a kivételnek!”
 • 6. regisztrálok 2010. augusztus 02. 21:34
  „nekem teccik a dolog.. :-)”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszáz pályakezdő szakmunkást vett fel az Audi Hungaria

Ötvenhárom pályakezdő szakmunkás állt munkába hétfőn a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nél, miután… Tovább olvasom