Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Azonnali kormányzati segítséget kérnek

"Nagyszentjános gyakorlatilag katasztrófa sújtotta övezet" - ezt mondta kollégánk, aki a helyszínről, telefonon keresztül írta le milyen állapotok uralkodnak a faluban. dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke sajtóközleményben kér azonnali kormányzati segítséget.

Pár perc alatt rohant át a tornádó

"Nagyszentjános gyakorlatilag katasztrófa sújtotta övezet" - ezt mondta kollégánk, aki a helyszínről, telefonon keresztül írta le milyen állapotok uralkodnak a faluban.

A vihar egy sávban, a helybeliek elmondása szerint forgószél-szerűen vonult végig Nagyszentjánoson. Van olyan utca, ahol 8 háztetőt szakított fel a szél, miközben a szomszédban sokkal kisebb erővel csapott le, cserépkárok szinte minden háznál találhatók a faluban.


Nagyszentjános a vihar után

A rendőrök és a tűzoltók gyakorlatilag házról-házra jártak és segítettek a falubelieknek. Számtalan kémény dőlt össze, több ház tetőszerkezete teljesen megsemmisült és gyakorlatilag minden házban keletkezett cserépkár. A templomot épphogy elkerülte két hatalmas fa, amelyeket a vihar tépett ki tövestül - ezeket csak traktorral tudták elvontatni a templom mellől.

A leszakadt vezetékek össze-vissza lógtak a vihar után, reklámtáblák, kukák, parabola antennák, cserepek, deszka és tégladarabok borították az utcákat. Sok helyen a fákon fennakadt palatető darabok himbálóztak.

Kisebb csoda, hogy senki nem sérült meg Nagyszentjánoson.

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmondta a Kisalfold.hu-nak: 60 eseményhez kellett kivonulniuk, illetve vannak kinn jelenleg is munkatársaik. A szakemberek elmondták - a jelek szerint Nagyszentjánoson mini-tornádó pusztított.

További képek Nagyszentjánosról


 

Sajtóközlemény – dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke azonnali kormányzati segítséget kér

Sajnos igaznak bizonyult a meteorológiai előrejelzés, a tavasz első napjára, március 1-jére, szombatra ígért viharos szél megérkezett. Megyénken a kora délutáni órákban söpört végig a néhol orkán erejű szél, rengeteg esővel, több helyütt jégesővel, dörgéssel, villámlással.

A megyét ért viharkárokról dr. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság (MVB) elnöke azonnal tájékozódott. A katasztrófavédelem megyei igazgatójának tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében a legsúlyosabb károk Nagyszentjánost és környékét érték. A faluban tetőket szakított fel, fákat csavart ki a tomboló vihar.

Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke a káresemény idején Nagyszentjánoshoz közel tartózkodott, így Szakács Imre az őt kérte meg arra, hogy a helyszínen csatlakozzon Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgatóhoz és a térség országgyűlési képviselőjéhez, dr. Medgyasszay Lászlóhoz.

Kara Ákos elmondta, hogy a település valóban úgy fest, mint ahogy azt a szakemberek megfogalmazták: Nagyszentjánoson „mini-tornádó" pusztított. A házakat ért károk nem mindenütt egyformák, ám olyan ház sajnos nem nagyon akad, amely sértetlen maradt. Sok kémény dőlt össze, több ház tetőszerkezete teljesen megsemmisült és szinte minden házban keletkezett cserép-kár. A helyszínen rendőrök és tűzoltók segítik a munkát, próbálják felmérni a károkat.

Dr. Szakács Imre, az MVB elnökeként – a vis maior káresemény miatt - úgy döntött, hogy azonnali kormányzati segítséget kér a nagyszentjánosi károk mielőbbi helyreállításához, a falu lakóit ért rendkívül komoly veszteségek anyagi forrásának mielőbbi biztosításához.


Tűzoltók és civilek - mindenki a romokat takarítja. Fotók: H.Baranyai Edina

Tartós viharokra kell számítanunk

Fodor Zoltán, az Országos Meteorlógiai Szolgálat munkatársa a Kisalfold.hu-nak elmondta, hogy a Kisalföldön a szél estére fokozódni fog, az éjszaka második felében elérheti a 90 km/órás sebességet, de a délutánihoz hasonló vihar szombaton már nem lesz - tehát a korábbi hírt nem erősítette meg a szolgálat munkatársa.

Holnap azonban újra megerősödik a vihar, a szél sebessége újra elérheti a 110 km/órás sebességet.

A vihar Bősárkányt sem kímélte

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Gazsi Attila 2008. március 06. 22:50
  „Hali! Én Nagyszentjánosi vagyok! Nekem a szél letépte a 35 négyzetméteres tűzfalamat! A drága újság meg megírta hogy 115kmh szél fújt! Ez nevetséges! Volt vagy 200, ha nem több! Én ott voltam!
  És köszönünk minden segítséget az Eon-nak és a Leier-nek!
  Az a szomorú, hogy ilyet átt kell élni:(!
  Csöwi!”
 • 52. Kekec 2008. március 06. 15:55
  „Kedves Vik, a károsultakat természetesen sajnáljuk, és azt sem kétlem, hogy egy kisgyereknek különösen félelmetes "élmény" lehetett a vihar. Ez azonban az égvilágon semmi összefüggésben nincs azzal, hogy ha egy újságíró durva hibát követ el (pláne címlapon, nagy betűkkel), akkor azt szóvátegyem. Ha a viharról szóló cikkben követi el, hát akkor itt. Ha a tehénelletésről szóló cikkben írta volna a hülyeségeket, akkor meg ott.
  Így már világos?

  A biztosítással kapcsolatban pedig igenis azt mondom, hogy ha választanom kellene mondjuk a kábeltévé meg a biztosítás között, akkor inkább beiratkoznék a könyvtárba. A mai magyar valóság ismeretében nem hiszem el, hogy akkora arányban lennének a fizetni képtelenek, amekkora patáliát csapnak. Ami elvárható ilyenkor az állam/biztosítók/bankok/stb. -na meg a társadalom- részéről, az a minél gyorsabb ügyintézés (pl. gyorssegély a kárelhárításhoz), ill. a valóban (!!) rászorultaknak valamilyen extra-kedvezményes hitel biztosítása.”
 • 51. B. Vik 2008. március 05. 21:52
  „Mindenkivel együtt érzek akinek kárt okozott a vihar, őszinte sajnálatom. Azt viszont elkell mondjam nagyon durva az, hogy van itt egy pár ember aki nem élte át és mégis jár a szájuk. Nekünk nemlet hála égnek semmi kárunk elégvolt azt átélni, hogy a két éves kisfiam sírva rohan a karjaim közé miután meglátta az ablakon keresztül a kidőlő fákat és nem elég a falubeliek baja még olyannal jönnek ,hogy erről is a kormány tehet meg ki milyen helyesírási hibákat ejt.Szabad országban élünk monjuk ki a véleményünket de ne ugy hogy másokat megbántcsunk. Nagyszentjános egy kis falu és megmutatta, hogy a bajban mennyire összetud tartani, segítenek egymáson az emberek. Nem értem miért kell embereknek egymást cseszegetni, főleg ugy,hogy legtöb ember aki ide írt az falubeli és szerintem töbségüknek megrázó élmény volt ez a vihar. Mégegyszer mondom aki nem volt it Nagyszentjánoson és nemélte át az ne oktasonki senkit biztosítókról, kormány hibáiról és helyesírási hibákrólse senkit. Elég a bajuk nyomorult embereknek. B. Vik”
 • 50. Hiromy 2008. március 04. 14:53
  „Amugy meg nem a miniszterelnök hibája!Könyörgöm,a vihar nem nézi,azt,h mikor van választás!!!!!!!Csak néhány "okos" ember agyszüleményei az ilyen feltevések..........Szal akik iott okoskodnak azok éljék ki "butaságot irhatnékjukat" fórumokon vagy máshol,de ne egy olyan helyet szidjanak,ami nem tehet semmiről!!!!!”
 • 49. Hiromy 2008. március 04. 14:49
  „Nagyszentjános a VILÁG LEGJOBB HELYE!!!!Nagyon imádok ott lenni,és nagyon rossz volt nézni,h mi történt:(A mindig csendes és szép falura rá sem ismertem:(Szerencsére az én szeretteimnek nem esett bajuk,és a házaiknak sem:)Akiknek viszotn igen,azokat nagyon sajnálom:(”
 • 48. Korrekt 2008. március 04. 12:36
  „>>>én szerintem gy.feri okozta ezt is... meg az oroszok, de komolyan...
  menjetek szavazni és a következő választáskor szabaduljunk meg gy.feritől és az oroszoktól is!!!<<<

  ALATVALÓ:)
  ....ha leszavazod a ruszkikat, ki veszi meg azt a sok gyengeminäségü árut és ki ad gázt?
  ....a törökök mi? :(
  ...lölköm te is olyan gondba vagy mint a KRISZTI, csak az orrotokig láttok, a mondern társadalom müködését még csak meg sem értitek.
  *************************************************************************
  KEDVES KRISZTIKE*****
  Mivel a lényeget nem akarod vagy nem todod megérteni, még csak nem is kapisgálod, igy nincs értelme vitatkozni.

  Én is éltem otthon 30-évig és több mint ugyanennyit itt kint, tudom a zörgést.
  Ugyanakkor minden évben többször utazok haza, sö 3 TV csatorna és az összes Internetes kapcsolásom meg van, ennyit a tájékozottsáról.
  Na még egy;.. a szegénység nem akadájozhassa meg a saját biztonságod megvédését. Itt a szemléletröl, a hozzállásról és a tisztánlátásról van szó.
  Itt is vannak szegények, de olyan egyszerüen nem fordúlhat elö, hogy ne biztositjanak.
  A förháborodás helyett gondólkoz, és már végre válcsatok egy kicsit.
  Hogy a biztositók olyan mint, az is a kuncsaftok és maga a náp hibája. MINDEN UGYMÜKÖDIK AHOGY AZ MEGKÖVETELIK.”
 • 47. andcy 2008. március 03. 18:09
  „:S MINDIG KÖZBE jön vmi....”
 • 46. gy.feri alatvalója 2008. március 03. 15:46
  „erről is az a csúnya gy.feri tehet
  vizitdíj...tandíj....napidíj... és most még a vihar is...

  én szerintem gy.feri okozta ezt is... meg az oroszok, de komolyan...
  menjetek szavazni és a következő választáskor szabaduljunk meg gy.feritől és az oroszoktól is!!!

  más... ufót láttatok már???!!! én sem!!!

  ja ausztráliában nem géppuskával vigyáznak a parlamentre, hanem ingyen lehet bejutni és a képviselők mosolyogva üdvözölnek... nem terelnek össze, mint a birkákat és a képviselők előre köszöntik a népet, ha szembe jön velük... sok a kínai turista is... és minden olyan fehér, átlátszó, nyitott + becsületesnek tűnik... viszont nincsenek facca kis tornyok rajta... hmmm... miért is...

  ...de a miniszterelnök nem mondja, azt sem hogy mindegy mit mond a nép mert a politika/állam egyszemélyben ő maga...

  na most mi legyen gy.ferivel???!!! és a vihar?! az oroszok?! a trobadur vízvezeték meg eldugult már most... esik a dollár... drágul a barell a zsidók meg verik a palesztínok fejét a siratófalba...
  ...aktuális... napi és friss... még ropog, mint az örményeknél...
  gy.feri alatvalója”
 • 45. zéta_nszj 2008. március 03. 09:08
  „Ez tényleg a legfontosabb kérdés most?
  Itt mennyi fórumozó ajánlotta fel a segítségét, vagy ment segíteni?”
 • 44. Kekec 2008. március 03. 08:52
  „Kedves Zuppony!
  Azt javaslom, kapd föl a zupponyodat és szaladj ki az utcára, kérdezd meg a népeket, min röhögnek.

  (Segítségül a következő címszavakra figyelj: nem ért, ugat, segítség, segítség, segítség).”
 • 43. K. Zsolt 2008. március 03. 07:39
  „Banyeg kekec de pancser vagy...

  : )))”
 • 42. Zuppony 2008. március 03. 06:35
  „Kedves Kekec, ha már egyszer másra nem tudsz figyelni:

  A lesújt, sújtani igének semmi köze a súly-hoz, ergo pontos j-vel írandó. Ha sikerült megjegyezned, akkor inkább olvasd át a cikket és értelmezd.

  (Segítségül a következő címszavakra figyelj: vihar, jelentős kár, segítség, segítség, segítség).”
 • 41. BT Kriszti 2008. március 02. 22:42
  „Az előbb mérgemben kihagytam a hozzászólásomból, hogy köszönjük szépen MINDENKINEK, aki bármilyen módon segíteni próbál rajtunk azt, hogy nem hagytak bennünket magunkra a bajban, irányítják és kivitelezik a helyreállítási munkálatokat.

  A nagyszentjánosiaknak pedig kívánok sok-sok segítséget és kitartást a helyreállításhoz. Szomorú, hogy egy ilyen borzalmas dolog árán, de megtapasztalhattuk, hogy képesek vagyunk összefogni, egy emberként a jó ügy mellé állni, és segíteni azokon, akik rászorulnak.
  Csak így tovább emberek, és rendben lesz minden!”
 • 40. Békési-Tóth Kriszti 2008. március 02. 22:28
  „Kedves Korrekt!

  Enyhén szólva felháborítónak tartom a hozzászólásodat! Én itt itt élek ebben a kis faluban, anyósomnál ért bennünket a vihar. Szerencsére a családtagoknak és háznak semmi baja nem lett, viszont kicsavart az udvaron egy teljesen egészséges 25 éves fűzfát a szél, rádobta két kocsira. Az egyik a mi autónk, a másik a sógornőmé. Mindkettőben elég jelentős anyagi kár keletkezett.
  Van kötelező felelősségbiztosításunk, ugyebár az nem fizet. Van az anyósomnak lakásbiztosítása, mint megtudtuk az sem fizet.
  Na akkor én kérdem tőled, honnan a jó büldös francból akasszak le 300 ezret a javításra??? Ebben az országban??
  Nyomod itt a hülyeséget, hogy így nyugat, meg úgy nyugat, csak éppen azt felejted el, hogy nyugaton nem ennyi a fizetés mint itt. Szinte minden annyiba került mint külföldön, a "fejlettebb" nyugati országokban, csak a fizetések maradnak el jócskán hozzájuk képest!
  És aki kicsi országunkban él, és tisztában van a jelenlegi helyzettel, az egy kicsit sem csodálkozik azon, hogy egy csomó embernek nincs biztosítása, főleg úgy, hogy ezek a szemét biztosítók semmire sem hajlandóak gyakorlatilag fizetni. Na jó, ez így ebben a formában nem igaz teljesen, de az esetek többségében megpróbálnak kibújni a fizetési kötelezettség alól.
  Szóval ne ítélj elhamarkodottan, és ha időnként hazalátogatnál, te is megtapasztalnád, hogy itt sajnos manapság nem fenékig tejfel az élet, a legtöbb embernek napi megélhetési gondjai vannak, örül ha van mit enni, és nem az a legfőbb gondja, hogy biztosításokat kötögessen. Főleg, hogy úgysem fognak fizetni.

  Mi pedig költhetjük el az évek óta lakásra spórolt pénzünket a kocsi megjavíttatására, mert kettő biztosítóból egy sem fizeti ki a kárunkat.

  Na erről ennyit. Bocsánat, ha kicsit indulatos voltam, de ki nem állhatom, mikor valaki úgy osztja az észt, hogy fogalma sincs a dolgokról.”
 • 39. Korrekt 2008. március 02. 21:05
  „....néhány sor az érthetetlenebeknek, hátha?!

  Én nyugatról irogatok, nálunk 2-xer volt legalább olyan vihar (erösségü) mint otthon (M), de néhány apróságon kivül nem történt semmi, pedig dübörgött

  ÉRTEM- NEM?!.....na, téssék mán egy kicsit figyelni:(”
 • 38. Reménykedő 2008. március 02. 19:45
  „Remélem a segéj tényleg azoknak jut akiknek szükségük van rá!És várom hogy a mi kis falunk újra a régi fényébe fog élni!”
 • 37. monca 2008. március 02. 19:28
  „Aki ezt nem élte át nem is tudja megérteni!Törzsgyökeres Nagyszentjánosi vagyok és lelkileg teljesen megviseltek a dolgok!
  Nevetséges dolgokkal foglalkozik itt a fórumban mindenki ahelyett, hogy segítene a falumon!Felháborító!Amit a cikk leír teljesen igaz!
  Mindenki elfelejti megköszönni a tűzoltóknak, a Kisalföldi MG Rt részéről a segítséget WF-nek, és a falubeliek segítségét!”
 • 36. Bozsaky Dóra 2008. március 02. 18:20
  „hát igen ...úr isten!!! ami itt volt ...
  szinte majdnem az összes ház vmennyire megrongálodott !volt ahol kevésbé és ahol eléggé nagy kárt tett!!! tűzfalaktól elkezdve az ablakok,tetőszserkezetek rongálottak!tegnap még mindenhol zsinorok lógtak!most látszott hogy a falu tud összetartó is lenni!!
  segítséget is kaptunk pl a tondach osoktól! a főutcán a tömbházak is iszonyúan rongalódtak!! de szinte mindenhol...a tetőszerkezet szerintem ha 5 en vannak ahol nem kezdte meg..!!és továbbá is várható szélvihar "mini tornádó" ! ma éjjelre és holnapra is !!:(:(:
  csoda h most van villany !!
  :(:(:(:(”
 • 35. nonem 2008. március 02. 17:36
  „Nagyon sajnálom az összes károsultat! Ténylegesen nem lehet kellően védekezni ellene! Ez elemi kár! Van ilyen a biztosításokban is- már akinek van! És miért nincs mindenkinek? A háza, lakása nem érték? Ilyenkor jöhet a vis major alap. Kedves Szakács úr is túl azon, hogy futna a kormányhoz,- beszélhetne az emberekkel: kössenek biztosítást- saját érdekükben- mégha nem is népszerű nevelési mód. Az öngondoskodás miatt!!”
 • 34. Korrekt5 2008. március 02. 17:13
  „MARICA * ÖSZINTÉN.........

  2008-at irunk és "Dr" akárki, aki melesleg elvégezte az egyetemet, kb 100-évvel ezelötti kijelentést tett, akkor mit várjunk az átlag néptöl.
  Az életben semmit sem adnak ingyen. Ahól egy demokratikus társadalom létezik ott mindenkinek meg "kell" tanúlni a szabályokat.
  Az élet rizikóból áll, és az embernek ki kell védeni a rizikót. Csak egy féleképpen lehet, spórólni akármilyen nehéz is.
  És mivel a biztositó nem foga kifizetni az egész kárt, igy magának az embernek kell fedezi.
  Tudjátok mit?...ezt normális országokban természetesnek veszik.

  Valóban vannak mindenütt olyan nagyméretü közösségi természeti károk melyeket az államnak kell rendbehozni, de itt a határ.
  Természetesen lehetnek kivételes egyedi esetek, mikor pl egy "biztositott" kis vicilló tulajdonosa egy megrokkant idös állampolgár, itt be lép az állam, de csak a biztositáson túli külömbözetre.
  Sajnálni lehet söt, segiteni is mint privat ember, de el kéne már felejteni, hogy MEGYEK AZ ÁLLAMBÁCSIHOZ. Mert ez nem csak szabálytalan de messze van a jó moráltól.


  Szóval, egy szó mint száz, már ideje lenne tarpra állni.

  Utóirat:
  Nézzétek meg jól az utólsó fotót, felénk esö tüzfali tetöszegély enyhén szólva siralmas. Ha az rendesen meg lett volna csinálva most ez nem történt volna.
  A vihar nem egybe emelte le, hanem kikezdte a rossz szegélyezésnél. Aztán már könnyü vólt neki, csak aláment és leboritotta. Ha egybe emelné le annál nagyobb a hanyagság.
  A házat nem csak megépiteni kell de karba is kell tartani.
  Csak nézzetek körül az egy kicsit idösebb házak között, néhány kivételtöl eltekintve sehól nincs karbatartva pont a szegélyezés és a fa-lemezboritás.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökbefogadó Mosonmagyaróvárról

Mindszentpuszta - Magyarországon példátlan összefogással épült fel a mindszentpusztai autistaotthon.… Tovább olvasom