Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Azbesztmentesítés hatszázmillióból

Átfogó program készül Győrben arra, hogy a ’70-es évek végéig azbesztes szigeteléssel készült házakat mentesíteni lehessen a káros anyagoktól.
Számos közérdekű témát tárgyal a jövő héten a győri önkormányzat közgyűlése, ezek között külön is figyelmet érdemel az úgynevezett azbesztmentesítési program. A tegnapi városházi sajtótájékoztatón Helyes Péter főmérnök elmondta: a megyeszékhelyen panelos technológiával a ’70-es évek végéig (egyébként az akkor érvényes szabványoknak megfelelően) összesen 74 ezer négyzetméternyi azbesztes hőszigetelés készült. Az azbeszt ma már súlyos egészségkárosító hatása miatt tiltott anyag, s a régebbi beépítésűeket is meg kell szüntetni.

Drága mulatság

A csere azonban rendkívül drága. Egyetlen négyzetméternyi azbeszttartalmú szigetelés eltávolítása 30 ezer forintba kerül a nagyon szigorú technológiai előírások miatt. S az azbesztszigetelést nem csupán eltávolítani kell, hanem ártalmatlanítani is (leegyszerűsítve bebetonozni). Ez is óriási költség.

Először Adyvárosban

A jövő heti közgyűlés elé kerülő javaslat olyan programot tartalmaz, amely a 95 százalékos állami és 5 százalékos helyi pénzügyi fedezet pályázati lehetőségét tartalmazza. A programban első helyen az adyvárosi házak szerepelnek, lévén, hogy ezek épültek a legkorábban. Ezen a területen 54 épület 3979 lakásáról van szó, ebből mindössze 315 az önkormányzati bérlakás. Az azbesztmentesítésre váró felület csaknem 20 ezer négyzetméter. A közgyűlés elé kerülő anyagban az szerepel, hogy az azbesztmentesítés várhatóan 600 millió forintba kerül, ebből 30 millió forint az önkormányzat önrészesedése. Erre az évre 3 millió jut, jövőre 27 millió forint.

Tudni kell azonban, hogy az említett adatok csak az azbesztes szigetelések leszedését tartalmazzák, az új szigetelés megoldása (négyzetméterenként kb. 5 ezer forint) már a lakástulajdonosok dolga. Június 22-én a városházán az érintett lakóközösségek képviselőivel részletesen tárgyalnak erről.

Pénz a további ablakcserékre

Elhangzott a tegnapi sajtótájékoztatón az is, hogy állami pénzből az energiatakarékos megoldások támogatására 700 millió forintot, ebből 500 milliót a nyílászárók cseréjére lehet fordítani. A győri közgyűlés úgymond már korábban készült az eddig igen sikeres program folytatására, így amint az erről szóló rendelet megjelenik, kiírják a pályázatot.

(Emlékeztetőül: annak a költségnek az egyharmadát, amibe a hőszigetelt ablakok cseréje kerül, az állam, egyharmadát az önkormányzat, egyharmadát pedig a lakástulajdonos fizeti.) Ily módon Győrben a remények szerint további 200 lakás ablakcseréjének támogatására lesz lehetőség. A pályázati eljárás az eddigi tapasztalatok szerint úgy 11 hónapot vesz igénybe, a munkákra tehát az idén már nem kerülhet(ne) sor...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Vásár: gyarapodik a régió

Kétszázhetvenkét, felerészben megyénkbeli cég részvételével szerdán megnyílt az Egyetemi csarnokban… Tovább olvasom