Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Azbesztmentesítés: Győr az élen

Befejeződött Győrben a panelépület-azbesztmentesítési program első üteme.
Persányi Miklós
Az azbesztmentesítési program első ütemének befejezése alkalmából tanúsítványt vehettek át azoknak a győri társasházaknak a képviselői, amelyekben elvégezték a lépcsőházak alagsori felújítását.
A programot koordináló győri Inszol Zrt. ügyvezető igazgatója, Janicsek Tibor tájékoztatójában elmondta: az azbeszt lebontására, ártalmatlanítására 570 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a győri önkormányzat. Ehhez az összeghez az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 450 millió forintot kapott a város, 120 millió forinttal a kormány egészítette ki. Az önkormányzat 30 millió forint önrészt fizetett, amiből 18 milliót a Belügyminisztérium EU Önerő Alap támogatási szerződése vállalt át.

Az igazgató elmondta, hogy a 600 millió forintból 59 lakóépület azbesztmentesítését végezték el, így az épületekben összesen 3126 lakás vált egészségesebbé, s értékük is növekedett. Az eltávolított azbeszt mintegy 330 tonnát tesz ki.

A várost Kun András alpolgármester képviselte a tegnapi rendezvényen, s elmondta: Győr felkészült a következő ütemre, most már van gyakorlata, tapasztalata a program – remélhető – 2007-es folytatásához, a lehetőségek még jobb kihasználásához.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Persányi Miklós szerint Győr megint megelőzte az országot, hiszen a lakótelepek egyharmada már tiszta, míg országosan csak egyötödét végezték el az azbesztmentesítéseknek, Tatabányán például még csak most kötik a szerződéseket.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv a 2007–2013 közötti időszakban is biztosít forrásokat azbesztmentesítésre. Biztatta Győrt, hogy pályázzon az elérhető pénzekre. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az azbeszt eltávolítását össze lehet s kell kapcsolni a panelépületek rekonstrukciójával. Ebbe beletartozik a hőszigetelés, a fűtéskorszerűsítés, az energia hatékonyabb felhasználása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A héten már lesznek parkolókártyák?

"Miért nem lehet az utóbbi időben csipkártyás parkolókártyát kapni? Mit tegyen az, akinek nincs… Tovább olvasom